April 2018

Beurs- en economisch nieuws april 2018

Binaire opties en CDF’s onder vergrootglas ESMA
Allereerst wie of wat is de ESMA? Voluit is dat de European Securities and Markets Authority ofwel de Europese Autoriteit voor effecten en markten. Noem het maar de Europese markttoezichthouder voor particuliere beleggers.
Wat is er aan de hand? U heeft vast wel eens gehoord van handelsplatformen zoals Plus500, IG Markets en OptionClub. Als je naar hun sites gaat wordt het al wazig voor de ogen. Wegblijven dus bij deze handelaren.
Maar wat is er met die snelle jongens aan de hand? Zij handelen onder andere in CFD’s en binaire opties. CFD betekent Contract For Difference. U handelt in prijsverschillen met een hoge hefboom. Het betekent dus grote risico’s. Ook zijn de producten niet transparant. Gaan ze werkelijk naar een beurs of wordt er intern gehandeld waarbij je niet kunt zien of de prijsvorming juist is. Binaire opties betekent niets anders dan dat je net zo goed een munt kunt opgooien om te gokken of een koers omhoog of omlaag gaat binnen een vooraf vastgestelde tijdspanne van soms enkele minuten. Per saldo blijkt de overgrote meerderheid van de beleggers (gokkers) geld te verliezen. Onderzoek wijst uit dat 74% tot 89% van de particuliere beleggers geld verliezen met CDF’s. Dat is nu juist wat de ESMA aan banden wil leggen. De binaire opties wil men in zijn geheel verbieden. Het is inmiddels ruim 4 jaar geleden dat ik CFD’s tijdens een bijeenkomst heb behandeld. De aanwezige leden waren na de uiteenzetting op zijn zachts gezegd “niet enthousiast”.
Afblijven dus van zowel binaire opties als CFD’s


Optiehandel bestaat 40 jaar
Op 4 april 2018 was het koffie met gebak bij de Optiebeurs in Amsterdam. Op 4 april 1978 werd de handel van opties op de Beurs van Berlage in Amsterdam gestart. De eerste jaren waren moeizaam. Dat kwam omdat aandelen het in de jaren zeventig moeilijk hadden. De inflatie, en dus ook de rente was hoog. De economie beleefde een zware tijd. De directeur van de optiebeurs in Amsterdam ging in die tijd een maand naar de optiebeurs in Chicago en de aandelenbeurs op Wall Street om het trucje te leren.
De optiebeurs in Chicago werd in 1973 opgericht en was daarmee de eerste in de wereld. Vijf jaar later, in 1978, volgde Nederland als tweede.
In 1982 stond de hypotheekrente nog boven de 13%. Tijdens deze jaren kwam de optiebeurs maar moeizaam van de grond. Eerst in 1983, toen de rente zakte, veerde de aandelenhandel weer op. De optiehandel kwam toen echt van de grond. Daarna ging het voorspoedig. Eerst vond de handel plaats door schreeuwende handelaren die met handgebaren en papiertjes de prijzen tot stand lieten komen. BZN is destijds met tien leden naar de optiebeurs geweest om het spel te aanschouwen. Het ging er zo te zien chaotisch aan toe. Eind 2002 werd het stil op de beursvloer toen werd overgestapt op de schermenhandel. Wanneer je tegenwoordig een optieorder opgeeft is deze binnen een seconde uitgevoerd, mits je bereid bent de dan geldende laatprijs te betalen.  


“Vertrouw op God, maar doe wel de autodeur op slot”
Dit is een quote van de dalai lama, de geestelijk leider van de Tibetaanse boeddhisten. Waarom haal ik deze aan? Omdat dit citaat ook van toepassing is op beleggers.
Via de pers en op TV worden door CEO’s slechte cijfers vaak goed gepraat en veel goeds voor de toekomst beloofd. Ook analisten zijn vaker positief dan negatief. Immers ze hebben baat bij verkoop van producten van hun baas. Als belegger bent u naïef wanneer u alles blindelings aanneemt. Zorg dat u zelf de cijfers gaat bestuderen (fundamentele analyse) en als extra de grafiek van de onderliggende waarde bekijkt (technische analyse). Hoe u dit aanpakt leert u bij BZN.

Dividendjagers komen uit hun winterslaap
Met de komst van het voorjaar gaan veel ondernemingen in de maanden april en mei de aandeelhouders verwennen met dividend. Maar, altijd dat woordje “maar”; er zit natuurlijk een luchtje aan. Op het moment dat een aandeel ex-dividend gaat wordt het dividend van de koers afgetrokken in de beursopening. Het is dus zo bekeken een sigaar uit eigen doos. De verwachting van beleggers is dat de koers snel herstelt en de uitkering weer wordt gladgestreken. Maar dat is lang niet altijd het geval. U kunt dat zelf controleren door enkele dagen na het ex-dividend gaan de koers te volgen.
De ex-dividend data worden vermeld in Beleggers Belangen (nr 13, 30 maart 2018 op blz. 15), in kranten en op de sites van de ondernemingen. Verder zijn ze ook dagelijks te vinden in het “agenda overzicht” van IEX.


Aandelen US en Europa kiezen richting
De aandelenmarkten in de Verenigde Staten zijn bezig een richting te kiezen.
Sinds 1 januari van dit jaar zijn zowel de Dow Jones als de S&P 500 behoorlijk gedaald. Ook de Nasdaq, de grootste stijger van vorig jaar, neemt flink gas terug. Vooral de zogenaamde FANG-aandelen geven veel prijs. Maar ook Tesla weet, ondanks de jolige tweet op Twitter van Elon Musk op 1 april, de koers niet omhoog te krijgen. Hij doet alsof het bedrijf failliet gaat. Het zou zo maar werkelijkheid kunnen worden. Alleen zal er dan snel een koper bij de curator op de stoep staan. Voor de belegger is het aandeel dan niets waard. Dus short gaan is aan te bevelen. De beurs opent 2 april met een koers van $ 255,00, een verlies van $ 11,00. De laagste slotkoers van $278,00 werd overigens genoteerd op 28 maart. Daarna herstelde de koers tot even boven de $300. De productieproblemen van de TESLA 3 blijven maar aanhouden. Zo nu en dan wordt deze een week stilgelegd voor updating van de robots. Waarschijnlijk stelt Elon Musk zaken veel te rooskleurig voor. Beleggers zetten de koers na een positief bericht onmiddellijk weer voor even omhoog. Maar het bedrijf, dat nog steeds fors in de verliezen zit, is volgens “kenners” ca. $ 180,00 per aandeel waard. “Geloof, hoop en liefde” van beleggers? Zie tekst hierna.

Sommige goederenmarkten behoorlijk in beweging

Olie
Brent en WTI vinden de weg weer omhoog. Olielanden praten de koers naar $80 tot $100 per vat. En daar gaan we weer; speculanten stappen in en de koers gaat omhoog. Voor hoe lang? De economie draait nu nog goed, maar sommige indices vertonen haarscheurtjes. Ooit zullen we op een lager niveau verder moeten.

Edelmetalen
Goud en zilver gaan langzaam omhoog. Onzekerheid op de aandelenbeurzen en natuurlijk het getwitter van Trump draagt niet bij tot zekerheid in de wereld. Goud maar ook zilver profiteren daar van.

Agroproducten
De agroproducten vertonen weinig beweging de afgelopen maand. Alleen de prijs van rijst stijgt behoorlijk.

Tropische producten
Bij de tropische producten voert cacao de laatste tijd de boventoon. De winst sinds begin 2018 is inmiddels bijna 50%. Suiker zakt steeds verder weg en staat inmiddels op 25% verlies.

Metalen
Maandag 23 april ging de Aluminiumprijs met 9% naar beneden. Westerse bedrijven konden geen zaken meer doen met het Russische bedrijf Rusal, na China de grootste leverancier van het metaal. Amerika lijkt nu het bedrijf meer tijd te gunnen. Dat was de reden van de duikeling van de prijs welke op vrijdag 20 april nog op het hoogtepunt van het jaar stond met $ 2600.  
In het kielzog ging de nikkelprijs ook met 4% naar beneden.  Hoe het verder gaat ziet u in de trends van de afgelopen maand.

Grafiek koers aluminium

Bron: Finanzen.nl

Bitcoin en Ethereum in herstel
Na de laagste intraday koers van even beneden de € 6000 op 6 april, lijkt de bitcoin volgens de technische analyse in een opwaartse trend te komen. Op 24 april staat de cryptomunt al weer op $ 9369,00. In het kielzog is de Ethereum gestegen naar $ 680.

Grafiek Bitcoin ( in dollars)

Tot zover de actualiteiten van april. Nu de markten in beweging zijn moeten ook beleggers in actie komen. Zowel long- als shortposities komen in aanmerking. Het cijferseizoen is volop aan de gang. Opvallend is dat goede cijfers van bedrijven dikwijls worden afgestraft met een forse koersdaling. Voorbeeld: Flow Traders (-10% in de opening 24 april) en Randstad (-4%). Vreemd?  Misschien waren de verwachtingen voor de komende maanden wel te hoog gesteld. Beleggers kijken immers altijd vooruit. Wat geweest is, is voorbij.
Twijfel niet te lang met instappen want dan bent u tegenwoordig echt te laat in het tijdperk van snel internet. De beurzen zijn volatiel. De premies van opties stijgen daardoor. Voor schrijvers van met name gedekte callopties (open sell) een voordeel bij een daling. U kunt dan de winst op de calls binnenhalen door de calls te sluiten (close buy).
Denkt u dat de koers van een aandeel sterk gaat stijgen bij publicatie van de cijfers, dan kunt u een dag van tevoren de putoptie(s) schrijven (open sell).
Maar wie weet zeker of de koers van een aandeel gaat stijgen of dalen??
Alleen analisten kunnen u een dag na de stijging/daling precies uitleggen waarom deze heeft plaats gevonden. Wat een mooi beroep hebben die mensen toch!

Theo Bussink
april 2018