Beurs- en economisch nieuws maart 2017
Amerikaanse rente omhoog, beurzen omhoog
Het is 15 maart 2017. Janet Yellen vertelt namens de FED dat in de US de Federal Funds Rate met 0,25% wordt opgehoogd naar 0,75%.
In Nederland vinden verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. Hier wordt de VVD de grootste partij en wordt Wilders van de PVV als tweede partij geen Minister-President. De beurzen waren de laatste weken van slag in afwachting van deze twee items.
Met een stijgende rente zouden de aandelen inleveren. Met de PVV als grootste partij zou Europa en daarmee de Euro op springen staan.
Veel buitenlandse verslaggevers stonden op de uitslag van de verkiezingen te wachten, op het dramatische nieuws dat de PVV de grootste partij zou worden in Nederland.
Na het nieuws van de verkiezingsuitslag pakten ze teleurgesteld de laptops en
TV- camera’s in. Geen slecht nieuws te melden in de Lage Landen!
Maar hoe blij waren de beleggers? In de VS gingen de aandelenkoersen na bekendmaking van de renteverhoging als een speer omhoog. Met de winst van de VVD was de ondergang van de Euro voorlopig afgewend. Ook in ons kikkerlandje alom euforie op de beurs. Het blijkt steeds weer dat beleggers vreemd gedrag kunnen vertonen. Zeker wanneer we over een verhoging van de rente spreken. Normaal zouden aandelen minder interessant moeten worden. Maar blijkbaar nu even niet. Wat is het volgende evenement waar beleggers naar uitkijken?
Eerst Unilever van slag, nu wringt AkzoNobel zich in alle bochten om een overname te blokkeren.
Op 8 maart jl. meldde het Amerikaans bedrijf PPG Industries zich aan de poort om een overname van AkzoNobel aan te kondigen. Het koffertje bevat bijna 21 miljard euro. De onderneming vindt het bod echter veel te mager. Het bestuur toont lef, maar zijn nog niet van PPG af. De onderneming bereidt volgens geruchten een hoger bod voor. En net als bij Unilever zet ook de directie van AkzoNobel alle zeilen bij om te beletten dat PPG het voor het zeggen krijgt.
Wat wel bereikt is met het bod, is dat AkzoNobel er nu over nadenkt hun Speciaal-Chemiedivisie af te splitsen. Onder druk wordt blijkbaar alles vloeibaar. Maar worden beleggers er wijzer van? Uiteindelijk denk ik wel. Komt er een verhoogd bod dan zal de koers omhoog gaan. Verkopen ze de chemiedivisie voor ca. 10 miljard dan zal dit ook goed voor de koers kunnen zijn. Immers zij kunnen voor de opbrengst dan een bedrijf aankopen met een hogere bijdrage aan de winst. En dat is ook weer goed voor de belegger in het aandeel. Lees dus de komende tijd tussen de regels door alle berichten die CEO Ton Büchner naar buiten brengt. Het nu kopen van aandelen, Call Opties of Turbo’s Long lijken me geen slecht idee. Er kan in dit of een weekend zo maar een bericht naar buiten worden geslingerd wat de koers een boost kan geven.
Hoe hebben de beurzen het de laatste maand gedaan?
Aandelenbeurzen:
De beurzen in Europa zijn de laatste tijd rustig doorgestegen. De VS laat bij de drie belangrijkste indices (Dow Jones- Nasdaq- S&P 500) weinig beweging zien. De BRIC-landen vertonen een divers beeld. Brazilië is bijna 6,5% gedaald sinds 21 februari. Rusland is van een kleine plus in een min van 3,5% gedoken terwijl India komt met een plus van 2,9% op een jaarwinst van 10,9%. Alleen China is niet vooruit te branden met een YTD van 4,8%.
Goederenbeurzen:
Op enkele uitzonderingen na, zijn deze beurzen de afgelopen maand behoorlijk gedaald. Zowel de olie, agroproducten, sommige tropische producten en metalen hebben een flinke veer moeten laten. De edelmetalen vertonen een divers beeld.
Kijk voor meer informatie op onze site http://www.beleggingsclubbzngaanderen.nl/ voor de trends maart 2017.
Brent en WTI olie uitgelicht.
De OPEC-landen lijken zich de laatste tijd wat minder aan te trekken van de afspraken die ze hebben gemaakt om wat minder olie te gaan pompen. Het lijkt dat enkele landen zich er “even” niet aan houden.
Ook de olieboeren in de VS hebben de pompen weer in beweging gezet. Al met al leidt dat tot een daling van de prijs van zowel de Brent al de WTI. Op dit moment noteert de Brent $ 50.98 en de WTI $ 47.41. De laatste dus weer onder de $ 50,00 per barrel.
Er zijn leugens, grote leugens en statistieken.
U hoeft de jaarverslagen van ondernemingen er maar op na te slaan. Al zijn de cijfers nog zo miserabel, volgend jaar of tegen het jaar 2020 stijgen de winsten met procenten tegelijk, aldus sommige CEO’s.
Kunt u vijf jaar vooruit kijken? Op papier is het wel mogelijk. Vijf-jaars begrotingen zijn makkelijk te maken. Uitkomen doen ze zelden. Een jaar later kun je ze rustig aanpassen. Beleggers zijn de eerste begrotingsberichten al lang weer vergeten. Nadat de koers van het aandeel flink is gestegen op de cijfers, hebben beleggers de winst snel binnen geharkt.
Ook grafieken zijn te manipuleren. Door de koersschaal aan te passen lijkt het dat koersen enorm zijn gestegen. Maar ook in de tijd kan men het doen voorkomen of het alleen maar hosanna was in een fonds. Met name uitgevers van beleggingsfondsen zijn er meesters in om een voor hun gunstig aantal jaren uit te kiezen om daarop een mooie stijgende trend te kunnen presenteren. Waarschuwing; probeer altijd een periode vóór of na de grafiek te achterhalen op internet. Zo kunt u zien of u bedot wordt.
Hoe gaan de aandelenbeurzen verder de komende tijd?
De meeste jaarcijfers 2016 zijn inmiddels bekend. Beleggers kunnen zich binnenkort gaan opmaken voor de 1e kwartaalcijfers 2017. Voor Nederland ligt de economie er prima bij. De industrie draait goed, de woningmarkt groeit en beleggers zijn enthousiast over aandelen. Als er in de wereld geen vreemde dingen gebeuren kan het haast niet anders dan dat de AEX verder door gaat stijgen.
De VS lijkt het even wat rustiger aan te doen na de renteverhoging. Maar ook daar klimmen de beurzen nog steeds, al is de volatiliteit niet hoog. Kijkt u vooral naar ondergewaardeerde aandelen met een hoog dividendrendement. U loopt dan het minste risico om builen in uw portefeuille te vallen.
Theo Bussink
maart 2017