Juni 2016

Beurs- en economisch nieuws juni 2016

Brexit, ja of nee?
Omdat beleggers met argusogen kijken naar het referendum op donderdag 23 juni a.s., komt het beursnieuws reeds op zondag 19 juni. Ook de maandelijkse trends komen een paar dagen eerder dan u gewend bent. U heeft dan vandaag en de komende dagen de tijd om uw beleggingsportefeuille aan te passen mocht het nodig zijn. We zijn immers een beleggingsstudieclub die naast discussie over beleggingsproducten ook in onze eigen portefeuille rekening houdt met ontwikkelingen op de Nederlandse, Europese en internationale markten.


Valutahandelaren tijdens Brexit-referendum 24 uur in touw
Tijdens het Brexit-referendum op 23 juni a.s. houden de drie grootste banken in Nederland hun valutadesks op die dag 24 uur bezet. Dit alles om risico’s te beperken. Bij grote bewegingen kan de liquiditeit wel eens lastig zijn. Dat is gebleken toen de Zwitserse SNB op 15 januari 2015 plotseling besloot de Zwitserse Franc niet meer te steunen. Ook toen was het moeilijk handelen in afgeleide producten zoals turbo’s. Mocht u dus een positie hebben ingenomen dan raad ik u aan de situatie vooraf goed te volgen of de Britten in de Eu willen blijven of niet. Als ze voor uittreding kiezen kan de waarde van het GBP wel eens een flinke knauw krijgen. Er wordt al een percentage tussen de 5 en 10-procent genoemd. De vraag is of in aanloop naar het referendum de koers EUR/GBP al aan het stijgen is. Dat wil zeggen dat de Britse Pond goedkoper wordt ten opzichte van de Euro. BZN zit sinds de vorige bijeenkomst al in de markt met 150 EUR/GBP BNP turbo long 0,7245. U kunt de koers van deze turbo volgen via de site van BNP.  Wij hebben 23 juni ook onze maandelijkse bijeenkomst. Dan kunnen we ’s avonds de uitslag op de voet volgen.


Bail-out , Bail-in, wat betekenen deze begrippen?
Beleggers weten soms niet wat de risico’s zijn wanneer ze bankobligaties kopen. Lees daarom onderstaand artikel dat ik tegenkwam op Nu.nl

Spaargeld in Cyprus
In het voorjaar van 2013 dreigde het failliet van de grootste banken van Cyprus de ondergang van het hele land met zich mee te brengen. Maar om dit vermijden kreeg Cyprus financiële hulp vanuit Europa. Voorwaarde was wel dat ook spaarders een deel van hun spaargeld zouden moeten opofferen. Hoewel de voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem toen verzekerde dat het hier niet om een “template” of blauwdruk zou gaan, lijken de zaken toch die richting uit te gaan.

Bank failliet: spaargeld niet meer veilig?
Eind juni 2013 kwamen de ministers van financiën van de Europese Unie tot een akkoord wat betreft nieuwe regelgeving voor de redding van failliete banken. Volgens deze regels zullen in de toekomst ingrijpende maatregelen genomen worden om failliete banken te redden. Europese lidstaten worden op die manier gedwongen om eerst obligatiehouders en aandeelhouders verliezen te laten nemen, gevolgd door spaarders met een deposito van meer dan 100.000 euro. Zij zullen dus een deel van hun spaargeld verliezen bij een failliet van hun bank.

Wat is het verschil tussen bail-out en bail-in?

Bail-in
De zonet vermelde regels waarbij een bank in de eerste plaats gered wordt met haar aandeelhouders, obligatiehouders en spaarders met meer dan 100.000 euro, wordt ook wel een bail-in of “inkoop” genoemd. De met ondergang bedreigde bank wordt dus van binnenuit gered. Pas als deze middelen uitgeput zijn, kan een beroep gedaan worden op de bijdrage van de staat, en dus de belastingbetaler. Deze regelgeving kent veel kritiek omdat ze door velen beschouwd wordt als een verdoken inflatie: door je spaargeld te taxeren kan de overheid de waarde van je spaargeld simpelweg verminderen. Sommigen beschouwen deze vorm van belastingheffing zelfs als simpele confiscatie.

Bail-out
Een bail-out is daarentegen een redding van een failliete bank op de klassieke wijze, zoals bij de financiële crisis in 2008. Toen werden zowat overal in Europa failliete banken meteen gered met geld van de staat, dit wil zeggen de belastingbetaler. In Nederland en België kennen we de voorbeelden van ABN-Amro, ING, Fortis, Dexia en KBC. Nog niet zo lang geleden werd de SNS op dezelfde manier gered. In dit geval wordt een bank dus van buitenuit gered, terwijl aandeelhouders en obligatiehouders voorlopig buiten schot blijven.

Bail-in: voordelen en nadelen

Belastingbetaler wordt gespaard
Deze redding van de banken met geld van de belastingbetaler leidde ertoe dat veel Europese landen de schulden gingen opstapelen en er een schuldencrisis ontstond, die zijn hoogtepunt kende in Griekenland en Cyprus. De klassieke bail-out werd voor de politici stilaan moeilijker om aan het publiek te verkopen, vooral omdat er zich in Europa een Noord-Zuid-tegenstelling ontwikkelde. Hierbij ontstond er meer en meer tegenzin bij de bevolking van de noordelijke landen om de in moeilijkheden verkerende zuidelijke landen financieel bij te springen. Daarom lijkt de bail-in beter geschikt, omdat op die manier de belastingbetaler gespaard wordt.

Europese depositogarantie: veilig?
Anderzijds lijkt er een keerpunt te zijn gekomen als het aankomt op het heilige huisje van de spaardeposito’s. Wie dacht dat al zijn spaargeld veilig was bij de bank, heeft het dus bij het verkeerde eind. Deposito’s boven de 100.000 euro kunnen zonder verpinken (zonder te aarzelen TB) geconfisqueerd worden als de bank in de problemen komt. Sommigen houden hun hart al vast voor de Europese depositogarantie tot 100.000 euro spaargeld, want wie zegt dat die gegarandeerd blijft? Politici kunnen regeltjes immers altijd weer opnieuw veranderen als het hen uitkomt.
Bron: info-Nu.nl

 

Goederenmarkten in beweging
Brexit of niet, goederenmarkten zullen de komende weken en maanden om andere redenen bewegen. Agroproducten en tropische producten zijn afhankelijk van ziekten, het weer (te droog of te nat), meer of minder aanplant, de voorraden, dus niet van een eventuele Brexit. Ook de dollarkoers speelt een rol. Als de dollar duurder wordt zullen de prijzen op de goederenmarkten dalen omdat de belangrijkste producten in dollars staan genoteerd. Zo luidt althans de theorie.

Mais en sojabonen zijn de afgelopen maand sterk gestegen. Ook de prijzen van koffie en suiker laten een flinke stijging zien. Bij de edelmetalen gaan goud en zilver aan kop, terwijl bij de metalen aluminium en zink het voortreffelijk hebben gedaan. Zie voor meer informatie de maandelijkse trends (zie eventueel ook onze site).
Aandelenmarkten de komende weken in beweging
De aandelenmarkten hebben de laatste weken een flinke daling laten zien. Vooral op de Europese beurzen hebben de “beren” het heft in handen genomen. Heeft de neerwaartse trend het dal bereikt of gaat de markt nog verder naar beneden?  Het heeft allemaal te maken met een eventuele Brexit. Beleggers hebben een hekel aan onzekerheid zoals u weet. Dus worden aandelen, rijp en groen, van de hand gedaan. De volatiliteit neemt toe. En wat gaat er gebeuren wanneer de Britten inderdaad de Eu verlaten? Niemand die het precies weet. Ook is het onmogelijk om de nadelen ervan te berekenen. De tijd zal het leren. Dus ook de komende maand zal de markt blijven speculeren met als resultaat een stijgende volatiliteit. Ook de VS volgt met argusogen hoe de Britten op 23 juni gaan stemmen. Vandaar dat BZN 3 Puts VXX C juli2016 14,00 heeft gekocht om te anticiperen op een eventuele Brexit. De VXX (volatility-index) is een afgeleide van de volatiliteit van de opties op de S&P500-aandelen in de VS. Op dit moment begint de volatiliteit te stijgen en worden de Calls dus meer waard.

Ik wens u veel succes met uw beleggingen de komende weken. De volgende maand zullen we de uitslag van het referendum nader bespreken. Kom in ieder geval donderdag 23 juni naar de bijeenkomst van BZN. We kunnen dan ’s avonds de stemming blijven volgen, misschien wel tot na 22.00 uur indien daarvoor belangstelling is.

Theo Bussink
juni 2016