Beurs- en economisch nieuws september 2017
Volgens Europese boekhoudregels mag de overheidsschuld 60% bedragen van het BBP
Dat sommige landen in de EU een loopje nemen met deze regel geeft onderstaand overzicht aan.
Zelfs het “netste” jongetje van de klas, Duitsland, zit met 65% daarboven. Nederland doet het met 59,1% dus helemaal niet zo slecht. Frankrijk met 97%, Italië met 132,4%, Spanje 98,9%, Portugal 127,6% en Griekenland met een onhoudbaar percentage van 179,4% zijn de koplopers binnen Europa.
Japan staat op de wereldranglijst van de CIA, waar ook de staatsschulden worden bijgehouden, met kop en schouder bovenaan, gevolgd door Griekenland.
Wat zegt dit alles? Landen met een onhoudbare hoge schuld betalen een hogere rente op hun staatsschulden. Als u geloof hebt in de landen dan moet u natuurlijk letten de “Pleitewarscheinlichkeit”, ofwel het feit dat overheden rente- en aflossingsverlichtingen niet kunnen nakomen. Een hogere rente betekent normaliter ook een hoger risico voor beleggers.
Viert Donald Trump dit jaar de Kerstdagen in het Witte Huis?
Trump wil de winstbelasting voor bedrijven verlagen van 35% naar 15%. Verder wil hij de ca 4000 miljard US-Dollar die Amerikaanse bedrijven in het buitenland hebben gestald tegen een “mooi” tarief terughalen naar de VS. Allemaal leuk en aardig maar wie gaat het verlaagde tarief voor ondernemers naar 15% financieren? De staatsschuld gaat dan weer omhoog en dan zijn daar nog Trumps plannen voor de muur en het vernieuwen van de infrastructuur. En zijn de grote bedrijven zoals Alphabet (Google), Amazon, Apple en Facebook wel bereid om het geld terug te halen naar de VS?
Om al deze zaken door de senaat te loodsen zal Trump nog veel moeten praten. Misschien dat de vernietigende orkanen in Florida en andere Staten hem nog in het zadel zullen houden. Hij gaat immers overal naartoe om zelf, samen met zijn vrouw, voedsel aan de mensen uit te delen. Ja, hij blijft een ondernemer.
We wachten het allemaal maar af. Het blijft als belegger in ieder geval nodig om deze man in de gaten te blijven houden. Hij is als een kikker die zomaar uit de kruiwagen kan springen.
Alle Kakelkippen Zullen Opstappen; dat is pas NOBEL
Ik bedoel hiermee de AVA van Akzo Nobel van vrijdag 8 september. Het is allemaal begonnen met het bod van PPG dat enige keren werd afgewezen. Akzo kwam ineens met een nieuw plan om een onderdeel af te stoten en in de kosten te snijden. Plannen om de aandeelhouders zoet te houden en waarschijnlijk niet realiseerbaar is volgens velen.
Goed; eerst stapte de CEO Ton Büchner op. Hiervoor werd tijdens de AVA Thierry Vanlancker als nieuwe CEO benoemd. Daarna stapte de CFO Maëlys Castella wegens gezondheidsproblemen ook nog eens op. Als interim-CFO is tijdelijk de group controller Hans de Vries benoemd. En als klap op de vuurpijl werd ook nog even verteld dat ze de beloofde winststijging van € 100 miljoen in 2017 niet zullen halen. Is het allemaal toeval of wist men intern al langer dat de mooie verhalen allemaal niet klopten?
Hoe kun je beleggers en ook analisten met mooie praatjes om de tuin leiden? Het is ze gelukt blijkbaar. We zullen het zien tijdens de presentatie van de 3e kwartaalcijfers op 17 oktober 2017 of er nog meer lijken uit de kast vallen. In ieder geval lijkt PPG de moed nog niet op te geven. Wordt vervolgd.
Beleggers moeten in september terugkeren naar de beurs. Of toch niet?
“ Aandelen verkopen in mei en terug keren in september”, wordt vaak beweerd.
Maar is dat ook waar? Dit jaar begint september goed met een stijging van 3% op de AEX tot en met vrijdag 15 september. Maar de maand is nog niet om. Komt er ook een vervolg?
De VS weten ook weer nieuwe records te bereiken, maar zo langzamerhand komen ook daar de twijfels. Renteverhoging in de VS en afbouw van de stimulansen door de ECB werpen hun schaduwen vaak vooruit. Op termijn ziet de economie er in Europa nog goed uit. Dus op de korte termijn wat aandelen oppakken die even in een dip komen is geen slecht idee, mits de ondernemingen op de lange termijn er goed voor staan.
EUR/USD blijft langzaam doorstijgen
Sinds de vorige bijeenkomst beweegt de koers van de munt zich tussen 1,17 en 1,21. De dollar verzwakt dus nog steeds ten opzichte van de euro. Wie in de Verenigde Staten in aandelen of anderszins belegt is er nog niet zoveel mee opgeschoten nu de euro sinds 1 januari al met 13% is gestegen. Het lijkt erop dat de euro nog verder kan aansterken. Dus maar even uw heil zoeken in Europa. Ook beleggen in goud heeft niet veel opgeleverd, omdat de wereldmarkt voor de edelmetalen in dollars noteert.
Oliemarkten de afgelopen maand gestegen
De oliemarkten bewegen zich sinds begin juli in een nauwe bandbreedte. Voor de Brent is dat tussen $45 en $50 per vat, voor de WTI $45 en $50 per vat. De spread, het prijsverschil tussen de Brent en de WTI is in die tijd opgelopen van $3 naar $6 per vat. Op dit moment is de MACD van beide oliesoorten positief, hetgeen aangeeft dat de kans op een stijging groter is dan op een daling. Als oorzaak wijst men op dit moment de orkanen aan welke met name in de Golf van Mexico en Texas veel installaties heeft stilgelegd.
Agro- en tropische producten lopen op
Met de aanwezigheid van orkanen en overvloedige regenval zijn de prijzen van alle agroproducten en tropische producten flink gestegen de laatste maand. Vooral sinaasappelsap heeft door de orkaan over Florida, waar veel sinaasappelbomen staan, gezorgd voor een stijging van 8% en noteert op dit moment 150 $cts per pound.
(1 pound is exact 0.45359237 kilo).
Metalen
Alle metalen die door BZN worden genoemd in het overzicht “trends en indexen” hebben de afgelopen maand iets van hun glans moeten prijsgeven. Als oorzaak wordt China genoemd dat zijn economische groei dit jaar ziet dalen van 6,9% naar 6%. China is voor ca 50% verantwoordelijk voor het wereldwijde gebruik van metalen.
Het beste lijkt eraf bij de makers van chipmachines
Met deze kop komt Beleggers Belangen 15 september 2017 met een artikel over ASMI, ASML en Besi, de makers van chipmachines die genoteerd staan op Euronext Amsterdam. Het blad geeft een kwartaaloverzicht met omzetten over 2011 t/m 2013 en de procentuele afwijkingen ten opzicht van een jaar eerder. ASML gaat daarbij aan kop als we kijken naar de omzetten. Geen wonder want het bedrijf heeft een monopolie positie wanneer het om de UEV-techniek gaat. Maar ook Besi doet het buitengewoon goed. Besi is procentueel ook het meest in koers gestegen de afgelopen vijf jaar.
ASMI blijft daar duidelijk bij achter. ASMI en Besi hebben een sterker cyclisch karakter dan ASML. Wanneer u denkt dat het beste eraf is, dan zou ik adviseren Besi te shorten met turbo’s short of wat putopties te kopen. Immers wie de grootste stijging achter de rug heeft valt vaak ook het diepste.
Tot zover deze maand. Ik zie u op 24 oktober 2017 terug voor het volgende beursnieuws. U kunt ook altijd terugkijken op onze site: http://www.beleggingsclubbzngaanderen.nl/
Theo Bussink
september 2017