April 2017

Beurs- en economisch nieuws april 2017

Optiehandelaar met bloed aan de vingers
De bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dordmund blijkt waarschijnlijk door de Russisch-Duitser Sergej W. (28) te zijn uitgevoerd. De reden waarom hij de aanslag pleegde blijkt wat vreemd en waarschijnlijk nooit eerder vertoond. Hij had tevoren 15.000 Putopties van de club gekocht ter waarde van 78.000 euro. Met de aanslag hoopte hij op een sterke daling van de aandelen van Borussia Dordmund, zodat hij de opties met een flinke winst kon verkopen. Het moet toch zo langzamerhand niet gekker worden.

Turbo-aanbieders verkleinen aanbod in aanloop naar de Franse verkiezingen
Hiermede kopte het Financieele Dagblad vrijdag 21 april in aanloop naar de Franse verkiezingen van zondag 23 april.
Wat is het geval? Beleggers kunnen geen nieuwe posities innemen in turbo’s met een hoge hefboom.
Ook BinckBank beperkt de handel. Dus juist wanneer er geld te verdienen valt, geven banken niet thuis. Binck zegt dat ze de maatregel hebben genomen om beleggers te beschermen. Zijn dit geen verboden afspraken tussen de aanbieders van turbo’s? En beleggers beschermen? Deze uitspraken kennen we al langer bij de banken. Ik heb de turbo’s vandaag even bekeken bij Binck. Inderdaad geldt bij hoge hefbomen dat er alleen maar biedprijzen worden afgegeven en geen laatprijzen. Deze turbo’s kunt u dus niet kopen. Bij een lagere hefboom kunt u turbo’s op de CAC20 bijvoorbeeld wel kopen. Alleen zijn de premies dan veel hoger. De banken verdienen dan meer omdat er rente over grotere bedragen kunnen worden berekend. Ook blijkt dat ze de spreads (het verschil tussen de bied en laatprijs) de komende dagen gaan oprekken. Dubbel winst dus. En dat alles om de klant te beschermen? Ammehoela!

CEO’s van Nederlandse ondernemingen schrikken zich een hoedje
Meerdere ondernemingen in Nederland worden opgeschrikt door een overname. Aan enkele daarvan heb ik vorige maand in het beursnieuws al aandacht geschonken. Ik zet ze eerst nog even op een rijtje.

Datum Onderneming Bieder Bod acceptatie Bijzonderheden
17 febr Unilever Kraft Heinz (USA) $ 50,00 nee Bod ingetrokken
8 mrt AkzoNobel PPG (USA) € 83,00 nee Bod afgewezen
21 mrt AkzoNobel PPG (USA) € 90,00 nee 2e keer afgewezen
12 apr Refresco PAI Partners(FR) € 17,29 nee Misschien volgt hoger bod

Unilever komt met een afsplitsing van de smeersels. Dat is de tak van sport waar de marges niet overhouden. Als de nood aan de man komt weet de leiding ineens waar het aan schort. Is dat niet wat aan de late kant?
AkzoNobel komt ook met een afsplitsing van de Speciaal-Chemiedivisie. Belager PPG geeft niet op. CEO Tom Büchner doet alle moeite om aandeelhouders te paaien met de afsplitsing. Maar of dat tot veel betere cijfers zal leiden moet nog maar worden bezien. Beleggers hebben er in ieder geval nog niet veel vertrouwen in.
Bij Refresco is de kans aanwezig dat er een hoger bod gaat volgen. Al met al kunnen beleggers op de rijdende trein springen bij AkzoNobel en/of Refresco wanneer ze denken dat er nog meer in het vat zit.

De olieprijs is op zijn retour
De afgelopen maanden is de olieprijs weer in beweging. Begin maart was de Brent
$ 57,00 waard, om daarna een bodem neer te zetten op $ 50,00. Van daaruit klom het rustig omhoog tot $ 57,00 per barrel.
Op dat punt dook het in een korte tijd naar $ 51,00 op vrijdag 21 april (zie grafiek). Er is blijkbaar globaal teveel olie. Dat komt onder andere omdat de US elke week meer Rigs (oliepompen) in beweging zet als de prijs boven de $ 50,00 staat.
En houden de OPEC-landen zich wel aan hun afspraak van productiebeperking? Deze twee zaken bij elkaar maken dat er steeds meer voorraden zijn. Let ook eens op de aantallen contracten die worden omgezet voor de Brent-futures juni 2017.

Bron: MarketWatch

Zondag 23 april verkiezingen in Frankrijk
Zondag vinden de verkiezingen plaats in Frankrijk. Heeft de aanslag in Parijs van donderdag 20 april nog invloed op de eerste ronde? Beleggers zijn onzeker.
Als Marine Le Pen in de eerste ronde tot de twee kandidaten gaat behoren die doorgaan naar de volgende ronde, dan kan de beurs maandag wel eens heftig reageren. U weet hoe ze over de euro en de open grenzen denkt. Heeft u al stelling genomen als belegger? Maandag bent u te laat.
De tweede ronde van de verkiezing is op zondag 7 mei. Dan wordt bekend wie de nieuwe president van Frankrijk wordt.

Rente, aandelen en goederenmarkten
Omdat we een dag eerder bijeenkomen met BZN in verband met Koningsdag a.s. donderdag, krijgt u van mij voor het weekend het beurs- en economisch nieuws reeds. U kunt dan maandag na de verkiezingen uw plan trekken.

Rente en EUR/USD
In aanloop naar de verkiezingen dalen de obligatiekoersen met als gevolg een stijgende rente. In verband met de stijgende rente wordt de USD ook iets duurder. Valutair stelt het echter niet veel voor.

Aandelenbeurzen
De afgelopen periode zijn deze gemiddeld genomen iets gestegen. Uitzondering in de Londen-FT100 die sinds 1 januari in de min staat. Oorzaak Brexit? Ook Rusland (olieprijs) en Japan staat in de min.

Olie
Zowel de Brent als de WTI zijn de laatste 2 dagen sterk gedaald (zie grafiek hierboven). Het verschil in prijs van de Brent en de WTI is ca $ 2,50.

Edelmetalen
Het goud heeft bijna de $ 1.300 per troy ounce bereikt. Het zilver noteert $ 11,78.
Alle edelmetalen laten een flinke stijging zien sinds 1 januari (zie trends april 2017).

Agroproducten
Alle vier producten vertonen een behoorlijke daling afgelopen periode.

Tropische producten
De tropische producten staan flink in de min sinds 1 januari, behalve katoen dat ruim 14% is gestegen.

Metalen
Bij de metalen is aluminium de absolute winnaar met 12,58% in 3,5 maand.
Koper en zink komt niet verder dan de stand op 1 januari.
Nikkel is de grote verliezer met 13,5%.

Verder wens ik u een goede beleggingsmaand nu de ondernemingen, veelal in april en mei, hun dividenden beginnen uit te keren.

Theo Bussink
april 2017