December 2017

Beurs- en economisch nieuws december 2017

De Ethereum ofwel Ether nu ook verkrijgbaar als Tracker
In het beursnieuws van november heb ik beloofd u nader te informeren over de virtuele munt Ethereum ook wel Ether genoemd.

Voor de liefhebbers:
Ether is een organische verbinding. Een organische verbinding is een chemische verbinding waarvan een molecuul ten minste een koolstofatoom bevat.
Ethereum is een open-source blockchain-gebaseerd decentraal platform en mining-netwerk waarop smart-contracts kunnen worden uitgevoerd.

Voor de beleggers of speculanten
Ether is een zogenaamde cryptocurrency evenals de Bitcoin. Men kan er rechtstreeks in deelnemen via het hiervoor genoemde platform maar er zijn op dit moment ook afgeleide producten. Ik noem hier:

Ethereum Tracker Euro (in Euro)
Symbool COINETHE
Beurs OMX Stockholm
ISIN  SE0010296582
De ratio is 10. 1 Tracker is 1/10 Ethereum.  10 Trackers is dus 1 Ethereum.

De Ethereum Tracker is in ieder geval te verhandelen via Binckbank. Ik weet niet of deze ook via andere aanbieders zoals b.v. onlinebroker DEGIRO of banken is te verkrijgen. Evenals de Bitcoin is deze valuta erg beweeglijk. Dagelijks kan de koers met meer dan 10% omhoog of omlaag gaan. Krijgt u daar slapeloze nachten van, dan niet aan beginnen. U kunt natuurlijk altijd met een klein bedrag beginnen om te zien hoe het werkt. De Ethereum Tracker doet flink mee met de hype van de Bitcoin. Er zijn dagen met een stijging van 20%. 1 Tracker kost op dit moment (19 dec.) € 72,10.
10 Trackers dus € 721.00.

Futures op de Bitcoin worden een feit
De Amerikaanse toezichthouder CFTC (Commodity Futures Trading Commission) heeft inmiddels toestemming gegeven aan de CME (Chicago Mercantile Exchange) en nog enkele andere partijen voor de handel in futures op de Bitcoin. De CFTC beschouwt de Bitcoin als een grondstof. De CME, een van de grootste partijen, is van plan om rond
18 december 2017 met de handel te beginnen. Zondag 10 december is CBOE Future Exchange reeds van start gegaan. De goedkeuring wordt gezien als een teken van vertrouwen in de cryptocurrency. Ik zal de ontwikkeling voor u blijven volgen en daar de komende maanden aandacht aan schenken in de nieuwsbrief. De eerste dagen steeg de Bitcoin flink op de termijnbeurs. In onze maandelijkse Trends 2017 zijn zowel van de Bitcoin als de Ethereum de koersen opgenomen.
Let op; daar worden ze in USD genoteerd!

Royal Imtech, Gemalto en Altice op de radar
Gemalto en Altice heb ik de vorige maand in het beursnieuws naar voren gehaald omdat het de grootste dalers binnen de AEX waren. Tevens merkte ik op dat eens de ommekeer zou komen. Als eerste kan ik nu Gemalto noemen. De onderneming heeft dinsdag een “vijandig” overnamebod van het Franse Atos ontvangen van € 46,00 in contanten per aandeel. Dat is een premie 36% boven de slotkoers van maandag
11 december. Gemalto heeft het “vijandige” bod van de Franse branchegenoot afgewezen. Omdat de koers zowel woensdag als donderdag netjes rond de geboden prijs bleef liggen, verwachtten beleggers misschien toch nog een gesprek tussen beide kemphanen?
Maandag 18 december was het al zo laat. Er kwam in het weekend een nieuw bod door het Franse Thales van € 51,00 per aandeel, inclusief dividend. Waarschijnlijk is dit een eindbod.

Altice is inmiddels aan het herstellen. Het laagste punt werd intraday genoteerd op
30 november tegen € 6,50. Daarna ging de koers omhoog naar € 8,84 op 12 december. Nu 19 december staat de slotkoers op € 8,231. Voer voor daghandelaren want de volatiliteit is hoog.  Het aandeel vliegt dagelijks van winst naar verlies of omgekeerd. Overigens heeft de Deutsche Bank op 14 december het koersdoel verlaagt van € 22,50 naar € 17,40. Er staat geen jaartal bij tot wanneer dit geldig is! Als u dat ook denkt dan wordt het tijd om nu wat aandelen  aan te schaffen. Koop laag en verkoop hoog!

Het inmiddels failliete Royal Imtech kan aan het nieuws worden toegevoegd. De onderneming was minder Koninklijk dan gedacht. Het FD heeft een onderzoek uitgevoerd naar de handel en wandel van de toenmalige top van Imtech. Daaruit blijkt dat er nepcontracten van tientallen miljoenen euro’s direct door de toenmalige top van de onderneming in Gouda zijn gefiatteerd. Bij de fraude in Polen werd steeds vermeld dat deze onder verantwoording van Duitse dochter lag. Dat blijkt dus niet juist. Zo te zien voer voor de curatoren en advocaten.

Rente aanpassingen in Europa, Verenigd Koninkrijk en de VS
De Amerikaanse FED heeft de rente met 0,25% verhoogd tot een bandbreedte van 1,25% en 1,50%. Het was woensdag 13 december het laatste optreden van voorzitter Janet Yellen van de FED. Per februari 2018 zal zij de voorzittershamer overdragen aan de beoogde opvolger Jerome Powel.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente onveranderd gelaten op donderdag 14 december.

Op dezelfde datum als de ECB kwam ook de Bank of England (BoE) met het bericht dat de rente ongewijzigd zal blijven.

Aandelen-indexen
Op indexniveau is er de laatste maand niet veel gewijzigd binnen Europa.
Kijken we naar de Verenigde Staten dan staan de Dow Jones, Nasdaq Composite en de S&P 500 op hun top per 19 december 2017. Het is vreemd dat Europa de laatste maanden achterblijft op de VS.

Ook in Europa draait de economie, evenals in de VS, op volle toeren. Het valutapaar EUR/USD vinden we al sinds augustus 2017 tussen de 1,16 en 1,20. In 4 maanden tijd is dat niet om over naar huis te schrijven. Handelen in dit paar is dan ook niet erg zinvol op dit moment, tenzij de 1,16 ruim wordt gebroken. Gezien het renteverschil tussen Europa en de VS zou je dat wel mogen verwachten.

Maar niet alleen het renteverschil is daar debet aan. Import en export, kapitaalinvoer en –uitvoer en speculatie spelen een rol.

Goederenmarkten staan in de wacht
Olie, goud, zilver, agroproducten en metalen bewegen weinig. De tropische producten hebben de laatste maand het vizier naar beneden gericht. Vooral cacao, sinaasappelsap en suiker hebben veel van hun waarde ingeleverd.
Leden kunnen deze producten zelf volgen in de maandelijkse Trends 2017. Bezoekers van onze site kunnen onder het kopje “Beurs- en economisch nieuws/Trends en indexen”  elke maand de actuele stand lezen. Ook de laatste koers van de cryptocurrency Bitcoin en Ethereum staan daar vermeld.

Dit is de laatste nieuwsbrief in 2017. Ik wens alle leden en lezers fijne Kerstdagen, een goed jaareinde en een Voorspoedig 2018. We kunnen met onze portefeuilles weer op de stand nul beginnen. Ook slechte beslissingen krijgen we (even) niet meer in beeld wat betreft de verliespercentages.

Tot volgend jaar.

Theo Bussink
december 2017