Oktober 2016

Beurs- en economisch nieuws oktober 2016

OPEC besluit tot productiebeperking
De olieboeren, verenigd in de OPEC (voluit de Organisatie van olie-exporterende landen), heeft woensdag 28 september besloten om de olieproductie in de toekomst met maximaal 740.000 vaten per dag te verlagen. Echter pas in november zal worden besloten hoe de productiebeperking over de lidstaten wordt verdeeld.
Maar zoals al zo vaak in het verleden is gebeurd na afspraken, zullen er nu ook weer leden zijn die zich niet aan de afspraken gaan houden.
Buiten de OPEC moeten we rekening houden met de schalieolie in de VS. Nieuwe technieken maken het mogelijk dat zij tegenwoordig tegen lagere kosten toch nog rendabel kunnen produceren bij een prijs van $ 45,00 per vat, waar dat voorheen nog een kostprijs boven de $ 70 kende. Dat betekent dat de Amerikanen weer jaknikkers in bedrijf nemen welke voorheen waren stilgelegd. Alle goede bedoelingen ten spijt, zullen zij dus weer zorgen voor overproductie.
Het zou dus maar zo kunnen zijn dat de stijging van de olieprijs op de wereldmarkt tijdelijk is, waarna de daling weer wordt ingezet. Veel olielanden binnen de OPEC, met als grootste producent Saoedi-Arabië, hebben op dit moment de grootste moeite om hun staatsuitgaven met deze lage prijzen op peil te houden. Zij zijn immers gewend geraakt aan opbrengsten boven $100 per vat.

Een neveneffect van stijgende prijzen kan invloed uitoefenen op de inflatie. In de ontwikkelde landen zal een stijgende inflatie worden toegejuicht. Het ruime opkoopprogramma van de ECB is juist bedoeld om de inflatie aan te wakkeren. Tot op heden echter zonder zichtbaar resultaat.

Faillissement Zuid-Koreaanse rederij Hanjin een feit
Schreef ik vorige maand nog dat de rederij uitstel van betaling had aangevraagd, inmiddels is het faillissement een feit. Door dit debacle is een grote jongen van het toneel verdwenen. Sinds de Hanjin-kwestie zijn de tarieven voor containervervoer gestegen. Inmiddels dalen deze weer, maar zijn nog hoger dan voor de ondergang. Een doorstart is nog onzeker. Overname van schepen of een overname van de gehele onderneming behoren tot de mogelijkheden. In die gevallen zal de huidige overcapaciteit van het containervervoer niet afnemen.

Overigens zijn de Baltic Dry Index, de index voor de tarieven van de bulkscheepvaart en de Harpex index, de tarieven voor de containerschepen, indicatoren als voorloper van de stand van de economie.

“Deutsche in problemen, iedereen in stress” meldde het FD donderdag
29 september op de voorpagina
Deutsche Bank is een grote jongen in de bankwereld. Het heeft een balanstotaal van €1.800.000.000.000 per 30 juni 2016. Dat is ongeveer de helft van het Duitse BBP.
De laatste vier jaar is de koers van het aandeel teruggezakt van het hoogtepunt in 2014 van € 40,00 naar een dieptepunt van € 13,00 op dinsdag 25 oktober 2016. Dit is een afwaardering 67,5%!
Hoe heeft het zover kunnen komen? Deutsche Bank zet veel ingewikkelde derivaten in de markt. Ze draagt daardoor bij aan voldoende liquiditeit op de markten. Maar als deze wegvalt zijn de poppen aan het dansen. Snel afbouwen van posities kunnen hetzelfde effect hebben als in 1980 bij de gebroeders Hunt. Zij speculeerden de jaren daarvoor door massaal zilver aan te kopen en joegen daarmee de prijs omhoog. In het kielzog trokken ze de goudprijs mee. Toen ze massaal hun winst wilden incasseren kwamen ze in hun eigen valkuil terecht en stortte de prijs van beide commodity’s in. De heren kwamen daardoor zwaar in de verliezen. Hetzelfde zou kunnen gebeuren bij Deutsche Bank. En juist daarvoor zijn beleggers bang geworden.
De laatste tijd komt de Bank echter met geruststellende berichten. Maar hebben we dat niet vaker gehoord? Misschien dat de Duitse overheid uiteindelijk bijspringt, maar dat is nog lang geen gelopen race. We moeten maar afwachten wat de koers de komende tijd doet. Bij een verdere stijging zijn putopties en turbo’s short aan te bevelen. Tenzij er een grote kapitaalstorting gaat plaatsvinden. Je weet het immers maar nooit. Overigens hangen de Bank ook nog schadeclaims boven het hoofd. Denk aan de Amerikanen die aan Deutsche een schikkingsvoorstel hebben gedaan van 14 miljard dollar in verband met misstanden bij verkoop van hypotheek gerelateerde producten.

Hoe verlopen de trends op de verschillende markten nu het jaar naar het einde loopt?
De rente
In Nederland staat de 10-jaars rente rond de 0%. In Duitsland staat deze rente soms onder de nul procent. De rente in de VS staat rond de 1,75%, veel hoger dan in Europa. Dat is (mede) de reden dat de EUR/USD langzaam wegzakt naar 1,08.
De dollar wordt dus duurder ten opzichte van de euro.

Aandelen & Indexen
Behalve de Midkap, staan de AEX en de AScX ruim in de plus.
Duitsland en Frankrijk zijn dit jaar nog niet veel opgeschoten terwijl de Londen-FT100 ruim 12% in de plus staat sinds begin dit jaar. Dit ondanks de Brexit.

De grootste winnaars bij de BRIC-landen zijn Brazilië met een plus 48% en Rusland met 33%. Beide landen zijn natuurlijk olie gerelateerd, terwijl Brazilië tevens de wind in de rug heeft van de koffieprijs (+ 28%) en de suikerprijs (+ 52%).

Goederenmarkten
Brent Olie en de Amerikaanse WTI zijn daar de twee producten die de kar trekken. Beide prijzen zijn met ruim 36% gestegen sinds begin 2016.
De Agroproducten, zoals tarwe, rijst en sojabonen doen het met een min van 15% beduidend minder.
De tropische producten doen het dit jaar uitstekend. Zie de koplopers koffie (+28%) en suiker (+52%) hiervoor.
Bij de metalen is zink de grote winnaar dit jaar met een plus van 50%.

Het complete overzicht treft u aan in de bijlage “Trends en indexen” onder de tab “Beurs- en economisch nieuws” op de site.

Het Britse Pond stijgt het water naar de lippen
Sinds de bekendmaking van de Brexit eind juni is het pond al met 15% gedaald tegenover de euro. Boze tongen beweren dat de koers EUR/GBP eind dit jaar tegen pari zal noteren. Voor BZN beleggers is dat een teken dat een short positie met turbo’s een behoorlijke winst kan opleveren. Hou echter goed in de gaten hoe de gesprekken tussen de Britten en de EU in Brussel verlopen. Dat kan een behoorlijke invloed op de koers hebben. Leg dus bij een positief resultaat een stoploss in zodat de winst niet verdampt.

Kapitaalmarktrente belangrijkste landen in de wereld
Onderstaand treft u een overzicht aan van de rendementen op 10-jaars staatsleningen in enkele belangrijke economieën in de wereld per 20 oktober 2016 om 14:15 uur.

tabel-rente-10-2016

Het effectief rendement wijzigt als de koers van de obligatie wijzigt. Gaat de koers omhoog dan daalt het effectief rendement, daalt de koers dan stijgt het effectief rendement.
Enkele redenen van koerswijzigingen: de stand van de economie van een land, inflatie, economische beleid, politiek, rating van een land, vertrouwen van beleggers.
Naast deze redenen moeten beleggers natuurlijk ook nog rekening houden met de wijzigingen in de valutakoersen wanneer ze buiten de Eurozone gaan beleggen.
Het afdekken van valutarisico’s kan met Turbo’s Long of Short op de EUR/GBP, EUR/JPY, EUR/USD en EUR/ZAR voor respectievelijk GB, Japan, VS en Zuid Afrika. Voor China en Brazilië zijn geen turbo’s in de markt. Dan zult u op de valuta termijnmarkt moeten handelen. Dat vereist wat meer kennis en het storten van een margin, een waarborg voor het aanhouden van ongedekte posities. Immers een positie kan zich tegen u keren waarbij de verliezen groot kunnen zijn. Denk aan de plotselinge waardedaling van het Britse Pond na aankondiging van de Brexit.

Ik wens u voor de laatste maanden van het jaar veel wijsheid en succes.

Theo Bussink
oktober 2016