Maart 2018

Beurs- en economisch nieuws maart 2018 

Glencore PLC mijnbouw
“Is kobalt het nieuwe goud”?  Dat las ik in kranten. Glencore wordt genoteerd aan de beurs in Londen. De onderneming delft o.a. Kobalt voor batterijen in elektrische auto’s  en mobieltjes. Glencore is een van ’s werelds toonaangevende producenten van kobalt, een metaal dat stijgt in prijs dankzij het gebruik in batterijen voor elektrische voertuigen en draagbare elektronica. Zij produceren kobalt voornamelijk als bijproduct van de koperwinning in de Democratische Republiek Congo (DRC), maar ook als bijproduct van de nikkelmijnbouw in Australië en Canada. Zij zijn ook een van de grootste recyclers en verwerkers van kobalt-houdende materialen, zoals gebruikte batterijen, om de toevoer van het metaal veilig te stellen in een tijd van toenemende vraag.
Glencore produceerde 27,4kt kobalt in 2017 en verkocht 42 kt in dat jaar.
1 kt is 1000 ton. De productie bedroeg dus 27,4 x 1000 x 1000 = 27.400.000 kilo.

Gebruik van kobalt
Het lijkt erop dat kobalt één van de belangrijkste grondstoffen wordt voor het levering ten behoeve van elektrische voertuigen, dankzij de toenemende vraag naar het metaal in de batterijen waarmee ze worden aangedreven. Verder wordt het ook gebruikt als een super-legering in vliegtuigmotoren en in gecementeerde carbiden, vaak gebruikt bij harde snijvlakken of boortjes.

Columnist De Telegraaf haalt flink uit naar ING
Jaap van Duijn, econoom, veegde in zijn column in De Telegraaf van 17 maart de vloer aan met ING.
In zijn wekelijkse column was deze keer ING het slachtoffer. Hij ging behoorlijk tekeer, om te beginnen over de bonus die CEO Hamers kreeg toegeschoven. Hamers kreeg een verhoging van 50% op zijn salaris van 2 miljoen. Uiteindelijk werd de verhoging ingetrokken na hevige kritiek. Nu was niet alleen Van Duijn kritisch op de leider van de raad van commissarissen Jeroen van der Veer. Heel Nederland viel over hem heen. Wat was het geval? Van der Veer merkte op dat de CEO “op Eredivisie niveau en niet op Jupiler League niveau acteert”, en daarom recht heeft op een fikse bonus.
Volgens Van Duijn heeft de man “de ballen verstand van voetbal”. Volgens de columnist is het voetbal verziekt door de geldinjecties van miljardairs. Toch vindt hij dat er wel een paar voetballers met bijzondere talenten rondlopen. Volgens hem kan dat moeilijk gezegd worden van de CEO van ING.
Verder ergert hij zich aan het ge-jij en ge-jou van ING tegenover de rekeninghouders, “alsof het klantenbestand uitsluitend uit middelbare scholieren bestaat”. Een cursus over hoe ING met zijn klanten moet omgaan kan de bank wel gebruiken, volgens hem. Nu moet ik zeggen dat het ge-jij en ge-jou tegenwoordig blijkbaar de standaard is. Je hoort of leest bijna niet anders in de reclame op radio, tv en in advertenties. Zelf erger ik me er groen en geel aan. Alleen daarom zou ik bij zo’n bedrijf al niets kopen. Ouderwets? Nee, gebrek aan fatsoen om klanten die je niet kent zo te benaderen. Maar dit terzijde.
Verder dacht ING dat hun klanten toch niet zouden overstappen naar een andere bank vanwege het vele gedoe. Dat bleek tegen te vallen. Van Duijn stelt dat voor veel oud-Postbankklanten de Volksbank een heel goed alternatief is. Daar zit een bekwame en integere bankier. Zijn beloning? €  404.960. En zo gaat hij nog even door.
Ik vraag me wel af of hij deze column ook zo zou hebben geschreven wanneer hij nog in functie was geweest en ING tot zijn klantenbestand zou hebben behoord. Ik ben het geheel eens met wat hij schreef, maar over dit laatste punt mag u zelf beslissen hoe u daarover denkt. Het is de moeite zeker waard de column van 17 maart nog eens even op te zoeken op internet.

Over naar de aandelenbeurzen
Onze AEX heeft op 23 januari een top bereikt van 570,60. Daarna bewoog zich de koers neerwaarts naar een slot van 518,33 punten op 9 februari. Er volgt een herstel tot ca. 540 punten, maar daarna wil het niet meer vlotten met de AEX.
Moeten we ons voorbereiden op een verdere daling?
Zover is het nog niet. Maar een waarschuwing aan beleggers kan geen kwaad.
Het eerste kwartaal loopt ten einde. De eerste cijfers komen in april weer op ons af. Maar kunnen ondernemingen de hoge verwachtingen van vorig jaar ook in 2018 voortzetten? De meningen zijn verdeeld.
Een teken aan de wand zijn de verschillende ondernemingen die op de top van de markt nog snel even willen cashen met een beursnotering in Amsterdam. De volgende beursgangen komen eraan: Alfen (zeg maar laadpalen) op 22 maart, NIBC (Bank) op 22 maart en B&S (Groothandel) op 23 maart. U kunt nog inschrijven op deze IPO’s.

De Amerikaanse beurzen Dow Jones, S&P500 en Nasdaq Composite staan alle drie in de plus dit jaar. De Nasdaq zelfs 7%. En dat alles met de importheffingen op staal en aluminium en misschien nog andere maatregelen die Trump nog op de agenda zet. Verder is er een grote schoonmaak in het Witte Huis. De een na de ander krijgt via Twitter te horen dan hij zijn bureau kan leegruimen. Eens zullen de Republikeinse kiezers zich toch een keer achter de oren moeten gaan krabben op wie ze hebben gestemd.
Ook beleggers zijn blijkbaar gewillige schapen die rekenen op nog meer winsten in 2018. Het kan na zo’n 10 jaar opwaartse koerswinsten wel eens een keer onverwacht omslaan. En dan kan het hard gaan met de indexen en aandelen. Denk alleen maar eens aan de verwachte verhoging van de rente op staatsleningen. Dat is nooit goed voor de aandelen, zeker niet op korte termijn.   

Dan nog even naar onze oosterbuur Duitsland. Daar draait de economie nog prima. Maar de DAX begint ook te haperen en staat sinds 1 januari 5% in de min. Frankrijk houdt de voeten ook niet droog en de Londense FT100 staat 8% in de min. Begint de Brexit op te spelen?

Bij de BRIC-landen doet Brazilië het buitgewoon goed met een plus van 10% voor de Bovespa. Ook Russische index RTS doet het goed met en plus van bijna 9% sinds begin 2018. India met een min van 3% en China minus 1% doen het veel slechter.

 

De goederenmarkten zijn dit jaar heel divers

Olie
Zowel de Brent als de WTI zijn niet vooruit te branden. Vandaag gaat de koers omhoog, morgen naar beneden.
De WTI (de Amerikanen) trekken zich niets aan van de verminderde productie van de OPEC. “America first” volgens Trump en dat geldt ook voor de schalieolie.

Edelmetalen
Onzekerheid in de wereld door het gedrag van Trump zou de edelmetalen moeten ondersteunen. Immers onzekerheid voor beleggers zou zeker goud en zilver moeten ondersteunen, maar het tegendeel is waar.

Agroproducten
Hoewel de afgelopen maand alle vier producten (zie Trends maart 2018) ruim in de plus staan, is er ten opzichte van vorige maand weinig veranderd.

Tropische producten
Binnen deze categorie is cacao op dit moment de winnaar met een plus van ruim 32%. De weersomstandigheden, met name in Afrika, zijn zodanig dat men een lagere productie verwacht en moet interen op de voorraden.
De tegenpool is suiker dat op een min staat van 16%. Kan dit te maken hebben dat in producten als frisdranken steeds minder suiker zit? Dat kan, maar suikerriet wordt bijvoorbeeld ook verwerkt tot brandstof in auto’s. Zeker in Brazilië, een grote producent van suikerriet.

Metalen
Zowel aluminium, koper als zink zijn de laatste maand in de min gedoken. Alleen nikkel is nog gestegen met 10% dit jaar.


Crypto’s: Bitcoin en Ether
Beleggers (of moet ik zeggen gokkers) die vorige maand dachten na een flinke daling tot USD 11.700 nog snel in te stappen, zijn van een koude kermis thuis gekomen. Op dit moment staat de Bitcoin op USD 8.572 en Ethereum(Ether) op USD 540.
De angst die wordt aangejaagd door meerdere landen om de crypto’s aan banden te leggen maken het voor beleggers er ook niet beter op. Het is dus oppassen geblazen. Hierna ziet u de grafiek tot en met vandaag van de Bitcoin. Die van de Ether is niet veel beter.Tot slot nog even enkele items in de VS
Op 21 maart komt de FED met het rentebesluit en aanvullend geeft de nieuwe voorzitter Jerome Powell een persconferentie om 19:30 uur Nederlandse tijd.
Doet hij het wel, of doet hij het niet? Dat is de grote vraag waar beleggers op staan te wachten. Wordt de rente verhoogd en komen er daarna nog 3 verhogingen dit jaar?
Als het hoge woord er uit is gebeurt er of niets op de beurs of er komt een flinke reactie. De zogenaamde “kenners” zullen u achteraf precies kunnen vertellen waarom de beurzen positief of negatief gaan reageren of dat alles bij het oude blijft.
Ga dus kijken naar CNBC bijvoorbeeld. Die schreeuwen altijd uit volle borst, dus ook wanneer u wat hardhorend begint te worden zult u deze zender zeker kunnen verstaan. Deze zender is ook te volgen via Internet.

Het tweede punt is Facebook. Daar is de privacy te grabbel gegooid. CEO Zuckerberg heeft wel het een ander uit te leggen aan de Federal Trade Commission (FTC) dat een nader onderzoek gaat openen naar dit gebeuren.
Sinds maandag 19 maart zijn beleggers er niet blij mee. Binnen twee dagen is de koers gedaald van $ 185 naar $165 op 20 maart om 17:40 uur Nederlandse tijd. Vanaf de hoogste koers $ 193,13 op 1 februari 2019 is dit een min van 14,5%.
Op korte termijn zou de koers nog wel eens verder kunnen dalen tot $ 150,00.
Als u denkt dat dit gaat gebeuren kunt u nog instappen met Turbo’s Short of Put opties. Bij twijfel niet instappen!

Verder lees ik zojuist dat vandaag 20 maart bekend is geworden dat het hoofd beveiliging, Alex Stamos van Facebook, in augustus opstapt in verband met een verschil van mening over de beveiliging.

Tot zover het nieuws van maart. Zoals u ziet is er bij beleggen altijd wat te beleven. Het is wel opletten en niet dagenlang twijfelen met instappen. Dan bent u echt te laat in deze tijd van snel internet.

Theo Bussink
maart 2018