Februari 2017

Beurs- en economisch nieuws februari 2017

Indiase overheid neemt drastische maatregelen tegen zwart geld
Om het zwart-geld circuit in te dammen heeft de Indiase overheid eind 2016 direct de coupures van Rpe (roepie) 500 (€ 7,00) en Rpe 1000 (€ 14,00) uit de roulatie gehaald. Men kreeg tot 31 december 2016 de tijd om de oude biljetten op de bank te zetten. Over bedragen boven Rpe 250.000 (€ 3.400) moet belasting worden betaald. Wie hogere bedragen niet weet te verantwoorden, kan ook nog eens rekenen op een boete. In India vinden 80% van alle transacties plaats in contanten. De economie zal in eerste instantie slinken. Men verwacht dat op korte termijn de digitale transacties zullen gaan stijgen. Voor dit land met ca 1,3 miljard inwoners mag dit besluit wel een revolutie worden genoemd. Volgens de Wereldbank had in 2014 53% van de bevolking boven
15 jaar een bankrekening. Uiteindelijk zal de overheid meer belastingen kunnen innen. Volgens mij zal de transitie echter nog jaren gaan duren. Vooral ouderen zullen digitale transacties wantrouwen of zijn onbekend met de nieuwe techniek van bankieren. 

De economie zit in de sterkste fase van de Vierjarige Businesscycle
Met de Vierjarige Businesscycle combineren economen technische analyse met macro-economische modellen. Op dit moment zitten we in de sterkste fase 1e kwartaal 2017, en niet Q1 2107 zoals in de grafiek is ingetekend. Wat er in elke periode plaatsvindt hoef ik verder niet uit te leggen. Bovenin de grafiek staan de oorzaken, onderin de gevolgen. Op dit moment bevinden we ons in fase IV. De economie groeit hard; obligaties mijden, aandelen aanhouden, vastgoed aanhouden, grondstoffen uitbreiden.

Businesscycle 02-2017
Bron: Binckbank

 Inflatie Eurozone flink gestegen
Olie-inflatie 02-2017
Hier ziet u de grafiek van de inflatie in de eurozone. Hierop staan 3 cijfers ingetekend. In volgorde;

  1. de doelstelling van de ECB ( 2% )
  2. de rode grafiek geeft de kerninflatie weer (excl. energie, voedsel)
  3. de inflatie.

Het laatste cijfer varieert nogal. Dat komt door de gestegen olie- en gasprijzen de laatste maanden, maar ook de voedselprijzen kunnen van maand tot maand nogal verschillen. We hoeven maar te kijken naar ons maandelijks overzicht waar u de prijzen van bijvoorbeeld sojabonen, mais, tarwe, rijst koffie etc. kunt volgen.

Binnen de landen in de EU verschillen de inflatiecijfers nogal. Spanje heeft een inflatie van 3%, Duitsland kwam in januari uit op 1,9%. De kerninflatie in de grafiek vertoont een veel rustiger beeld dan de totale inflatie. De ECB kijkt naar de kerninflatie omdat deze veel stabieler is. Iedereen zal beseffen dat wanneer de kerninflatie hoger wordt, de ECB de rente eerder zal verhogen, eventueel in kleine stapjes. Maar ook de lonen zullen stijgen, de prijzen lopen op en de consument moet meer uitgeven om in zijn levensonderhoud te voorzien. Door de inflatie wordt zijn of haar het geld minder waard. Vaak wordt gesteld dat een stijgende rente slecht is voor de beurzen. Maar op termijn blijkt dat niet zo veel uit te maken, wanneer de stijging maar binnen de perken blijft.
Wel moeten ondernemers er rekening mee houden dat wanneer de rente stijgt de kostprijs van producten hoger wordt. Maar in een goed lopende economie, zoals in Duitsland en Nederland, kan dat wel worden doorberekend aan de afnemers van goederen. Dit jaar zal de renteverhoging nog wel meevallen. Immers de ECB gaat nog tot eind 2017 door met het stimuleringspakket.

Per 1 januari 2017 verandert de forfaitaire berekening van inkomen uit vermogen (Box 3)
Natuurlijk bent u als belegger waarschijnlijk al op de hoogte van de verandering. In geef hierbij in een kort overzicht even de tarieven weer. Voor uitgebreide toelichting moet u zich wel even verdiepen in de materie. Kunt u dat zelf niet, neem dan een fiscalist in de arm.
Box 3 02-2017

Koopadviezen Amerikaanse zakenbanken met een korrel(tje) zout nemen
Uit een analyse van CNBC blijkt dat van de duizenden adviezen van analisten over bedrijven genoteerd in de S&P 500, slechts 6% een verkoopadvies betreft. De andere twee adviezen zijn kopen of houden.
Ik heb al eens eerder gesteld dat beleggers niet moeten afgaan op wat analisten beweren, maar zelf op onderzoek moeten uitgaan. Een zakenbank heeft er belang bij dat hun analisten positief over een bedrijf zijn. Daar past geen verkoopadvies bij. Immers zij moeten ook zo nu en dan bij een onderneming aan tafel kunnen zitten.
Je maakt geen vrienden om daarna met een verkoopadvies aan te komen. Zeker als de zakenbank ook nog eens de uitgifte van nieuwe aandelen wil gaan begeleiden. Er zijn ooit “Chinese Muren” ingesteld bij deze banken , maar een stukje papier met tekst is zo opgevouwen tot een vliegtuigje om over de muur gegooid te worden.
Dus nogmaals, beleggers in aandelen of andere door een bedrijf uitgegeven beleggingsproducten, moeten zichzelf ervan overtuigen via kwartaal- of jaarcijfers of hetgeen wordt beweerd wel juist is. En dan niet een geheel jaarverslag gaan lezen, maar enkele simpele ratio’s, zoals bruto- of nettowinst/omzet, verhouding beurskoers/eigen vermogen, verhouding eigen vermogen/totaal vermogen etc. uitrekenen. Deze uitkomsten daarna vergelijken met de branchecijfers.
De directie van een onderneming zal in het jaarverslag altijd optekenen dat het volgend jaar beter wordt, al zijn de huidige cijfers slecht. Cijfers liegen niet; leugenaars cijferen wel!

Sla de krant open of zet de TV aan. Elke dag is Trump aan het woord
Als hij niet met de pers overhoop ligt, dan komt er binnenkort van hem wel een “fenomenaal” plan naar buiten. Dat plan betreft dan een herziening van de belastingen voor ondernemingen.
Eerder liet hij al doorschemeren dat ondernemingen die buitenlandse reserves naar de VS transformeren kunnen rekenen op een aantrekkelijk belastingtarief. De man houdt ondernemers, en in het kielzog beleggers, al maanden bezig.

Hoe vergaat het de beurzen nadat de jaarcijfers 2016 zo langzamerhand bekend zijn?
Over het algemeen zijn de cijfers prima en goed ontvangen door de beurzen wereldwijd. In de VS staan de indexen op hun top. Maar dat blijft niet eeuwig doorgaan. Beleggers moeten er rekening mee houden dat er wel eens een omslag kan komen. U dient dus langzaam op zoek te gaan naar ondergewaardeerde aandelen die ook nog eens een hoog dividend uitkeren. Het is wel even zoeken, maar het loont de moeite. Ook kan het geen kwaad om turbo’s short of put opties op de AEX, de Dow Jones en/of andere indexen aan te schaffen. Een terugval van de koersen komt altijd als een donderslag bij heldere hemel. Bescherm uw portefeuille dus tijdig!

Fusie aanstaande tussen Tomato Ketchup en Wasmiddelen
Plotseling vloog de koers van Unilever vrijdagmiddag 17 februari met 10% omhoog. Wat was er aan de hand? Het Amerikaanse Voedingsconcern Kraft Heinz heeft een voorlopig bod op Unilever uitgebracht van $ 50,00 per aandeel, deels in contanten te betalen en de rest in aandelen Kraft Heinz. Ze doen dat met steun van aandeelhouder Warren Buffet en drie Braziliaanse investeerders onder de naam 3G Capital. In eerste instantie heeft Unilever het bod afgewezen.
Nu nog instappen in het aandeel Unilever is riskant. Niemand weet op dit moment hoe het spel afloopt.
Ten eerste kan het bod door Kraft Heinz worden verhoogd. Voor hetzelfde geld wordt de overname afgeblazen. Vandaar dat het aandeel Unilever bij slot van de handel sloot op € 44,80 ( + 13,22% ten opzichte van de vorige dag). Tegen de EUR/USD is dat
$ 47,54. Beleggers zijn niet overtuigd, gezien het disagio van $ 2,46 (4,92%) op het bod van $ 50,00. Het aandeel Unilever en/of Kraft Heinz zal daarmee de komende tijd een speelbal worden voor speculanten.

Laatste nieuws:
Mijn waarschuwing aan beleggers dat het riskant is nu nog in het aandeel te stappen is al door het laatste nieuws ingehaald. Zondag 19 februari rond 19:00 uur staat er een bericht op IEX en Binck dat de fusie binnen 2 dagen is ingetrokken. Dat wordt dus maandagmorgen een bloedbad voor de beleggers die nog snel vrijdag voor beurssluiting aandelen Unilever hebben gekocht. Wordt vervolgd.

Maandagmorgen 20 februari opent Unilever 7,81% lager op € 41,30. Daarna daalt de koers naar het laagste punt van de dag op € 39,41, om te sluiten op € 44,80.
Hier kunnen beleggers zien hoe dicht winst en verlies bij elkaar kan liggen. Het werken met gelimiteerde orders kan geen kwaad. Ook het plaatsen van een bracket of meelopende onderlimiet (trailing-stop) is een mogelijkheid om de winst vast te houden. Zeker wanneer een fonds erg beweeglijk gaat worden. Dinsdag 21 februari is de koersontwikkeling intradag weer tot rust gekomen.

Goederenmarkten en valutamarkten in rustiger vaarwater.
De afgelopen maand zien we dat de noteringen op de goederenmarkten een wat op- en neergaande beweging laten zien. De valutamarkten tonen hetzelfde verschijnsel. De enige groep die toch wel een duidelijke stijging laat zien zijn de metalen. Vooral koper, zink en nikkel hebben een en aardig ritje gemaakt de afgelopen periode (zie Trends indexen etc.).

Aandelenmarkten nog steeds in opgaande lijn
Zowel in Europa als in de VS stijgen de koersen nog steeds. Dat komt deels door de, dooreen genomen, goede jaarcijfers die werden gepresenteerd over 2016.
Maar hoelang gaat het feest nog door. Met de onvoorspelbare president Trump, de aanloop van de verkiezingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië en het einde van de publicatie van jaarcijfers kunnen de beleggers wel eens gaan besluiten hun koerswinsten te verzilveren. Wat turbo’s short of putopties kunnen de komende tijd een goed besluit zijn voor beleggers die ook op dalende beurzen graag aan het spel mee willen blijven doen.

Tot slot wil ik alle beleggers veel succes toewensen de komende maand.
In maart gaan we weer vooruitzien op de publicatie van de bedrijfscijfers over het
1e kwartaal 2017. Zo is er altijd wat te beleven op de verschillende beurzen. Kijk ook naar het buitenland!

Theo Bussink
februari 2017