November 2016

Beurs- en economisch nieuws november 2016

Met Trump aan de macht zou de financiële wereld ten onder gaan
Trump heeft met een grote meerderheid Clinton achter zich gelaten tijdens de verkiezingen van 8 november 2016. Dat had niemand verwacht. De financiële goeroes voorspelden koersdaling op woensdag 9 november van min 5% tot min 10% wanneer Trump zou winnen.
Voorbeurs stonden de futures inderdaad al 3,5% in de min. Maar toen de opening in Europa een feit was viel het allemaal nogal mee. De AEX opende op 437,21 een min van 2,9%. Daarna steeg de koers naar 445,00 om daar tot 14:30 uur te bivakkeren. Toen de voorbeurs in de VS open ging zakte de Dow Jones naar 18261 om daarna rond de 18325 te blijven hangen. Na 11:00 uur Amerikaanse tijd was de beer los en steeg de index naar 18540, een stijging van 1% ten opzichte van het slot van de vorige dag. Koopjesjagers en short squeeze (het afdekken van ingenomen shortposities door grote partijen) werden als oorzaak genoemd. Maar hoe je het ook noemt, een verhaal achteraf is er altijd wel bij te vertellen.
Hier zie je dus maar weer dat zelfs de professionele annalisten het ook niet altijd weten.

Trump krijgt overal de schuld van
Wanneer de beurzen, na de keuze van Trump als president van de Verenigde Staten, omhoog of omlaag gaan hebben journalisten en analisten wel een verklaring waarom dit aan de toekomstige president ligt. En dit is nu al zo’n veertien dagen het geval. De rente vliegt zowel in de VS als in Europa omhoog door de investeringsplannen van Trump in 2017, waardoor de staatsschuld gaat oplopen. Schieten de aandelenkoersen omhoog dan ligt dat ook weer aan hem omdat hij de belastingen voor bedrijven drastisch wil verlagen.
Maar wordt de soep zo heet gegeten als hij wordt opgediend? Het zal uiteindelijk wel meevallen wanneer hij over een paar maanden Obama gaat aflossen. Hij begint de laatste tijd al wat in te binden.

10-jaars rente op staatsleningen
In de VS is de rente de laatste maand opgelopen van 1,75% naar 2,35%. In Nederland van 0,10% naar 0,45%. Inschrijven op nieuwe staatsleningen in de VS heeft de voorkeur omdat naast een hogere rente ook nog eens wordt geprofiteerd van een hogere US-dollar ten opzichte van de Euro.

Aandelenmarkten
In de VS tikken de beurzen nieuwe hoogtepunten aan. De Dow-Jones is sinds het begin van dit jaar al 8,9% gestegen. Ook de bredere Nasdaq Composite en de S&P 500 zijn al bijna 8% gestegen.
In Europa doet de Londen FT-100 het prima met eveneens 9,4% winst. Duitsland, Frankrijk maar ook Nederland willen niet echt stijgen dit jaar.
Bij de BRIC-landen zijn het Brazilië( +42%) en Rusland (+ 34%) die de toon aangeven. China staat ca 9% in de min.
We moeten bij de aankoop van aandelen de rentestijgingen goed in de gaten houden. Misschien is het tijdelijk in Europa, maar in de VS lijkt het structureel te worden. Een hogere rente betekent dat bedrijven duurder moeten lenen en dus de netto winst wordt aantast. Ook kan daarbij inflatie ontstaan zodat prijzen stijgen en de concurrentie tegenover opkomende markten moeilijker wordt.

Obligaties
Nu de rente voorlopig aan het stijgen is staan de koersen onder druk. Omdat het op dit moment onduidelijk is of de rente verder stijgt is het verstandiger om voor kortlopende obligaties te kiezen.

Stijgen de prijzen op de goederenmarkten verder?

Het begint er langzaam op te lijken dat de bodems bij de prijzen van olie, metalen en bij sommige agro- en tropische producten zijn bereikt. De oorzaak is de verwachte groei van de wereldeconomie. Een goede thermometer voor deze groei is Baltic Dry Index, de mondiale graadmeter voor de bezetting van vrachtschepen. Deze is dit jaar gestegen van het dieptepunt van 465 naar 1240 punten. Zie hierna de grafiek sinds begin 2012.
baltic-dry-11-2016

Wanneer u ook denkt dat de economie aantrekt, dan kan het verstandig zijn om te investeren in hiervoor genoemde goederen. Dat kan door Turbo’s long op de individuele goederen.

ArcelorMittal is zo’n aandeel om in de staalproductie te beleggen
Deze onderneming profiteert de laatste tijd duidelijk van de stijgende staalmarkt. Het is tevens een aandeel dat de hoogste volatiliteit kent binnen de AEX-fondsen.
De zogenaamde bèta geeft de mate aan waarin een aandeel in dit geval correleert met de benchmark. Bij ArcelorMittal (MT) dus met de AEX; wanneer de AEX stijgt of daalt met 1% dan noteert ArcelorMittal gemiddeld met +1,76% of -1,76%.


En nu op naar de laatste maand van het jaar
Nog een ruime maand en beleggers, en dus ook BZN, kunnen de balans weer opmaken. Per saldo zullen beleggingen binnen Nederland, Duitsland en Frankrijk dit jaar niet veel gaan opleveren. Indices in Engeland en de VS staan nu op een plus van zo’n 9%, maar daar kan nog iets bij komen of af gaan.

Ik wens u veel succes.

Theo Bussink
november 2016