Oktober 2017

Beurs- en economisch nieuws oktober 2017

Let op, de 3e kwartaalcijfers van ondernemingen komen eraan
De maanden oktober en november zijn de maanden waarin de ondernemingen die een beursnotering hebben met de cijfers over het 3e kwartaal komen.
Tijd dus dat de beleggers alert moeten zijn. Nu de volatiliteit zeer laag is kunnen goede of slechte kwartaalcijfers en tussentijdse berichten de beurs in beweging zetten.
Goede of slechte cijfers kunnen een aandeel zomaar 5% – 10% in de plus of min zetten. Denkt u dat cijfers wel eens kunnen tegenvallen dan kunnen winsten op uw aandeel in portefeuille worden vastgezet door er een stoploss onder te leggen. Verder moet u altijd het algemene beurssentiment in de gaten houden.
Op dit moment heerst er een hosannastemming. Maar er is in de wereld van alles aan de hand. Neem de VS met Trump, Noord- Korea met het “raket-mannetje”, Spanje versus Catalonië, de verkiezingen in Oostenrijk zondag 15 oktober en Nederland heeft een nieuw kabinet, Rutte III. Mark Rutte wil de kabinetsploeg van VVD, CDA, D66 en CU donderdag 26 november presenteren. De globale belastinghervormingen heeft u al kunnen lezen. Het wordt allemaal beter!
De Vennootschapsbelasting gaat van 25% naar 21%. Goed voor bedrijven en hun aandeelhouders. De dividendbelastingen van 15% wordt afgeschaft. Dit is meer een administratieve vereenvoudiging. Verder levert het de particuliere aandeelhouder niet veel op.

19 oktober 1987 viel op een maandag; vandaar de naam “Zwarte Maandag”
De oudere beleggers onder u zullen het nog wel weten. De dag waarop in de VS de Dow Jones in een dag met 23% kelderde en de S&P 21%. Dat was nog de tijd toen de beurshandelaren tegen elkaar stonden te schreeuwen op de beursvloer. Er zaten heel wat handelaren verkeerd in deze echte crash.

Bron: Rabobank Beleggingsnieuws 18 okt.2017

Kan dit heden ten dage weer gebeuren? In ieder geval zullen we niemand horen schreeuwen op de beurs. Hooguit zullen de gezichten van de handelaren achter hun computerscherm er niet vrolijk uitzien en zal de hartslag in de hoogste stand staan. Want ook heden ten dage kan het gebeuren. Denk maar eens aan de stoploss-orders die worden ingelegd. De ene na de andere wordt doorbroken en het spel staat op de wagen.
Alleen was toen niet nu. Er worden al voorspellingen gedaan dat de kans op iets dergelijks als in 1987 binnen vijf jaar weer zal plaatsvinden. Tegen die tijd zijn we deze uitspraak al lang vergeten. Analisten kunnen nog geen week vooruit kijken, laat staan vijf jaar. Maar hoe dan ook, donderdag 19 oktober 2017 begon de dag ook in mineur.
Is dit een begin van lagere koersen de komende weken? Het lijkt onwaarschijnlijk omdat er op dit moment twee dingen spelen. Sparen met de lage rente op een spaarrekening heeft weinig zin. Vol in obligaties in plaats van aandelen heeft ook geen zin. De koersen staan nu op de top met deze lage rente. Immers de koers beweegt tegengesteld aan de actuele rente. Dus gaan beleggers nog steeds vol in aandelen. Maar de koersen, vooral in de VS staan op topniveau. Dat is te zien als u de grafieken van de Dow Jones, S&P 500 en de Nasdaq bekijkt. Wilt u toch nog in aandelen, wacht dan even een dip af. Zoek voor die tijd wat goede aandelen uit en stap in. Leg daarna een stoploss in van bijvoorbeeld 5% onder de aankoopkoers en wacht rustig af wat er gaat gebeuren. Er zullen zeker wat aandelen worden uit- gestopt als u pech heeft. Maar de schade is dan te overzien. Er zullen ook aandelen zijn die het goed gaan doen, mits u een goed gespreide portefeuille heeft aangelegd.

Ouderen, jongeren en pensioen
Al jaren lees je elke dag wel een stuk in de krant over pensioenen. Is het zo moeilijk? Blijkbaar wel, anders werd er niet zo veel over geschreven. Van hoog tot laag, iedereen heeft er wel een mening over.
Maar wat is er precies aan de hand en is het werkelijk zo moeilijk te begrijpen?
Sinds de krediet crisis, nu zo’n tien jaar geleden begonnen, is de rente langzaam naar zo’n laag niveau gedaald als nog nimmer vertoont in de geschiedenis. De rente op een spaarrekening levert niets meer op. En voor zover we het nu kunnen overzien blijft dit de komende jaren nog laag. In Europa koopt de ECB nog steeds maandelijks voor
60 miljard aan obligaties. De grote vraag drijft de koers van de obligaties op en de rente daalt dus. Dat is precies de bedoeling van de ECB om de economie aan te zwengelen. Maar hiermee kan niet oneindig worden doorgegaan. Er is nu al krapte op de obligatiemarkt. Met het aanzwengelen van de economie werd verwacht dat de rente zou aantrekken. En dat is nog maar in beperkte mate gelukt. We zien dat aan de inflatie, dat met de stimulansen zou moeten oplopen tot zo’n 2%. Dat wil maar niet lukken. En ooit komt er een moment dat de rente gaat oplopen, zeker wanneer de ECB volgend jaar het maandelijkse opkoopprogramma langzaam gaat afbouwen en uiteindelijk hiermee stopt.
Terug naar de pensioenen. Pensioenfondsen moeten de ingelegde premies beleggen. Het liefst met zo min mogelijk risico. Dan kom je al snel bij deposito’s en obligaties en een beperkt percentage aandelen terecht. Maar wat we zien is dat het steeds moeilijker is geworden om de laatste jaren uw pensioen te garanderen. Kijk maar naar uw pensioen dat al wat jaren wordt gekort, terwijl er wel wat inflatie is geweest. U gaat er dus op achteruit. Er komen steeds meer geluiden dat het huidige pensioensysteem op termijn onhaalbaar wordt.
Met een paar simpele voorbeelden wil ik duidelijk maken hoe een eenvoudige berekening eruit ziet. Eerst het aantal dienstjaren. Stel dat de jongeren gemiddeld met 23 jaar beginnen te werken. Dan moeten zij tot hun 68e levensjaar nog 45 jaar werken. Stel dat u zelfstandige bent en door een erfenis kunt beschikken over € 100.000. Tegen een rendement van 6% per jaar gemiddeld hebt u dan over 45 jaar door de rente op rente een kapitaal opgebouwd van € 1.376.461.  Rekenen we echter tegen 5% dan wordt het al een stuk minder, namelijk € 898.500. Dat lijkt heel veel maar tegen die tijd zal het levensonderhoud ongetwijfeld veel duurder zijn door de jaarlijkse inflatie. En niet te vergeten de belasting die u over uw vermogen moet betalen.
Dit verhaal van rendement en beleggen in obligaties en aandelen kunt u natuurlijk voorkomen door het bedrag van de erfenis af te storten voor een pensioenaankoop. Maar of u dan kunt rekenen op een rendement van 6% is zeer onzeker. Het zal in ieder geval niet meer ”zogenaamd” worden gegarandeerd.
Waarom dit hele verhaal? We zien steeds meer dat jongeren, maar ook ouderen, voor zichzelf moeten gaan zorgen willen ze later van een goed pensioen kunnen genieten. Ook de AOW-uitkering zou wel eens geheel verleden tijd kunnen worden. Dus bent u in loondienst dan draagt u premie af, aangevuld door de werkgever. Dit wordt voor u belegd door een pensioenfonds.
Maar wat als u zelfstandige bent? Dan zult u er toch echt zelf voor moeten zorgen.
U bent als zelfstandige begonnen voor de lusten, dan moet u ook de lasten dragen. Maar niet iedereen heeft zoveel kennis van beleggen om dit zelf te doen. Adviezen moeten tegenwoordig worden betaald. Behalve wanneer u lid bent van een beleggingsclub zoals BZN. Daar kunt u gebruik maken van de kennis van anderen. Dat geldt voor jongeren, zeg vanaf 18 jaar, maar ook voor de ouderen die al enige jaren wat geld opzij hebben gezet op een deposito.
Denkt u daar eens over na als u dit stukje leest. Vooral jongeren wil ik aansporen nu wat geld dat ze niet direct nodig hebben, opzij te zetten. Dat hoeft niet gelijk in de duizenden euro’s per jaar te lopen. Wanneer u een groepje van vijf belangstellenden kunt vormen dan wil ik graag wat avonden besteden om u de beginselen van het beleggen te leren. Datzelfde geld natuurlijk ook voor de ouderen.
Heeft u vragen, u kunt mij altijd bellen of een e-mail sturen voor een afspraak;
tel.: 06-20951756, e-mail : bussink1@introweb.nl. Kijk ook eens op onze site: www.beleggingsclubbzngaanderen.nl


De eerste 3e kwartaalcijfers zijn al weer binnen
De AEX heeft in Nederland afgetrapt met ASML en Akzo Nobel woensdag 18 oktober. Een dag later heeft Unilever inzicht gegeven in de cijfers. Hoewel ASML prima cijfers vertoonde ging de koers eerst omhoog en later fors onderuit. Beleggers zien de cijfers van Akzo Nobel in eerste instantie niet positief in en zetten de koers lager.
Donderdag moest Unilever toegeven dat de verwachtingen met moeite zullen worden gehaald. Zowel Akzo als Unilever zullen onderdelen proberen af te stoten. En hoe gaat het met de achtervolging van PPG en Elliott op Akzo Nobel? Binnenkort loopt de wachttijd af en kunnen ze opnieuw aan de poort verschijnen. Misschien dat de nieuwe CEO nu de poort zal openen voor een gesprek.

Een kort overzicht van de actualiteiten op de beurzen

Rente en beurskoersen.
Nu de rente op 10-jaars staatsleningen in Nederland en overig Europa laag blijven, gaan beleggers nog steeds rendement zoeken op de aandelenmarkten. Verwacht wordt dat de winstcijfers over het 3e kwartaal mee gaan vallen. Er zal dus waarschijnlijk nog meer koerswinst op de aandelenmarkt te halen zijn.  Ook in de VS lijkt het niet op te houden. Zowel de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq staan op hun top. Vooral de laatste tijd lijkt er geen eind te komen aan de dagelijkse stijgingen. Beleggers aan de overkant van Oceaan worden zo langzamerhand wel een beetje nerveus.

Oliemarkt
De prijs van de Brent en de WTI zwalkt de laatste maanden wat heen en weer. De Brent beweegt zich tussen de $ 50 en $ 58, de WTI tussen $ 45 en $ 52. De spread tussen de twee is inmiddels opgelopen tot zo’n $ 6,00. Het bespelen met turbo’s is op dit moment riskant nu er geen duidelijke trend is.

Edelmetalen
Ondanks alle onzekerheden op wereldniveau is het goud en zilver de laatste maand goedkoper geworden. De prijs van palladium en platina kruipt steeds meer naar elkaar toe. Deze twee metalen worden onder andere in de auto industrie gebruikt. Zie voor de prijzen de trends oktober 2017.

Agro- en tropische producten
Particulieren die gebruik willen maken van de prijsverschillen kunnen dat over het algemeen het beste doen met Turbo’s Long en Short. Voor sommige goederen zijn er ook ETF’s. Bij aanschaf daarvan moet u zich voor die tijd goed informeren via internet of deze ETF’s de goederen zelf in portefeuille hebben of dat de uitgevers deze hebben aangeschaft middels termijncontracten. Deze contracten moeten steeds worden doorgeschoven wanneer de afloopmaand verstrijkt. Dit doorschuiven kost geld wanneer de termijncontracten in contango noteren. Dat betekent dat elke volgende afloopmaand duurder noteert dan de huidige maand. Het tegenovergestelde noemt men backwardation.

Metalen
De metalen aluminium, koper, zink en nikkel doen het dit jaar prima. Vooral de eerste drie staan meer dan 20% hoger genoteerd sinds 1 januari. Nikkel blijft met 8% prijsstijging ruim achter. Ook deze metalen kan men bespelen met Turbo’s.


Theo Bussink
oktober 2017