Mei 2017

Beurs- en economisch nieuws mei 2017

Beurzen VS en Europa even van slag door Trump
De onrust die wordt veroorzaakt door de President van de VS, twitteraar Donald Trump, blijft maar aanhouden: Obama-care, onderzoek naar banden met Rusland, problemen met de pers in eigen land. Verder de onzekerheden wat hij gaat doen met de belastingverlagingen, de Mexicaanse muur, importheffingen enz.enz. En juist aan onzekerheden hebben beleggers een gruwelijke hekel.
Woensdag 17 mei was het dan ook raak op de beurzen. Met name in de VS ging het flink mis. De Dow Jones ging met 1,78% naar beneden, terwijl de Nasdaq het nog bonter maakte met een daling van 2,57%. De S&P500 lag daar tussenin met een min van 1,82%. In Europa was vooral de beurs in Milaan de gebeten hond met een daling van 2,31%. Ook Nederland en Duitsland gingen in de min.
Gelukkig dat Trump nu een weekje “op vakantie“ gaat onder andere bij zijn vrienden in Saoedi-Arabië, Israël, de NAVO in Brussel, en niet te vergeten de Paus in Rome. Ook neemt hij nog deel aan de G7-bijeenkomst op het eiland Sicilië .

Wat kunnen beleggers de komende tijd verwachten?
Het was woensdag 17 mei gelukkig maar één dag dat de koersen naar beneden duikelden. De VIX (ook wel angstmeter genoemd) steeg op het hoogtepunt met ruim 40%. Nu stond de VIX de laatste maanden dan ook op het laagste punt sinds tijden. Donderdag keerde het tij echter al weer, zowel in Europa als in de VS. Dat werd vrijdag vervolgd. Is het met de angst dan alweer voorbij? Dat is de vraag. De eerste-kwartaal cijfers werden zowel in de VS als in Europa door beleggers over het algemeen positief ontvangen. De vooruitzichten voor Amerika zijn wat twijfelachtiger. Met name is men daar bang voor een stijgende rente. In Europa staan alle seinen op groen zolang Mario Draghi nog geld in de markten pompt. Hoewel de rente de laatste maand iets aan het stijgen is, verwacht men niet dat de lage rente snel tot het verleden gaat horen. We kunnen ons als beleggers dus opmaken voor mooie tijden die voor ons liggen. Instappen op dipjes (zoals woensdag) loont de moeite.

Doen ze het of doen ze het niet?
De olieboeren, verenigd in de OPEC en Rusland , komen vrijdag 26 mei weer bijeen om te overleggen of ze de afgesproken productiebeperking van eind vorig jaar gaan voortzetten. Sinds de afspraken hebben de VS echter de kraan verder opengedraaid met hun schalieolie. Daardoor is het onzeker hoe vraag en aanbod zich tot elkaar verhouden. Het is voor de Amerikanen tegenwoordig weer interessant om bij een prijs van $ 50,00 per vat de installaties, die stil werden gezet, weer op te starten.
Nog niet zo lang geleden moest de prijs minimaal $ 70,00 zijn om rendabel te kunnen draaien. Er zijn dan ook ondernemingen failliet gegaan toen de prijs zelfs onder de
$ 50,00 daalde. Door verbeterde technieken kon men de kostprijs echter flink laten dalen.
Beleggers in olie moeten de komende weken dan ook weer rekening houden met een volatiele oliemarkt. U kunt deze markt bespelen met turbo’s long of short. Wel de vinger aan de pols houden en op tijd winst nemen of een bracket, trailingstop of stoploss op het fonds in portefeuille leggen. Kijk voor uitleg over het handelen met turbo’s op onze site. Mocht u twijfelen dan mag u mij altijd bellen of een mail sturen.

De overname van AkzoNobel door PPG voor de rechter
Maandag 22 mei wordt de overname van AkzoNobel door PPG verder uitgevochten bij de Ondernemerskamer van het gerechtshof in Amsterdam. De zaak is aangespannen door Elliott Advisors, een activistische investeerder. Elliot eist dat de rechter een bijzondere aandeelhoudersvergadering bijeenroept, waar de positie van Burgmans, voorzitter van de raad van commissarissen van AkzoNobel, in stemming wordt gebracht. Elliot en nog een aantal andere aandeelhouders willen dat de bedrijven in ieder geval met elkaar in gesprek gaan. Ook PPG heeft spreektijd gekregen bij de behandeling. Hoewel PPG formeel geen partij in de rechtszaak is, voert ze wel het woord als belanghebbende. PPG heeft volgens de Nederlandse wet nog tot 1 juni om een vijandig bod aan de aandeelhouders voor te leggen. Handelaren en analisten denken echter dat het zover niet zal komen en dat PPG zich terug zal trekken. Wie het weet mag het zeggen. Beleggers die nog een gokje willen wagen kunnen dat doen met opties of turbo’s. Als u vertrouwen heeft in de toekomstplannen of een overname van AkzoNobel kunt u natuurlijk ook de aandelen kopen. De uitspraak van het proces volgt in principe op maandag 29 mei a.s.

Goederenmarkten vertonen geen eenduidig beeld
De goederenmarkten vertonen nog steeds een diffuus beeld.
Nadat goud vorige maand nog tot bijna $ 1300 per troy ounce steeg, daalde daarna de prijs naar $ 1240. Op het moment dat woensdag de aandelen in een duikvlucht gingen klom het goud weer.
Rijst doet het de afgelopen maand prima en steeg met bijna 11%. Cacao steeg binnen een maand met 13%, maar staat nog steeds 8% lager dan op 1 januari.
Nikkel daalde met 3,5% in een maand. Zink met 5%.

Voor het complete overzicht zie de trends mei 2017 op de site van BZN.

Mei een bijzondere maand?
Iedere belegger kent de uitspraak “Sell in May and go away, but remerber you must be back in September.
Maar dit jaar even niet. Gewoon blijven beleggen in mei, niets aan de hand.
De meeste analisten zijn positief op dit moment. Of ze gelijk hebben dat is altijd de vraag. Ook zij kunnen de beurs niet voorspellen.

Veel succes met uw beleggingen.

Theo Bussink
mei 2017