Februari 2018

Beurs- en economisch nieuws februari 2018

Beurzen Europa en US in mineur
De meeste beurzen in Europa maar vooral in de VS gingen vrijdag 2 februari hard onderuit. De Dow Jones ging de markt uit op een stand van 25443. Dat was 700 punten lager ofwel 2,68%. Maar ook onze eigen AEX ging die dag de markt uit op 550,08
(- 1,22%). In de avondhandel zakte de index nog verder weg naar 544,81 punten.  Ultimo 2017 was de koers 544,58. Weg is de mooie winst van januari 2018. Is dit een tijdelijke dip of de al verwachte teruggang van de indexen na een uitzonderlijk goed jaar 2017 en januari 2018? Nu de jaarcijfers 2017 van ondernemingen op gang komen en veelal de verwachtingen overtreffen, zijn beleggers toch niet gerust dat de stijging zomaar doorgaat dit jaar. De rente stijgt, zowel in de VS als in Europa. Dat is niet goed voor ondernemingen.
De aanleiding van de daling op de aandelenmarkt in de VS zou liggen aan de sterk stijgende rente op de 10 Year Treasury Notes die naar 3% loopt. Daarnaast is er sprake van manipulering van de omgekeerde VIX, een XIV-derivaat uitgegeven door Credit Suisse. Eindelijk hebben beleggers een stok gevonden om mee te slaan.
De sterkste daling van de Dow Jones vond plaats op maandag 5 februari. De index zakte van 25443 naar het laagste punt intraday op 23691, ofwel 6,89%. Dit gebeurde in een razend tempo om 21:15 Nederlandse tijd. Binnen een kwartier steeg de koers weer, om te sluiten op een min van 5,51%.
Al met al heeft de Dow vanaf de top 26617 op 26 januari 2018 naar de bodem op
9 februari, op basis van de slotkoersen, bijna 10% verloren. Is dit de definitieve bodem waarna de kopers weer in de markt komen?
Achteraf blijkt dat we voorlopig de laagste intradaykoers van 23691 hebben gezien op 5 februari. Sindsdien stappen beleggers weer in de markt en stijgt de koers naar 25060 op 20 februari.Bron: Beurs.nl

Cryptomunten blijven in het nieuws
Op 1 januari 2018 stond de Bitcoin op $ 14.020. De hoogste koers rond $ 19.000 werd bereikt op 18 december 2017. Daarna ging bergafwaarts met de cryptomunt. Het laagste punt (intraday) werd bereikt met een koers van $ 7800 op 2 februari 2018.
Op 3 februari stond de koers al weer op $ 9400 (intraday), een stijging van ruim 20%!
U ziet dat de koersmutaties flink zijn. Het is op dit moment alleen jammer dat het moeilijk is om short te gaan. Het is wel mogelijk, maar u komt al snel terecht bij dubieuze aanbieders. Dat is ten zeerste af te raden. De vraag is altijd of ze zelf de koers intern manipuleren. En wat gebeurt er wanneer ze ineens “uit de lucht” gaan of failliet? U blijft dan met de brokken achter.
Berichten uit China, Zuid-Korea, Japan en andere landen waar men de “munt” aan banden wil leggen dragen er ook niet toe bij dat de koers zich rustig op en neer gaat bewegen. Speculanten zijn blijkbaar nog steeds volop in de markt. Van een echte munt waar u mee kunt betalen is nog lang geen sprake. Wie wil zo’n munt accepteren als die morgen ineens 20% minder waard is?

Bron: Investopedia 1.1.2018 t/m 25.1.2018

Grafiek Bitcoin 21.2.2017 t/m 20.2.2018

Bron: Finanzen.nl

Shut down VS van de baan
Het Congres in de Verenigde Staten heeft ingestemd met een verhoging van het schuldenplafond. Dat moest ook wel, want op 8 februari liep de termijn van een tijdelijke verhoging af. Nu kan Trump weer verder met het maken van plannen om de VS groot te maken. Hij heeft al aangegeven dat de begroting van het nieuwe fiscale jaar dat in oktober begint, flink omhoog moet. In totaal moet samen met private partijen voor de komende tien jaar 1500 miljard dollar op tafel komen voor onder andere verbetering van wegen, bruggen, havens en het spoor. Ook de grensmuur staat nog steeds op wensenlijst van Trump. Het kan haast niet anders dan dat de overheidsschuld de komende jaren flink stijgt.

Daghandel echt zo lucratief als vaak wordt beweerd?
Al jaren vallen me de regelmatige advertenties op in landelijke dagbladen van daytrader Rob Wessels. Misschien ziet u ze zelf ook. Tegenwoordig geeft hij ook dagcursussen voor € 475,00. Waarschijnlijk verdient hij met deze laatste bezigheid meer dan met de daytrading.
Ik vraag me af of je in een dag daytraden kunt leren. Hoe verloopt dit nu in werkelijkheid? Beleggers nemen tijdens de dag posities in van meerdere fondsen, opties of turbo’s. Aan het eind van de dag worden in ieder geval alle posities gesloten. Men neemt dus geen zogenaamde “overnight” risico’s. Hou vooral rekening met de kosten, want je betaalt iedere dag de openings- en sluitingskosten. Die moeten natuurlijk worden terugverdiend anders heeft het allemaal geen zin.
Ik ga het privé eens uitproberen gedurende twee weken hoe een en ander in de praktijk uitwerkt. Ik zal volgende maand de resultaten laten zien, zodat lezers een indruk krijgen wat en wanneer het goed en fout gaat. BZN is immers een club van beleggers die er komen om iets te leren. Men kan het geleerde dan in de eigen portefeuille  toepassen.

De koers van de EUR/USD zwalkt wat op en neer
De afgelopen maand is de koers blijven hangen tussen de 1,22 en 1,25. Dit is voor de valutamarkt een smalle marge. Waar de volatiliteit op de aandelenmarkt een lange periode zeer laag was, geldt dit ook voor de EUR/USD. Dat maakt het handelen erg moeilijk omdat er geen duidelijke trend is.
Wilt u toch een positie innemen dan kunt u dat het beste doen bij een bodem van
ca. 1,20 en uitstappen bij 1,25.
Normaal reageert de valuta op het renteverschil tussen Europa en de VS. Dat verschil is nu zo groot dat dit in het voordeel van de dollar zou moeten werken. Het tegengestelde heeft het afgelopen jaar plaatsgevonden. De dollar is veel zwakker geworden. Maar wat niet is kan nog komen. Dus wees alert.

Nikkel uitgelicht
Deze maand wil ik extra aandacht besteden aan nikkel, één van de metalen die elke maand worden getoond in de Trends, een overzicht van BZN op onze site. Allereerst de belangrijkste landen waar de mijnproductie van nikkel plaats vindt. De productiecijfers zijn over het jaar 2017:

Overzicht productie en reserves

New Caledonia ofwel Brits Columbia, een provincie in het zuidwesten van Canada, is de 4e nikkelproducent van de wereld.

Bron: Wikipedia

De grootste producent van nikkel is Norilsk Nikkel, een Russisch bedrijf. Op nummer twee staat het Braziliaanse bedrijf Vale. Samen delven ze ca. 35% van de wereldproductie.

Wat is Nikkel?
Nikkel is een scheikundig element met symbool Ni en atoomnummer 28. Het is een zilverwit/grijs overgangsmetaal.

Waarvoor wordt het gebruikt?
Het wordt voor 70% gebruikt bij de productie van roestvast(roestvrij) staal. Verder wordt het gebruikt bij de productie van: Oplaadbare batterijen – muntgeld – als katalysator voor verharding en ontzwaveling van aardolie.

Hoe hoog is de prijs?
Op dit moment is de prijs $ 13600 per ton. Sinds 1 januari is de prijs al met 11% gestegen.

Hoe en waar kan een belegger in het metaal handelen?
Ten eerste op de London Metal Exchange (LME). Er is cash-handel maar ook wordt er in futures (op termijn) gehandeld.  En verder enkele aandelen van de grootste mijnen Norilsk en Vale en een ETF.

MMC Norilsk Nickel –ADR- /Beurs LSE(Londen) – ISIN US55315J1025 –
Koers ca $ 20,00.

Vale SA – ADR- Beurs NYSE ISIN US91912E1065 – koers ca $ 15,00

ETFS Nickel / Beurs LSE – ISIN GB00B15KY211 – koers ca $ 14,00.

Verder de belangrijkste goederen waarin u op dit moment kunt handelen
Van de edelmetalen is Palladium het meest interessant om in te handelen.
De technische analyse bij MarketWatch geeft aan dat Palladium zojuist is uitgebroken. Met turbo’s long kan men een positie innemen.
Verder doen bij de agroproducten tarwe en sojabonen het goed voor turbo’s long.
Bij de tropische producten kan cacao met turbo’s long worden bespeeld, terwijl in katoen met turbo’s short kan worden gehandeld.

Tot zover het nieuws van februari. Veel succes gewenst met uw beleggingsbeslissingen.

Theo Bussink
februari 2018