Augustus 2016

Beurs- en economisch nieuws augustus 2016

De VIX bleef de afgelopen maand laag
De koersen in de VS zijn de afgelopen maand langzaam gaan stijgen. Meer dagen volgden met steeds weer hogere koersen van de Dow Jones, de Nasdaq en de S&P. Alle drie naar all time highs. De VIX is daarbij naar een laag niveau gedaald.
Maar gaat het werkelijk zo goed in de VS?
Het wachten is of de FED in September de rente gaat verhogen of dat men wacht tot december of zelfs begin 2017. De cijfers spreken elkaar vaak tegen, zodat Janet Yellen van de FED geen beslissing kan nemen. En als de beslissing dan daar is, zal de beurs even reageren en dan weer overgaan tot de orde van de dag.
Zo gaat dat tegenwoordig met al dat gespeculeer wanneer, of en met hoeveel procentpunten de rente wordt verhoogd. Als ervaren belegger weet u dat u zich het hoofd niet op hol moet laten jagen.

En wat doen de beurzen in Nederland en in Europa?
De afgelopen week leek het er even op dat de AEX de 453 punten achter zich zou laten en richting de 470 punten zou gaan bewegen. Maar donderdag en vrijdag gingen de aandelen toch weer wat naar beneden, waarbij vrijdag 19 augustus de AEX ruim onder de 450 punten sloot.
Ook de DAX deed een stapje terug, hoewel deze de laatste tijd een steeds hogere richting opzocht.
Net als in de VS beginnen analisten te twijfelen aan de houdbaarheid van al maar hogere koersen. Het is dus de komende tijd oppassen geblazen nu de 2e kwartaalcijfers 2016 beginnen op te drogen. Er zal in de wereld iets extreems moeten gebeuren om de beurzen naar beneden te sturen. Gemiddeld genomen hoeven we niet te rekenen op veel hogere koersen, uitzonderingen daargelaten.

Olie in overvloed en toch stijgt de prijs
Soms gaat elke logica bij beleggen mank. Er is een overvloed aan olie. De opslagtanks van Vopak zitten voor 91% gevuld. Ook liggen tankers op zee te wachten op een stijging van de olieprijs, zodat ze de winst binnen kunnen harken, als er voldoende vraag is. De laatste week worden de heren op hun wenken bediend. Sinds vorige maand is de prijs van zowel de Brent als de WTI met 10% gestegen.
Dit ligt waarschijnlijk niet aan de vraagkant van olie, maar meer aan de aanbodzijde. Saudi- Arabië wil met onder andere Rusland kijken of ze hun aanbod wat terug kunnen schroeven om de prijs te stabiliseren. Al eerder hebben de OPEC-landen geprobeerd afspraken te maken om de productie te beperken, maar steeds zijn er landen die zich daaraan niet willen conformeren. Men blijft dus gewoon doorproduceren omdat een land anders de staatsbegroting niet op orde kan houden.
Voor beleggers zijn de komende afspraken tussen Saudi-Arabië en Rusland blijkbaar al voldoende om de prijzen op de termijnmarkten omhoog te jagen tot waarschijnlijk rond de $ 50,00.

Sommige goederenmarkten zijn flink in beweging
Hoewel goud en zilver de afgelopen maand per saldo niet veel van hun plaats zijn gekomen, is Palladium met 10% en Platina met 5% gestegen.
De Agroproducten en Tropische producten (zie trends augustus 2016) hebben bijna allemaal wat van hun glans verloren. Dit heeft te maken met de te verwachten goede oogsten en voldoende voorraden.
De metalen aluminium, koper en nikkel hebben weinig beweging te zien gegeven sinds de nieuwsbrief van juli. Alleen zink is met ruim 10% gestegen.

De komende tijd de krenten uit de pap halen
Als belegger zullen we de komende maand  moeten proberen op de aandelenmarkten van Europa en de VS die aandelen eruit te pakken die met goede cijfers zijn gekomen over het 2e kwartaal en de dividenden eventueel gaan verhogen. Ook geruchten over overnamekandidaten kunnen de koersen omhoog tillen.
Dat kost een beetje zoektijd, maar iets verdienen zonder er iets voor te doen is nu eenmaal onmogelijk. Ga niet alleen af op wat analisten u aanpraten. Vaak is hun onderzoek al een maand geleden afgerond en heeft intussen het aandeel en/of de markt al weer een andere richting gekozen. Het juiste instapmoment kiezen is maar weinigen gegeven, dat geldt ook voor analisten.
Fundamentele analyse en daaropvolgend technische analyse kan echter bij een aankoop- of verkoopmoment van aandelen, obligaties, ETF’s, turbo’s, opties en andere beleggingsproducten enigszins houvast bieden. Garantie krijgt u daar echter ook niet bij, al doet men u soms geloven dat het wel zo is.

.
Ik wens u na een welverdiende vakantie de rest van het jaar veel succes met uw beleggingen. Nog zo’n vier maanden te gaan en 2016 is al weer verleden tijd.

Theo Bussink
augustus 2016