Mei 2016

Beurs- en economisch nieuws mei 2016

Volkswagen toont “oprechte spijt”
Bij het uitbrengen van de uitgestelde jaarcijfers 2015 zei CEO Matthias Müller donderdag 28 april jl. dat “herstel van het vertrouwen nu prioriteit heeft”. Met een voorziening van 16 miljard euro om de sjoemelsoftware- problemen op te lossen, heeft het concern een verlies geleden van 1,6 miljard.

Zo’n 11 miljoen auto’s moeten naar de garage om de problemen op te lossen. Dat komt neer op een kleine € 1500 per auto.
Is met de getroffen voorziening alle narigheid ineens genomen? Dat valt nog te bezien. In de VS lopen al procedures maar in Europa kan er nog van alles worden verwacht. We moeten er als beleggers daarom maar rekening mee houden dat Müller de komende jaren zijn handjes vol zal hebben om de advocaten te woord te staan. Dus de koers van het aandeel zal voorlopig nog wel volatiel blijven.


Elektrische auto is de toekomst
Google, Apple, Tesla, maar ook andere autofabrikanten zoals Volkswagen, storten zich op de ontwikkeling van de e-car. De aanloopkosten zijn enorm. En wie behaalt straks de grootste successen? Tesla heeft onlangs al zo’n 300.000 stuks in de voorverkoop gedaan voor levering 2018.

Wordt Tesla de grote winnaar van de race naar de top? Als we de koers van het aandeel bekijken dan zou je zeggen van wel. Met al vele jaren met verliescijfers was het in het eerste kwartaal van 2016 niet anders. Nu lees ik al weer berichten dat Apple de kandidaat zou kunnen zijn om Tesla over te nemen. Ja, geld hebben ze voldoende in kas, dat is het probleem niet.


Platina en elektrische auto’s
Omdat de komende decennia het gebruik van elektrisch aangedreven auto’s zal toenemen, zal het gebruik van Platina langzaam afnemen. Batterijen voor elektrische auto’s gebruiken geen Platina. In 2015 was de totale vraag naar deze grondstof
8300K oz. Daarvan werd 42% gebruikt in de auto industrie. 90% van het platina komt uit mijnen in Zuid-Afrika (75%) en de rest (15%) uit Rusland. Als straks Platina in de auto industrie niet meer wordt gebruikt valt 42% van de vraag weg. Wordt dat elders in de industrie opgevangen? Zo niet, dan betekent het op termijn dat of mijnen worden gesloten of de prijs onder druk komt.

  Platina 05-2016

 Uitgelicht;  de technische analyse van platina
TA Platina 05-2016

Nadat de koers het hoogtepunt van bijna $ 1.100 had bereikt is de daling ingezet. Op dit moment is de koers rond $ 1.000 per troy-ounce. De koers stuit af op het voortschrijdende gemiddelde (de groene lijn).  De komende dagen kan de koers wat herstellen maar op termijn ziet het er naar uit dat de daling verder wordt ingezet (zie de MACD waar de blauwe lijn de rode neerwaarts doorkruist).


Beursgangen Euronext Amsterdam
Na de dip begin 2016 zijn de beurzen weer opgeveerd. Tijd voor ondernemingen om nog snel even een notering aan te vragen. Maar pas op, het beursklimaat kan zomaar weer omslaan. Denk aan Griekenland, de komende stemming over een “Brexit”, teruglopende economie in China, etcetera.

Hierna een overzicht van beursgangen naar Amsterdam, waarbij er vijf in juni op de rol staan. De exacte data zijn nog niet bekend.

 

Beursgang Onderneming Sector Beurswaarde
(€ mrd)
12 mei Sif Stalen buizen en funderingen windparken 0,4
24 mei ForFarmers Veevoeders 0,7
27 mei Philips Lighting Verlichting 4,3 – 4,9
juni ASR Verzekeringen 3,5 – 5,0
juni O3b Telecom 0,7
juni Take-away.com Online eten bestellen 1,0
juni Basic-Fit Fitness scholen 1,0

Bron cijfers: FD

16 mei werd bekend dat Philips Lighting op 27 mei 2016 naar de beurs gaat. De uitgifteprijs ligt tussen 18,50 en 22,50 euro per aandeel. 37,5 Miljoen aandelen worden geplaatst,dat is 25% van het totaal.  For Farmers is 24 mei gestart op de beurs. De verwachte openingskoers was € 6,50. Na de opening steeg de koers naar boven de
€ 7,00 om te sluiten op € 6,954.


Peter Paul de Vries van aanvaller tot verdediger
De grote baas van Value8  heeft de afgelopen tijd een andere rol gekregen. Vroeger toen hij nog bij de VEB in dienst was stond hij tijdens jaarvergaderingen van ondernemingen steevast voor de microfoon om ze de les te leren. Nu is hij zelf het slachtoffer. Wat is er aan de hand met zijn onderneming? Analist Gooskens heeft ontdekt dat Value8 ongerealiseerde winsten op de deelnemingen opvoert als inkomsten. En dat was tegen het zere been van De Vries. Hij heeft deze week nog geprobeerd in een extra aandeelhoudersbijeenkomst het tij te keren. Maar de toon was gezet. Hij reageerde geprikkeld en vroeg zich af of Gooskens zijn werk wel goed had gedaan. Er vlogen wat woorden over de tafel maar echt duidelijkheid gaf Peter Paul niet. Nu even niet, omdat hij tijdens de aandeelhoudersvergadering op 15 juni a.s. verdere uitleg wil geven.
Inmiddels is in twee weken het aandeel met ruim een 35% gedaald. Hebben de beleggers dan toch weer gelijk of zijn ze onnodig bang gemaakt? De tijd zal het leren.


Aandelenbeurzen weten het even niet
Duitsland, Frankrijk maar ook Nederland zijn deze maand verder afgezakt. Nederland doet het daarbij op dit moment nog niet eens zo slecht. Evenals Londen staat onze beurs sinds begin 2016 1,5% in de min. Duitsland en Frankrijk doen het met een verlies van 7% veel slechter. De afgelopen maand hobbelt de AEX tussen de 450 en 430. Het wil niet echt vlotten met de stimuleringen die Mario Draghi nog in petto heeft. Ten minste niet op de beurzen in Europa. Als je de berichten leest dan gaat het elke dag over de stijging van de olieprijzen terwijl er op dit moment genoeg voorraad is.
Verder is de Brexit een item. op 23 juni is er een referendum in Groot Brittannië over het wel of niet uittreden uit de EU. In de aanloop naar het referendum kunnen de beurzen nog wel eens heftig reageren. Het Engelse Pond wordt zwakker bij uittreding. Turbo’s  Short tegen die tijd zouden wel eens goed kunnen uitpakken.
Ook komt China steeds voorbij in de berichten. Hoe verloopt hun omvorming van de economie van exportgericht naar binnenlandse consumptie? De jaarlijkse groei van 10% zal wel definitief voorbij zijn. Verder moet er weer een zak met geld naar Griekenland. Dit alles leidt ertoe dat de beurzen de komende tijd tussen hoop en vrees zullen leven. Wees op uw hoede als belegger!
Zijn goederenbeurzen toe aan afkoeling?
De Brent en WTI zijn de laatste tijd omhoog gespoten van zo’n $ 30,00 tot $ 50,00. Is dat niet wat overdreven? De beurskenners zoeken altijd wel naar het “waarom”. Makkelijk om achteraf aan te geven waarom iets plaats vindt. Het kan maar zo zijn dat de psychologische koers van $ 50,00 een paar maal wordt aangetikt, waarna de handel de koers richting het zuiden kiest. Een mooi moment om short te gaan. Verder zijn de edelmetalen wat aan het afkalven. Goud zou na een dip kunnen worden opgepakt, zeker wanneer het er naar gaat uitzien dat GB uit de EU dreigt te treden. Dat zal de beurzen in de min brengen, evenals het Britse Pond. Beleggers zoeken dan hun uitweg naar goud.

De koers van de sojabonen is de laatste maand hard gestegen, maar hikt nu tegen 1.100$c. Kijk op MarketWatch wanneer er een duidelijke draai naar beneden komt en neem een shortpositie in.

Bij de metalen doen koper en nikkel het dit jaar minder. Alleen Zink is met ca 25% gestegen (zie de trends mei 2016).

mei 2016
Theo Bussink