Augustus 2017

Beurs- en economisch nieuws augustus 2017

Beleggers worden vaak geconfronteerd met de PEG ratio. Wat wil dat zeggen?
We kunnen, als het goed is, allemaal de koers-winstverhouding (k/w) berekenen. Het is de huidige koers gedeeld door de (geschatte) winst per aandeel over een bepaald jaar. Beleggersbladen geven vaak deze verhoudingen bij genoemde aandelen weer. Anders moet u ze zelf berekenen, waarbij u de geschatte winst over het lopende jaar op de site van een bedrijf of in dagbladen kunt vinden.
Maar nu de PEG-ratio. Het tempo waarmee de winst wordt opgevoerd kan per bedrijf nogal verschillen. Om bedrijven beter met elkaar te kunnen vergelijken komt de
PEG-ratio in beeld. Dit vindt plaats door de k/w te delen door een winstgroeipercentage. Bij een koers/winst van 19 en een groeipercentage van 10% is de PEG-ratio 19/10 = 1,9. Hoe hoger de groei en hoe lager de k/w, hoe lager de PEG. Een lagere PEG-ratio is voor beleggers beter dan een hogere. Voorbeeld; bij een winstgroei van 20% zou de berekende PEG-ratio in het voorbeeld worden: 19/20 = 0,95. Bedenk wel dat er zowel bij de berekening van de koers-winstverhouding als bij het groeipercentage van de winst vaak gebruik wordt gemaakt van TAXATIE van de winst. Een foutieve taxatie kan dus uiteindelijk nogal wat uitmaken voor de berekening.
Verder is er bij beleggen niets zeker. Wat u voorgespiegeld krijgt van “kenners” moet u met een korrel zout nemen. In ieder geval zelf de zaken narekenen. Als extra controle kunt u ook nog teruggrijpen op de technische analyse. Maar pas op; u kijkt dan altijd terug in het verleden!

Bitcoin boven de $ 4000 !!
Kan iemand contact met mij opnemen wanneer hij heeft belegd in Bitcoin? Het telefoonnummer vindt u op de site. Kennis en gemak over het aanschaffen van de munt is belangrijk. Je hoort daar verschillende meningen over. Hoe pak je de aan- en verkoop aan en hoe kom je het snelst aan de munt en uiteraard er weer vanaf?
Met kennis delen leer je namelijk het meest. De Bitcoin is een munt waar niemand precies weet wie erachter zit. Er is dit jaar een aanvraag door de Amerikaanse SEC, de US Securities and Exchange Commission, zeg maar de Amerikaanse waakhond, afgewezen om een ETF op de Bitcoin naar de beurs te brengen. Dat er beweging zit in de koers van de Bitcoin ziet u in de grafiek hieronder.

Grafiek Bitcoin 1 jaar
Bron: Finanzen.nl

Het zijn niet alleen aandelen waarin u kunt handelen
Wie maandelijks de trends en indexen leest op onze site: http://www.beleggingsclubbzngaanderen.nl/  zal ontdekken dat er ook op de goederenmarkten goed te beleggen is. Dit kan met futures, ETF’s en turbo’s op de markten in Nederland, Verenigde Staten en Europa. Het is wat zoeken, maar beleggers moeten daar tegenwoordig aan wennen. Via sites is er veel informatie te vinden. Begin bij uw eigen broker of bank die uw portefeuille beheert.
Komt u er niet uit, stuur mij dan een e-mail: bussink1@introweb.nl.
Vooral de edelmetalen en metalen zijn de afgelopen tijd sterk gestegen. De laatste maand gaat het extreem hard. Bij de metalen komt dat omdat de economie op stoom ligt. Bij de edelmetalen geldt voor goud dat dit een vluchthaven is in bange tijden.
En die zijn er zeker met de dreiging vanuit Noord-Korea en het ongecontroleerde gedrag van president Trump.
Snel op de korte termijn inspelen met een beperkt bedrag, kan tegenwoordig voor beleggers mooie extra rendementen opleveren. Met futures en turbo’s moet u er wel rekening mee houden dat er een termijn aan de producten zit verbonden. Bij futures zijn dat de maanden, bij Turbo’s de stoploss.

Sell in May and go away
But remember to come back in September. Omdat de vakanties bijna voorbij zijn, is het de tijd geworden om uw portefeuille weer eens kritisch te bekijken. Moet u niet wat winst nemen of een stoploss onder de aandelen leggen? Van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden. Ook fondsen met verlies moeten soms worden afgekapt.
De markten zijn de laatste weken nogal onrustig. Zorg dat u voorbereid bent op een correctie van 5-10%. U kunt alvast wat nieuwe fondsen selecteren die u graag zou willen aankopen. Leg deze vast met een koers waarop u tot aankoop wilt overgaan. Als dat geval zich voordoet hoeft u alleen nog maar de opdracht uit te voeren. Tegenwoordig moet je immers snel handelen in het internettijdperk.

In oktober wordt het Amerikaans schuldenplafond bereikt
Wanneer u de link www.usdebtclock.org ingeeft in uw webbrowser dan krijgt u een overzicht van de financiële toestand van de Verenigde Staten. Zoals u waarschijnlijk al wel heeft gelezen wordt begin oktober het schuldenplafond bereikt. Per 20 augustus 2017 bedraagt de schuld $ 19.975 miljard. Per inwoner is dat $ 61.346. Het aantal inwoners is dan 325.632.905.
Even de schuld voluit geschreven: $19.975.000.000.000.
Nu is het niet de eerste keer dat dit gebeurt. Telkens wordt uiteindelijk het plafond opgeschroefd. Als dit niet zou gebeuren kunnen de ambtenaren naar huis. Dat zal zelfs de US-president Donald Trump en zijn gevolg niet accepteren. De “sjoemelsoftware” zal wel weer worden ingezet. Wat als het niet zal gebeuren? Doe dan uw US-aandelen maar even in de verkoop. De beurzen zullen dan echt schrikken. En wat gaat er met de koersen in Europa gebeuren? U mag het zelf invullen.

Ontwikkeling EUR/USD en EUR/GBP

Koersgrafiek EUR/USD
Bron: Wisselkoers.nl

De Euro is sinds april fors sterker geworden ten opzicht van de USD. Analisten verwachtten eerder voor eind 2017 pariteit tussen deze twee valuta’s. Het lijkt me zo dat dat niet gaat gebeuren.

Koersgrafiek EUR/GBP
Bron: Wisselkoers.nl

Ook hier wordt gesproken over pariteit. Bij het Britse Pond lijkt mij dat in verband met de Brexit wel een mogelijkheid. Maar misschien wat later dan eind 2017.

Tot slot nog even de grafieken van de AEX en de Dow Jones.

Grafiek AEX 18 augustus 2016 – 18 augustus 2017

Bron: Finanzen.nl

Grafiek Dow Jones 18 augustus 2016 – 18 augustus 2017

Bron: Finanzen.nl

De conclusies mag u deze keer zelf aan deze laatste 2 grafieken ontlenen. Ik wens u veel succes met uw beleggingen de komende maand.
Lees een en ander nog eens goed door.

Theo Bussink
augustus 2017