Jaaroverzicht 2017

Belangrijke gebeurtenissen 2017

De Wereldeconomie en Nederland in 2017 en de verwachtingen voor 2018
De OESO (Organisatie voor Samenwerking en Ontwikkeling), Engels OECD,  is een samenwerkingsverband van 35 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken. Ook Nederland is er lid van. De OESO is gevestigd in Parijs.
In het overzicht hierna ziet u onder andere de cijfers voor de wereld als geheel en andere grote landen apart genoemd.
Voor 2017 werd voor de wereld als geheel in november (Jaar op Jaar) een economische groei voorspeld van 3,6%. Voor 2018 iets hoger op 3,7% en voor 2019 op wederom 3,6%.
In Nederland wordt het BBP (Bruto Binnenlands Product) door het CBS voor 2017 geraamd op een plus van 3,2% en voor 2018 op 3,1%. Voorwaar geen slecht vooruitzicht ten opzichte van de wereldeconomie, maar ook ten opzichte van grote landen om ons heen zoals Duitsland en Frankrijk hoeven we ons niet te schamen. Wanneer de economie de komende jaren inderdaad blijft draaien zoals wordt verwacht, dan kunnen we nog een mooie rit op de aandelen in Nederland verwachten. Zeker wanneer de rente laag blijft, want daar profiteren ondernemingen direct van wanneer ze geld moeten lenen bij banken of op de kapitaalmarkt. En als de rente zo laag blijft als nu en wanneer u overtollige middelen als particulier bij de bank stalt, kan het niet anders dan dat beleggers opnieuw voor het geld aandelen gaan kopen.
Natuurlijk zullen er in de loop van een jaar dipjes komen, maar dat zijn juist de momenten om in te stappen.

OECD Economic Outlook en Interim Economic Outlook

Bron: OESO

Rente in de VS, Nederland en Duitsland

Zoals u ziet is de rente in de Verenigde Staten duidelijk hoger dan in Duitsland en Nederland. Dat heeft als reden dat in de VS de stimulering van de economie door de zogenaamde Quantative Easing (QE) plaatsvindt, een kwantitatieve geldverruiming, soms ook wel genoemd “het laten draaien van de geldpers”. De Centrale Bank van een land koopt kortgezegd Staatsleningen op van Banken en Institutionele beleggers en de betaling hiervan verruimt daarmee de geldmarkt. De bedoeling hierachter is dat de banken de gelden weer in de economie pompen door middel van leningen aan bedrijven en particulieren. De bedrijven kunnen het geld dan besteden voor uitbreidingen van productiecapaciteit (gebouwen, machines en andere activa). De particulieren voor consumptie.
Maar dit blijkt maar deels het geval. Veel van de verruiming is gebruikt om te beleggen op de beurs. En dat heeft de laatste jaren flink wat opgeleverd. In ieder geval meer dan dat het was uitgeleend aan ondernemingen.
Op de balans van de Amerikaanse Federal Reserve staat een bedrag van opgekochte fondsen van, schrik niet, $ 4.500.000.000.000 (4.500 miljard US-Dollar) ultimo 2017.
Bij de ECB ziet het er niet fraaier uit. Uiteindelijk zal het nog jaren duren voordat de obligaties zijn verdwenen van de balans van de FED en de ECB. De kortlopende staatsleningen worden het eerst afgelost. Aflossing van de langlopende leningen duurt nog jaren.
Al met al hebben bedrijven en particulieren (denk aan hypotheken) geprofiteerd van de lage rente. Dit kan weer leiden tot een bubbel op de woningmarkt. Het eerste moeten we daarbij denken aan de Randstad waar de prijzen van woningen niet meer zijn te betalen voor de middenklasse.
Ooit zal de wal het schip keren wanneer de rente gaat oplopen. Men verwacht in ieder geval voor 2018 nog een lage rente. Een woning kopen? Zet uw lening nu nog vast voor 10 jaar of langer. Ik ga ervan uit dat het feest van de lage rente ooit over is. Of duurt het net zo lang als in Japan?

Aandelenbeurs in Nederland
Het jaar 2017 begon voortvarend. In ruim 4,5 maanden stijgt de AEX van 483 punten op 1 januari naar 536 punten op 16 mei. Daarna neemt de beurs even gas terug om eind juni af te sluiten op een stand van 517. Vervolgens werd een flink herstel ingezet, om toch weer af te dalen naar 510 punten op 29 augustus.
Hierna klopt het verhaal “be back in September”. De AEX schoot in een rechte lijn vanaf 1 september naar een hoogtepunt op 6 november van 555 punten, waarna een periode van dalingen volgde tot een stand van 536, om vanaf begin december te beginnen aan een eindejaar rally volgens kenners. Van die rally is het niet gekomen. De beurs sukkelde naar het einde op een stand van 544,58.

Beleggers in Nederland hebben dus een goed beursjaar achter de rug. Toch zijn er aandelen die hun hoofd moesten buigen.

AEX 2017

Bron: Beurs.nl

De Tops en de Flops van 2017

Internationaal behaalden de beurzen in de VS, India, Hongkong en Turkije de beste resultaten
Deze beurzen stonden in de top met de best behaalde resultaten in 2017. Hierna ziet u een kort overzicht.

Turkije valt op met de hoogste rente voor de 10-jaars Staatsleningen van 12,78% op
21 november. Op 27 december is deze al gedaald naar 11,5%, terwijl de bodem in 2017 op 10% lag. De rentedaling zal de reden zijn dat de aandelenmarkt zo sterk is gestegen met 47,24%.

Olieprijzen WTI en Brent 2017
Omdat er meer dan voldoende olie in de wereld was, stabiliseerden de prijzen begin 2017 enigszins. Later in het voorjaar daalden de WTI verder tot rond $ 43,00 per vat. Brent is meestal zo’n $ 6,00 duurder vanwege de betere kwaliteit.
Na het voorjaar stegen de prijzen van zowel WTI als de Brent significant door naar
$ 60,00 voor de WTI en $ 67,00 voor de Brent eind 2017.
De Opec landen, samen met Rusland, hebben besloten om de productie naar een lager niveau te brengen waarmee ze de prijs wat omhoog weten te halen. Of de prijzen zich ook in 2018 verder omhoog bewegen moet nog maar worden afgewacht. Dat hangt af van vraag en aanbod.

 

Bron: Oil-price.NET

De EUR/USD blijft sinds eind juli 2017 wat kwakkelen
Begin dit jaar waren de voorspellingen dat de EUR/USD a pari zou gaan noteren. Dat betekent een EUR/USD = 1.
Daar is niets van terecht gekomen. Het jaar begon rond de 1,05, waarna de koers opklom naar de top van 1,20. Vanaf 20 juli t/m eind december heeft de koers zich bewogen in een smalle marge van 1,16 tot 1,20. Zo’n kleine marge gedurende een half jaar is prachtig voor de kleinere belegger. U kunt instappen met Turbo’s Long rond de 1,16 en deze verkopen bij 1,20 en vervolgens de positie draaien door Turbo’s  Short te kopen rond 1,20. Achteraf zouden deze posities risicoloos zijn geweest.
Echter achteraf is het met de grafiek erbij makkelijk praten. Toch zou dit de moeite waard zijn geweest. Natuurlijk komt er wat durf bij kijken. Als de koers van de nieuwe positie tegen u beweegt kunt u altijd na 2 punten uw verlies nemen. Ik weet dat verlies nemen moeilijk is, maar dat hoort bij beleggen. Er zijn maar twee dingen zeker in het leven. 1) Dat we allemaal doodgaan en 2) dat iedereen belasting moet betalen.

Grafiek EUR/USD 2017

Kent u een beleggingscategorie, anders dan de BITCOIN, waar kennissen tijdens verjaardagen naar vragen?
Het lijkt eind jaren negentig van de vorige eeuw. Ik kon niet in een supermarkt komen of er werd me gevraagd welk internetaandeel men het beste kon kopen. Naar de prijs werd niet gevraagd, die ging toch alleen maar omhoog. En winst maken was helemaal niet belangrijk voor een onderneming. Het ging om het aantal klanten. Alles was immers gratis. De winst zou later wel komen.
Maar, we spreken nu van bubbels bij de cryptomunten, maar toen waren dat de internetaandelen met gigantische koersstijgingen. Uiteindelijk knapte de ballon en zaten velen die op het laatst nog zijn ingestapt met de brokken.
Gaat het zo ook met de Bitcoin en andere “munten”? Het zou kunnen, maar wanneer weet niemand. Ik hoorde een week geleden een analist op CNBC zeggen dat binnen
20 jaar de Bitcoin op $ 1.000.000 zou staan. Zou kunnen. Weet u wat er in zo’n periode met de beurskoersen gebeurd? Ja, gemiddeld over zo’n lange termijn een stijging van ongeveer 7% per jaar. In de glazen bol kijken kan iedereen, of het uitkomt weet niemand.
Terug naar de Bitcoin en Ethereum(Ether). De hoogste koers van de Bitcoin stond rond de $19.000 (intraday op 18 december 2017). Daarna ging het in een paar dagen bergafwaarts richting $ 10.000. Ook de Ethereum ging procentueel door het putje.
Zo snel kan het gaan met die muntjes. Beleggers die erin willen “beleggen” dienen wel thuis aan het scherm gekluisterd te zijn wanneer het zo snel gaat.
Op het juiste moment instappen kan een fortuin opleveren, maar het kan ook een goede nachtrust danig verpesten. Want wat is het juiste moment? Als u instapt, begin dan met een paar afgeleide producten zoals de Bitcoin Tracker en Ether Tracker (beiden genoteerd in EUR) op de beurs van Stockholm in Zweden. Zie hiervoor het beursnieuws op de site van BZN van de maanden november en december 2017.

Koers Bitcoin 2017

De trend is your friend
Beleggers kennen allemaal deze mooie woorden. Maar dan moet je wel naar de technische analyse kijken en weten hoe de “lijntjestrekkers” te werk gaan.
Bij BZN wordt er veel gebruik van gemaakt. Naast de technische analyse kennen we natuurlijk de fundamentele analyse. Om daar gebruik van te maken moet je wel een beetje boekhoudkundige kennis hebben om een Balans en Winst- en Verliesrekening van een onderneming te kunnen doorgronden. Vandaar dat wij tijdens bijeenkomsten vaak terugvallen op de TA. De technische analyse gaat uit van een efficiënte markt.
Dat wil zeggen dat alle gegevens over een bedrijf in de koers zijn verwerkt zonder dat we ons druk hoeven te maken over de cijfers en andere zaken van een onderneming volgens de fundamentele analyse.
Hoe het precies werkt kunt u ervaren door eens een avond van BZN vrijblijvend te bezoeken. Begin 2018 goed en meldt u aan via onze site of per e-mail bussink1@introweb.nl. Zie hierna een overzicht van de TRENDS 2017 om de belangrijkste zaken waar beleggers naar kijken in een oogopslag te zien.

31 december 2017
Theo Bussink