December 2016

Beurs- en economisch nieuws december 2016

 FED verhoogt de rente naar 0,50%
Woensdag 14 december 2016 besluit de FED de rente op Fed.Funds van 0,25% op te hogen naar maximaal 0,5%. Na maandenlange speculaties is het hoge woord er uiteindelijk uit. Tevens wordt verwacht dat er in 2017 geen twee- maar driemaal een verhoging komt. Al met al is dit niet goed voor de aandelenmarkt. De Dow Jones sloot daarna ook 0,60% lager. De tien-jaars rente op staatsleningen in de VS staat nu op 2,586%.

Beurzen in veel ontwikkelde landen denderen door
Vorige maand schreef ik dat beleggingen in aandelen binnen Nederland, Duitsland en Frankrijk dit jaar niet veel zullen opleveren. Alleen Engeland en de VS stonden op een plus van 9%. Maar hoe kunnen beleggers zich vergissen! Ondanks dat de rente in de VS werd verhoogd met 0,25%, stijgen de beurzen wereldwijd naar nieuwe hoogten. Er is de afgelopen maand tussen de 3% en 6% extra aan de indexen toegevoegd. Bij de BRIC-landen doet de Russische RTS het bijzonder goed met een stijging de afgelopen maand van 16%. Dat heeft natuurlijk te maken met de stijging van de olieprijs. Daarentegen deed de Braziliaanse Bovespa Index het slecht met een daling van 8%. India en China kwamen per saldo niet van de plaats.

Op de goederenmarkten zijn de edelmetalen de grote verliezers.
Goud verloor zo’n 7%. Goud wordt gezien als een belegging in bange tijden. Nu de aandelenmarkten en de rente stijgen vluchten beleggers uit het goud. Goud kent namelijk geen opbrengsten. Vandaar dat men draait naar aandelen en renteproducten waar ze wel dividend en rente ontvangen. Ook Zilver en Palladium zijn aan een duikvlucht begonnen. Alleen Platina bleef stabiel.

Agroproducten bewogen weinig afgelopen maand.
Alleen de prijs van sojabonen steeg met 3%. Mais, tarwe en rijst kwam niet van de plaats.

De tropische producten bewegen juist veel heftiger.
Cacao stond vorige verslagmaand op -24,29%. Nu staat de prijs 29% lager. Het is charttechnisch moeilijk te bepalen of de bodem nu bereikt is. Dat lijkt anders bij de koffieprijs. De prijs daarvan fluctueert in december tussen de $cts/lb 138 en 145. Bij een uitbraak boven de $cts 145 is er sprake van een herstel en kan de prijs verder doorstijgen. Sinaasappelsap moet van de shortzijde worden benaderd. Zowel katoen als suiker kunnen geen richting kiezen.

 Metalen profiteren van de investeringen in infrastructuur die Trump heeft beloofd in de VS.
De prijs van alle metalen, genoemd in onze trends 2016, zijn vanaf 1 januari flink gestegen. Zink is de koploper met zelfs bijna 80%. Gevolgd door nikkel met 29%, koper met 20% en aluminium met 18%.
Het is natuurlijk de vraag of deze trend zich verder doorzet of dat de grootste stijging achter de rug is. Bij zink lijkt me dat zeker het geval.

Terug naar de aandelenmarkt.
Over het algemeen lees je dat investeren in aandelen in de VS op dit moment de voorkeur heeft boven Europa. De economie draait er goed en er zijn meer dan voldoende fondsen in het grote land om een keuze uit te maken. Het kost even wat energie maar dan kunnen de resultaten er ook naar zijn. Kijken we alleen naar Nederland dan is de keuze beperkt. Duitsland en Frankrijk heeft veel meer fondsen om uit te kiezen. Vooral aandelen van automobiel ondernemingen zijn in deze landen te vinden.

Wat heeft 2017 ons te bieden?
In een glazen bol kijken heeft niet zo veel nut. Gezond verstand gebruiken wel. Kijk naar fondsen die in 2016 ruim zijn achtergebleven op de index. Ook fondsen met een jaarlijks stijgend of constant dividend hebben op termijn de voorkeur. Koersen stijgen en dalen elke dag. Koop als u denkt dat de fondsen goedkoop zijn op het moment dat u instapt. Met een stoploss onder de aankoopkoers kunt u het verlies in eerste instantie beperken. Met een meelopende onderlimiet (trailingstop) kunt u de winst beschermen.

Tot slot van dit overzicht wens ik alle leden van BZN, en ook de lezers van deze site, fijne Kerstdagen en een Voorspoedig 2017.

Mocht u belangstelling hebben om lid te worden van BZN dan kunt u zich aanmelden waarna ik vooraf een gesprek met u voer om samen te kijken hoe wij werken.

Wij zijn ook op zoek naar jongeren die geïnteresseerd zijn in beleggen, de wereldeconomie, en de moderne technieken die kunnen worden ingezet bij het beleggen.

Theo Bussink
december 2016