Juni 2017

Beurs- en economisch nieuws juni 2017

Beleggers weten nog steeds niet hoe het met SNS Reaal zal aflopen
Sinds 19 juni 2012 heeft BZN nog een positie openstaan. Het betreft 5 geschreven Puts SR (SNS Reaal) mrt 2013 uitoefenprijs €1,60. Dit is een afnameverplichting van 500 aandelen tegen € 1,60 ofwel € 800,00.
De reden dat deze positie nog steeds niet is afgewerkt komt omdat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op 1 februari 2013 besloot SNS Reaal te nationaliseren. De onderneming was in grote problemen gekomen door slechte leningen bij SNS Property Finance. Beleggers die hun geld in rook zagen opgaan proberen vandaag (8 juni 2017) bij de Ondernemerskamer een onderzoek naar wanbeleid af te dwingen. Volgens het FD is het boek SNS Reaal nog lang niet dicht. Er loopt ook nog een procedure of de waarde van de aandelen en obligaties van SNS op het moment van nationalisatie wel op nul mocht worden gesteld. Al met al zal het nog wel enkele jaren duren voordat alle zaken zijn afgewerkt.

Dalende rente en stabiele EUR/USD
Zowel de 10-jaarsrente in Nederland als in de VS is de afgelopen maand gedaald. Het lijkt erop dat de rente nog langer laag zal blijven. De FED heeft woensdag 14 juni de beleidsrente ondanks de lage inflatie met 0,25% verhoogd tot 1,25%.
Waarschijnlijk zal de rente later dit jaar nogmaals worden verhoogd. De langlopende rente op de 10-Year US Treasury Note daalt echter al sinds half maart van dit jaar. Een dalende rente betekent een stijgende koers van de obligatie. De koers van de EUR/USD rond 1,12 ligt er de laatste maand rustig bij.

Aandelenmarkten nemen wat gas terug
Hoewel de koersen in de VS en Europa de laatste week even een flinke dip vertoonden, zijn de beurzen de afgelopen maand toch weer gestegen. Vooral de technologie fondsen in de VS kregen woensdag 15 juni rake klappen. Ineens kwamen beleggers er achter dat de koersen dit jaar toch wel erg hard waren gestegen. De dagen daarna ging het nog wat verder neerwaarts. Ook in Nederland zagen we ASML, Besi en ASMI een veer laten.
Is dit een begin van een berenmarkt? Wanneer we in Nederland afgaan op de economische cijfers dan lijkt daar niets mis mee. In de VS is er wat twijfel ontstaan. Beleggers kunnen misschien beter even wat winsten binnenhalen om later wat fondsen tegen lagere koersen terug te kopen.

Oliemarkt blijft volatiel
De koers van de Brent en de WTI (schalieolie) gaat op en neer tussen $ 45,00 en
$ 50,00 voor een vat WTI. Het verschil tussen de Brent en de WTI is momenteel zo’n
$ 2,50 in het voordeel van de Brent.
Er blijkt nog steeds te veel voorraad te zijn. Ook zijn ze in de VS meer gaan pompen. Het zal dan ook niet snel gebeuren dat de prijs boven de $ 50,00 komt.

Edelmetalen
Goud, zilver en platina zijn even uit de gratie. Palladium (Pd, atoomnummer 46) is de afgelopen maand met zo’n 16% gestegen. Driekwart van het aanbod wordt verwerkt in katalysatoren van benzineauto’s.

Agroproducten stijgen door
Mais, tarwe en rijst zijn dit jaar flink duurder geworden. Een uitzondering vertoont de prijs van sojabonen met een daling van 7%.

Tropische producten doen het dit jaar (zeer) slecht
De vier producten welke u in het maandelijkse overzicht “indexen, valuta’s en grondstoffen” op de site van BZN kunt zien, staan veelal in de min. Sinaasappelsap is met -31% de grootste verliezer.

De metalen laten ondanks de groeiende economieën een daling zien
Dat de prijzen van metalen wegzakken wordt vaak toegeschreven aan China omdat men daar de voorraden aan het wegwerken zou zijn. Het land is goed voor 50% van de productie. Misschien dat hiermee wordt aangetoond dat de economie wat aan het wegzakken is. Het kan natuurlijk ook zijn dat er een te groot aanbod is. We zien het aan de koersen van de mijnbouwers, waaronder ArcelorMittal, die zijn weggezakt.

Overname van AkzoNobel door PPG (voorlopig) voorbij
Na alle commotie die is ontstaan gedurende de overnamepogingen van AkzoNobel door PPG hebben de Amerikanen voorlopig een punt gezet achter hun plannen.
Akzo blijft PPG van zich afschudden en denken zelf meer waarde voor hun aandeelhouders te kunnen creëren. Wanneer ze dat de afgelopen jaren niet is gelukt, waarom zal dat dan nu ineens wel gaan lukken? Hebben ze dan al die jaren op hun lauweren gerust? Beleggers moeten er maar niet teveel van verwachten. Voor hen is te hopen dat PPG zich na een half jaar wachttijd opnieuw aan de poort komt melden.

Beurzen Europa en de VS herstellen zich na een slechte week
Week 25 (maandag 19 juni) begint met hogere koersen aan de nieuwe week. De Nasdaq begint met een plus van 1,25%, de Dow stijgt met 0,50% en de S&P 500 doet er 0,70% bij. Beleggers zijn de vorige week, toen de beurzen naar beneden duikelden, blijkbaar al weer vergeten. Waar een kort geheugen al niet goed voor is. De pers noemt het morgen waarschijnlijk: “koopjesjagers kwamen naar de markt”. Zo hebben ze elke dag (helaas achteraf) wel een verklaring waarom de beurs stijgt of daalt.

Inflatie Nederland
De gemiddelde inflatie in Nederland t/m mei 2017 is 1,47%. Dit percentage ligt nog ruim onder de doelstelling van de 2% dat de ECB voor ogen heeft. Blijkbaar is het moeilijk om dit percentage omhoog te krijgen. Zou dit kunnen liggen aan technische ontwikkelingen waardoor de producten steeds goedkoper worden omdat de productiviteit daardoor toeneemt? De lonen stijgen nog weinig. Met het stimuleringsplan heeft de ECB zo te zien nog steeds geen handvat om de inflatie op peil te krijgen. In de grafiek hierna zien we de inflatie over een langere termijn. Het toppunt lag in 1974 toen het percentage rond de 11% lag.

Consumentenprijsindex (CPI) Nederland 1963-2016

Bron: Inflation EU

Eerste halfjaar 2017 bijna voorbij
Over een dag of tien sluiten we het eerste halfjaar af. Tijd voor beleggers om een tussenbalans op te maken. Waarschijnlijk heeft u een redelijk resultaat behaald.
Men verwacht over het tweede halfjaar ook nog weer stijgende koersen in Europa.
In de VS ligt het wat gecompliceerder. Men twijfelt nogal omdat men denkt dat de economie aan het afremmen is. We zullen het zien.

Theo Bussink
juni 2017