Januari 2017

Beurs- en economisch nieuws januari 2017

Een nieuw jaar, nieuwe kansen
Per 1 januari 2017 wordt de winst- of verliesteller op uw portefeuille weer op nul gezet. Als u verliezen hebt geboekt zult u blij zijn deze cijfers achter u te kunnen laten. Zo gaat dat met beleggers!
Maar hoe schat u 2017 in? Aandelen in Europa kunnen het goed gaan doen zolang Draghi met zijn stimuleringsbeleid aan de knoppen blijft draaien. Maar als u belegt in de VS is het oppassen geblazen nu Donald Trump sinds vrijdag 20 januari als 45e president van de Verenigde Staten de grote baas is. Barack Obama nam op een waardige manier afscheid, hoewel hij lang niet alles heeft bereikt wat hij zich gewenst had.

America First
Niet alleen in de verkiezingstijd sloeg Trump als een wilde om zich heen. Ook bij de inauguratie ging hij daarmee verder. Uitspraken als “koop Amerikaanse waar gemaakt door Amerikaanse krachten.”
Hij wil voor 1 biljoen USD investeren in de infrastructuur van het land. Verder wil hij de belasting verlagen en het stelsel vereenvoudigen (waar hebben we dat eerder gehoord?). Ook wil Trump de regeldruk verminderen, banen terughalen naar de VS en handelsbarrières opwerpen. Sommige zaken zijn positief, andere negatief voor de economie. De overheidsinvesteringen in het land en de verlaging van de belastingen zullen leiden tot het oplopen van de staatsschuld van 108% nu naar 136% van het BBP in 2025. Voor wat het laatste percentage in 2025 dan ook waard is. In die tussentijd kan er veel gebeuren.

Beurzen in Europa, de VS en de rest van de wereld kunnen op maandag 23 januari heftig reageren
De komende tijd zal duidelijk worden hoe er in de wereld wordt gereageerd op de plannen van Trump. Het is aan de belegger om de vinger aan de pols te houden. Zakken de koersen, leg dan een stoploss onder uw aandelen en anderen producten of dek de portefeuille af met putopties of turbo’s short op een index. Daarmee kunt u uw nachtrust behouden. Verder is moeilijk te voorspellen hoe de markt gaat reageren de komende maanden.
Feit is wel dat in de VS de indexen op een recordhoogte staan. Je ziet nu al dat de koersen over het algemeen stagneren. U kunt met VIX-index de beweeglijkheid in de gaten houden. Wanneer deze (flink) oploopt verwachten beleggers een daling op de beurzen in de VS.

De rente in Europa loopt op
Voor de Nederlandse tien-jaar Staatsobligaties geldt op dit moment een rente van 0,4890%. Dat is een forse stijging ten opzichte van 1 januari toen de rente nog 0,3300% noteerde. Ook de rente in Duitsland is flink gestegen. In de VS blijft de rente stabiel tot iets dalend.
De EUR/USD noteert wat hoger op 1,0729, ofwel de euro wordt sterker.

De aandelenmarkten in Europa en de VS startten goed in 2017
De DAX, de CAC-40 en onze eigen AEX zijn het jaar in de plus begonnen hoewel de rente stijgt. De VS doet het nog wat beter, maar de laatste dagen lijken de koersen daar wat af te vlakken. Verder komt het cijferseizoen eraan. Ondernemingen publiceren de jaarcijfers over 2016 en geven verwachtingen af voor 2017.

Goederenmarkten flink in beweging in de eerste drie weken van 2017

Oliemarkt
Zowel de Brent als de WTI staat in de min. De markt twijfelt of de productiebeperking van de OPEC misschien teniet wordt gedaan omdat de VS de productie van de WTI lijkt op te voeren. De olieprijzen blijven daarom volatiel.

Edelmetalen
De edelmetalen staan allemaal ruim in de plus ( zie onze maandelijkse cijfers Indexen, valuta, grondstoffen 2017). Als reden wordt de onzekere situatie in de wereld genoemd. Beleggers vluchten dan in edele metalen, met name goud en zilver.

Agro- en tropische producten
Ook deze staan begin 2017 ruim hoger dan het slot van 2016. Alleen cacao en sinaasappelsap staan in de min. Voor een gespreide portefeuille zijn misschien turbo’s op een paar van deze producten interessant. Volg op de site van MarketWatch de actuele grafieken van de futures van deze goederen. Ook vele andere future-contracten staan daar genoteerd. Als u iets vindt wat interessant voor u is, dan kunt u via turbo’s misschien een positie innemen. Heeft u iets gevonden, maar u weet niet of u erin kunt handelen, neem dan rustig contact met mij op via de e-mail. U krijgt dan zo snel mogelijk bericht waar u de turbo’s op de future kunt kopen. Ik geef u alvast enkele uitgevers van turbo’s; Binck, ING, Commerzbank, BNP Paribas, Citigroup.

Metalen
De verwachting dat president Trump de infrastructuur in de VS wil gaan aanpakken, hebben de prijzen van de metalen omhoog gejaagd. Alleen de prijs van Nikkel is significant gedaald.
Ziet u ook mogelijkheden om in metalen te handelen, kijk dan ook of er turbo’s long en/of short op worden genoteerd. Let ook eens op het aandeel ArcelorMittal genoteerd op de AEX. De koers van dit aandeel volgt vaak de metaalprijzen.

Ik wens u de komende maand veel beleggerswijsheid.

Theo Bussink
januari 2017