Januari 2018

Beurs- en economisch nieuws januari 2018

Cryptomunten als Bitcoin, Ethereum onder toezicht?
China wil maatregelen nemen tegen het minen van cryptomunten. Ook Zuid-Korea kondigde maatregelen aan. De G-20 wil zich met de munten gaan bemoeien.
Zullen al die maatregelen enig nut hebben om speculanten te stoppen?
Wat is er anders aan dan naar het casino gaan of loten kopen in de Staatsloterij?
Ja, de overheid verdient er aan en dan is het blijkbaar toegestaan.
Wie de middelen niet kan missen en toch Bitcoin koopt is dom. Moeilijker is het niet. Dat geldt echter voor alle aankopen die men doet. Ook beleggen met geleend geld valt onder dom beleggen. Hoe het verder afloopt met alle plannen om de crypto’s af te remmen of uit te bannen zullen we in de komende tijd zien. Voorlopig zal de soep wel niet zo heet worden gegeten als ze wordt opgediend.
De afgelopen tijd zijn de munten echter sterk gedaald na al die berichten in de pers. De prijs van de Bitcoin is van $ 19.000 gedaald tot onder de $ 10.000. Dat is best fors in een tijdsbestek van enkele dagen. Op dit moment is er weer enig herstel nadat de markt even is opgeschud.
Het goede moment van instappen is belangrijk. Maar dat geld ook bij beleggen in aandelen, obligaties en alle andere gereguleerde producten.
Onderstaande grafiek geeft een overzicht weer van de op- en neergaande bewegingen gedurende het laatste jaar. De koers van de Bitcoin is op dit moment $11246,00 en van de Ethereum (Ether) $1016,44

Grafiek Bitcoin

Bron: Finanzen.nl

Begin 2018 hebben de aandelenbeurzen er zin in
Vooral in de Verenigde Staten staan de belangrijkste indexen op de hoogste stand ooit. Vanwaar al dit enthousiasme? De belastingmaatregelen van president Trump zijn daar mede debet aan. Maar ook hebben beleggers goede verwachtingen van de winstcijfers die er aankomen over het jaar 2017. Tegenvallers na publicatie van de cijfers kunnen voor het aandeel zorgen voor een forse koersdaling.
In Europa valt het met de stijgingen van de indexen nog wel mee. Ze gaan wel omhoog, maar vaak zie je toch dat de koers weer terugzakt. In Nederland is de AEX weggelopen van de weerstand op 560 punten. Voorlopig ligt de weg vrij naar hogere regionen. Ook de Midkap en de AScX het jaar in de plus begonnen.

Bij de aandelen in de AEX doen meerdere fondsen het sinds 1 januari goed
De zes grootste stijgers (YTD) in de AEX zijn: Galapagos 18,06%, ASML 15,05%, Randstad 10,89%, Altice 8,80% en ArcelorMittal 7,98%, en SBM Offshore 7.57%.
Dit is de stand per 23 januari 2018 berekend met de slotkoersen.
Een beleggerswijsheid zegt als januari het goed doet, dan zal het een goed beleggersjaar 2018 gaan worden. Maar net als de vele andere beleggerswijsheden kun je pas na afloop van het jaar controleren of het klopt. Soms moet je achter markt aanlopen, maar pas eerst de technische analyse toe. Kijk of het aandeel op de top staat of dat het hoogste punt al weer voorbij is en beleggers de winst binnenhalen, lees:  er een lagere koers ontstaat.
Kijk ook hoe het aandeel zich in het verleden heeft gedragen. Stap in op bodems zodra die even zijn verlaten en verkoop op de top of weerstand. Laat die laatste paar euro aan een ander over. Stijgt de koers toch door, kijk dan niet sip als u die heeft hebt misgelopen. Op naar het volgende fonds!
En pas op met de weekbladen waar aandelen worden aangeprezen. Het kan wel een paar weken geleden zijn dat het artikel is geschreven. Noteer dan de volgens analisten aangeprezen aandelen en ga vervolgens het internet op om de koers te controleren. Binckbank heeft de laatste tijd prachtige koersgrafieken die bodem en weerstanden prima weergeven, maar er zijn meerdere mogelijkheden, zoals bij MarketWatch.
Bedenk ook altijd dat banken en andere aanbieders van beleggingsproducten een belang hebben bij hun adviezen, namelijk geld verdienen. Wanneer u lid bent bij BZN krijgt u een echt onafhankelijk advies en hoort u wat de valkuilen zijn en natuurlijk ook de mogelijkheden. U beslist dan altijd zelf welke adviezen u in de wind slaat en welke u opvolgt. Nu de jongere generatie steeds meer voor zichzelf moet zorgen, denk aan o.a. ZZP-ers, en nog niet precies weet hoe de beurzen in elkaar steken, dan is het nu het moment om u aan te melden bij BZN. Het intredebedrag bedraagt rond € 1.200 waarmee gezamenlijk wordt belegd. U kunt zich geheel vrijblijvend aanmelden  om eens een avond mee te maken via onze website: www.beleggingsclubbzngaanderen.nl of een belletje naar mij; tel:06-20951756.

De rente ontwikkelingen in Europa en de VS
De rente in Europa begint wat op te lopen. In Nederland staat de Yield van de 10-jaar Staatslening op dit moment op 0,5920%. In de VS staat de 10-Year Treasury Note op 2,6330%, een stuk hoger dan bij ons. Maar binnen Europa zijn er wel behoorlijke verschillen. Denk aan de zuidelijk landen, bijv. Griekenland, waar de rente soms aanzienlijk hoger is.
Hoe moeten we de rente in de toekomst inschatten? Dit jaar wordt zowel in Europa als in de VS verwacht dat de rente wat gaat stijgen, maar niet extreem. De reden is dat de economie wereldwijd prima draait zodat er meer wordt geïnvesteerd door bedrijven en de consument meer gaat uitgeven. In Europa geldt ook nog eens dat eind dit jaar het opkoopprogramma van de ECB wordt teruggeschroefd of geheel wordt afgeschaft. Nu wordt elke maand nog voort een behoorlijk bedrag door Mario Draghi uit de markt gehaald. Maar deze markt begint krap te worden. Dat leidt tot hogere obligatiekoersen en daaraan verbonden een lagere rente. Maar als het opkopen stopt zal dat alleen al leiden tot een hogere rente. Is dat slecht voor de aandelenmarkt? Niet echt, misschien in het begin even een schrikreactie, maar daarna kunnen we weer omhoog kijken.
Tenzij er politiek of op oorlogsgebied nare dingen ontstaan.

De EUR/USD houdt zich redelijk stabiel
De euro blijft de laatste maanden redelijk binnen de marge van 1,16 tot 1,22, waar dit eerder tussen de 1,16 en 1,20 was. Eigenlijk is dit vreemd met een renteverschil tussen de VS en de Eurozone. Maar er zijn natuurlijk meer variabelen die daaraan debet zijn. Denk aan de im- en export, maar tegenwoordig spreken ook speculanten op de valutamarkt een woordje mee. Met één muisklik koopt of verkoopt u zo voor € 100.000 (of voor grote beleggers/speculanten een veelvoud daarvan) op de valutatermijnbeurs of via andere afgeleide producten zoals Turbo’s Long af Short

Grafiek EUR/USD

Bron: Valuta.nl

Shut Down VS
Vrijdag 19 januari bleek de Senaat in de VS niet bij machte om tot een akkoord te komen over een verhoging van het schuldenplafond. Niet-essentiële overheidsdiensten worden stilgelegd. Democratische senatoren eisten voor instemming met de verhoging een versoepeling van de immigratieregeling voor mensen die als kind illegaal naar Amerika zijn gekomen. Slechts 50 senatoren waren voor een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond voor een maand, terwijl er 60 nodig waren. Voorlopig is het 1-jarig jubileum van Donald Trump verknald. Het is de zoveelste keer dat hij in het zand moet bijten.
Maandag 22 januari  zijn de democraten akkoord gegaan met heropening van de  overheidsloketten (81 om 18 stemmen). Echter dit geldt tot 8 februari. Dan begint het gekrakeel weer opnieuw. De beurzen in de VS reageerden positief terwijl de EUR/USD nagenoeg niet veranderde.

Nieuwe verkiezingen Duitsland voorlopig van de baan
De eerste poging van Merkel om met de liberale partij FDP en de Groenen een regering te vormen is mislukt. De SPD heeft zondag 21 januari met een krappe meerderheid gestemd voor het aangaan van de coalitieonderhandelingen  met de CDU/CSU. De kans is daarmee toegenomen dat Merkel IV voor Pasen kan aantreden.
Maandag 22 januari lijkt het erop dat de DAX met een kleine plus niet echt onder de indruk is.

Goederenmarkten moeilijk te bespelen
Bij de edelmetalen is het moeilijk een trend te ontdekken. Het springt wat op en neer. Alleen platina is met een inhaalslag bezig ten opzichte van palladium.
Bij de agroproducten springt geen van de producten, genoemd in de trends van januari eruit. Bij de tropische producten zien we katoen en sinaasappelsap stijgen, maar suiker staat met 13% in de min sinds 1 januari 2018.
Bij de metalen zijn zink en nikkel de twee commodities die het beste presteren.
De oliemarkt, zowel de Brent als de WTI, lijkt in een downtrend over te gaan. Hoewel de OPEC minder produceert, geeft de VS vol gas met het oppompen van WTI, waardoor er uiteindelijk een overschot ontstaat.

Ik wens alle beleggers veel succes de komende maand. Let op wat er in de VS gaat gebeuren. De belangrijke indexen staan op de Top.

Theo Bussink
januari 2018