November 2017

Beurs- en economisch nieuws november 2017

De Bitcoin is helemaal los
Eerst het “valuta” teken;

In beursnieuws van augustus 2017 (zie ons tabblad Beurs- en economisch nieuws) kunt u lezen op welke koers de zogenaamde cryptocurrency op dat moment werd verhandeld. Omgerekend naar onze eigen valuta was dat € 3500,00. Op dit moment staat de koers op € 7069,00 ($ 8306,00). Dat is ruim een verdubbeling in een tijd van drie maanden. Waarom gaat het zo snel met deze munt? Even enkele punten die van belang zijn:

  1. Om rechtstreeks te handelen in de Bitcoin heb je een zogenaamde wallet nodig, een digitale portemonnee. Daar wordt de “munt” genoteerd in US-Dollars.
  2. Indirect beleggen in de Bitcoin kan ook bij b.v. Binckbank. Er is een Exchange Traded Note (ETN) genoteerd aan de Zweedse beurs in Stockholm, onderdeel van de Amerikaanse NASDAQ. De ETN heeft de volgende kenmerken;

Bitcoin Tracker One (in Eur)
Symbool: COINXBE
Beurs: OMX Stockholm
ISIN: SE 0007525332

De ratio is 20; 1 Tracker is 1/20 Bitcoin; 20 Trackers is dus 1 Bitcoin.

  1. Beursplatform CME Group in de VS wil beleggers eind dit jaar futures op toekomstige levering van de Bitcoin aanbieden. Daarmee kan de belegger dan handelen op hun handelsplatform in de US.
  2. Er zijn in Nederland ook al diverse Bitcoin-automaten.
  3. Beleggers nemen nu al de Bitcoin op in hun portefeuille.
  4. Voor de actuele koers in Euro’s kunt u kijken op de site IEX One: https://one.iex.nl/monitor/

Met zoveel belangstelling nu en in de toekomst zal de “munt” alleen maar verder stijgen. U moet wel rekening houden met sterke fluctuaties in de koers. De koers van de Bitcoin luidt in US-dollars. De hierboven genoemde ETN luidt in Euro. Naast het koersrisico van de Bitcoin zelf kent de belegger buiten de VS ook nog een valutarisico. Dit kan voordelig maar ook nadelig uitpakken. Buiten de Bitcoin zijn er inmiddels vele andere virtuele munten. De beste na Bitcoin is op dit moment de Ethereum. Daarover volgende maand meer.

Grafiek Bitcoin 18 november 2016 – 19 november 2017


Akzo Nobel zelf op overnamepad
Na het diverse keren afwijzen van een bod door het Amerikaanse PPG omdat het volgens AKZO beter was hun eigen weg te kiezen en daardoor meer aandeelhouderswaarde te creëren, de aftreding van de CEO en CFO , tovert de onderneming nu iets anders uit de hoge hoed. Akzo Nobel voert fusiegesprekken met het Amerikaanse Axalta. Het moet niet gekker worden. Onze “vakbond” VEB komt ook al in het geweer en heeft Akzo in een brief middels 25 vragen om opheldering gevraagd. We wachten maar weer af hoe het drama zich verder ontwikkelt. Overigens mag PPG volgende week weer een bod uitbrengen op AKZO. De kans daarop is echter erg klein. De koers van AKZO blijft rond € 78,00 nog steeds goed liggen.

Aandelenbeurzen wereldwijd
De afgelopen maand zijn de beurzen over het algemeen wat teruggezakt. Zowel in de VS als in Europa zien we lagere indexen.
Hoe komt dat? Beleggers kijken dit jaar gemiddeld genomen tegen mooie winsten aan. Zo hier en daar wordt winst genomen omdat de koersen op hun top staan. De bullmarkt loopt immers al 8 jaar, met een paar kleine dipjes tussendoor.
Vooral de VS maakt zich langzaam zorgen. De omslag kan zo maar plaatsvinden wanneer de rente daar gaat stijgen. Maar ook de escapades van president Trump kunnen voor paniek zorgen op zowel de Amerikaanse als ook op de Europese beurzen. In het digitale tijdperk hangt de gehele wereld aan elkaar.
Beleggers kunnen de portefeuille verzekeren met een paar putopties of turbo’s short. Verzekeren kost geld, maar als uw huis afbrandt (lees portefeuille) kost dat veel meer geld.

Enkele fondsen Nederland uitgelicht
In Nederland zijn Altice en Gemalto dit jaar fors gedaald. Beide fondsen zijn Franse ondernemingen. Toeval? De eerste is 65% gedaald en Gemalto is gehalveerd in koers. Eens komt de ommekeer, maar wanneer?
Gelukkig zijn er ook nog fondsen die het prima hebben gedaan in 2017.
ASML +44% in de AEX,  BESI + 124% in de AMX,  AMG +154% in de AScX en Pharming als Lokaal fonds + 491%!

De meeste ondernemingen hebben hun 3e kwartaalcijfers gepubliceerd
Zowel in de VS als in Europa hebben de meeste bedrijven de cijfers inmiddels wereldkundig gemaakt. Over het algemeen vielen de cijfers mee. Uitschieters naar boven of naar beneden werden beloond met een scherpe stijging of daling van de aandelenkoersen. Soms met meer dan 10%.
U kunt natuurlijk altijd voor de publicatie inspelen met aandelen, call-opties of Turbo’s long op prima jaarcijfers. Denkt u dat het wel eens rode cijfers kunnen worden dan kunt u Turbo’s short of putopties nemen.
Wanneer u voordat de cijfers worden gepubliceerd de markt goed heeft gevolgd kan dat interessant zijn. U moet echter niet schrikken wanneer het anders uitvalt dan u denkt. Maar u weet dan tevoren wel wat het maximum verlies is. Wilt u dat risico niet lopen, dan niet doen!

Rente, EUR/USD, aandelen- en goederenmarkten staan in de wacht
De rente blijft in Europa laag. In de VS, waar de 10-jaarsrente aanmerkelijk hoger ligt, op zo’n 2,4%, blijft deze stabiel. Mede daardoor is er ook weinig beweging in de EUR/USD. De aandelenmarkten kijken allemaal naar de VS waar de indexen op topniveau staan. Men is er daar niet gerust op dat de stijging verder doorgaat. De koersen kunnen zomaar 5-10% dalen. Maar binnen welke periode? Dat weet niemand.

De economie draait zowel in Europa als in de VS prima. Op de goederenmarkten is de laatste tijd weinig te verdienen. De koersen van de edelmetalen en agroproducten schommelen wat op en neer, maar van een duidelijke trend is geen sprake. Bij de tropische producten geldt hetzelfde, echter over de laatste maand bekeken doen koffie, sinaasappelsap en suiker het goed. De prijzen van de metalen zakken wat weg. Er is blijkbaar genoeg aanbod terwijl de grote vraag vanuit China begint af te zwakken.

We hebben nog iets meer dan een maand te gaan en dan kunnen beleggers het jaar afsluiten. Over het algemeen zijn er prima resultaten behaald in 2017, mits u de juiste beslissingen heeft genomen.

Ook voor 2018 en 2019 verwacht men dat de economie het goed blijft doen.


Theo Bussink
november 2017