Mei 2018

Beurs- en economisch nieuws mei 2018

Hoge bomen vangen veel wind
Dat geldt zeker voor de Verenigde Staten. Dit land heeft de grootste aandelenbeurzen ter wereld. Het is het land van de zogenaamd onbegrensde mogelijkheden. Beleggers kunnen er daarom niet omheen. Alle grote ondernemingen staan er genoteerd.
Maar zoals bekend staat “groot” ook altijd op de voorgrond in de kranten en andere media. De kredietcrisis op de financiële markten is ontstaan in de VS in de zomer van 2007. In het jaar 2008/2009 werd het dieptepunt van de economische groei bereikt (zie grafiek hierna). In de loop van 2011 was de groei in de VS weer positief.

Hoe ontstond de crisis? Zogenaamde subprime hypotheken werden niet alleen in de VS maar ook aan andere landen verkocht, onder andere aan landen in Europa. Het waren hypotheken waarbij de schuldenaren niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen. Investeerders in de “rommelhypotheken” zoals banken werden daardoor ook besmet en moesten worden gered door de Staat. Zij wisten dus waarschijnlijk niet wat ze kochten. En dan de gewone belegger tegenwoordig maar waarschuwen voor alle risico’s! Inmiddels is de economische groei al weer hersteld. In de VS heeft men ondernemingen gewoon failliet laten gaan en extra steun is al gestopt. In Europa worden nog steeds obligaties opgekocht met als doel dat de inflatie gaat oplopen. Maar de 2% doelstelling van de ECB wordt nog steeds niet gehaald. Het enige voordeel is nog dat de rente laag blijft.

Wanneer het verschil tussen de 2- en 10jaars rente in de VS negatief wordt dan is dat dikwijls een voorbode van slechtere tijden ofwel een recessie. Hoe dat in het verleden, vanaf 1978, er uit zag ziet u in onderstaande grafiek. De recessie volgde enige tijd nadat de rente negatief werd. Voor Europa en dus ook Nederland geldt vaak dat wij daar, met zo’n twee jaar vertraging, ook last van krijgen. Dat alles heeft zijn weerslag op de aandelenmarkten. Beleggers voelen precies aan of de economische groei op zijn eind loopt. De indexen in de VS zijn al volatieler geworden. Voor beleggers is Europa wordt het dus ook uitkijken geblazen omdat beurzen vaak samen op en neer gaan.

Ja of nee recessie in de VS

Bron: De Telegraaf


Strategische assetallocatie beleggers
Om een goede verdeling in de beleggingsportefeuille te krijgen kan men kiezen tussen aandelen, obligaties en grondstoffen. We gaan hier kijken naar de VS omdat het de grootste beurzen heeft. En als het in de VS gaat regenen kunt u in Nederland de paraplu voor de dag halen. Vandaar dat we naar de grote broer kijken. We gaan uit van een beleggingsperiode van drie maanden tot een jaar. Er is dus sprake van de korte termijn. Daarvoor hebben we onder andere macrocijfers uit de VS nodig.
Ik zet een en ander in een schema.

Trump neemt afscheid van Iran
Donald Trump heeft woensdag 8 mei bekend gemaakt dat de VS zich afkeert van het kernakkoord dat Obama sloot met Iran. Europa is hier niet blij mee. Op een later tijdstip zal Trump bekend maken welke sancties tegen Iran zullen worden uitgevoerd.
Al met al zal dit weer leiden tot onzekerheid bij beleggers. In eerste instantie gingen de beurzen in de VS flink omhoog. Maar de volatiliteit zal de komende tijd weer oplopen, zo is de verwachting.
Tegenover dit negatieve bericht staat dat een gesprek tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal plaatsvinden waarbij Kim zich lijkt te beseffen dat de “oorlog” met Zuid-Korea moet worden beëindigd en zijn raketprogramma moet worden gestopt om de economie van het land niet verder te laten afzakken. De ontmoeting zal plaatsvinden op 12 juni 2018 in Singapore.


Gedragen beleggers
zich rationeel, voorspelbaar en doelmatig?
Vergeet het maar. Beleggers gedragen zich chaotisch. Hoe komt dat? Economie is een sociale wetenschap en geen exacte wetenschap. De economen / analisten proberen economische gegevens die voor beleggers belangrijk zijn in een Excel-bestand vast te leggen. Een druk op de knop “berekenen” geeft weer dat de koers van bijvoorbeeld Royal Dutch naar € 34,01 kan gaan en die koers is precies hun doel. De koers doet nu € 31,085. Het valt nog mee dat ze de koers niet tot drie cijfers achter de komma berekenen, waar op de beurs wel sprake van is. En wat wordt de belegger er wijzer van? Heel erg weinig. Hij gaat zijn eigen gang en trekt zich niet veel aan van de voorspellers. Hoewel, soms worden adviezen van analisten wel gevolgd en had je er maar beter naar kunnen luisteren. Alles leuk en aardig, maar beleggen is en blijft een sociale wetenschap. En de mens kan rare bokkensprongen maken, ook bij beleggen. Volg dus uw eigen gevoel, reken zelf na aan de hand van beschikbare ratio’s of een aandeel koopwaardig is en ga nooit af op analisten alleen. Soms zijn hun publicaties  drie weken oud en in de snelle wereld van beleggen zijn hun beweringen al weer achterhaald wanneer u het leest. Maar beleggers zijn soms net kikkers; ze springen uit de kruiwagen wanneer ze er juist in moeten blijven.

Beleggen in grote biotechnologie ondernemingen kan in Amerika
De VEB, waarbij BZN is aangesloten, heeft in het mei-nummer van Beleggersbelangen aandacht geschonken aan vier grote jongens op het gebied van medicijnontwikkeling. Onderstaand geef ik een overzicht van de gegevens. Ik heb gelijk even gekeken op welke koers deze fondsen volgens de technische analyse koopwaardig zijn op dit moment.

Half jaar grafiek t/m slotkoers 18 mei. Volgens de technisch analyse is Biogen de beste! Hoewel Celgene door de VEB werd geadviseerd zit dit aandeel nu in de downtrend. Wanneer de gemiddelde groei per aandeel tot en met 2020 zou kloppen kan dit Celgene worden. Maar nu even niet. U moet dit fonds dan zelf even volgen de komende tijd als u daarin wilt beleggen.

Grafiek Biogen

Aandelenmarkten herstellen in kleine stappen
In januari kon het feest niet op. In de meeste ontwikkelde landen gingen de koersen fors omhoog. Ook in Nederland ging met name de AEX met bijna 5% omhoog.
In de VS gingen de drie toonaangevende beurzen Dow Jones, Nasdaq en S&P-500 met meer dan 6% omhoog. Maar daarna kwam de klad erin. De beurzen werden eerst erg volatiel en kwamen daarna in de plus met onze AEX op dit moment 4,1%.
In de VS deed vooral de Nasdaq het prima met een winst van 6,5% YTD.
Maar beleggers moeten alert blijven. 
De Noord-Koreaanse leider dreigt de ontmoeting met Trump op 12 juni a.s. op te blazen. 
Ook de nieuw samengestelde regering in Italië met M5S en Lega belooft nog een roerige periode op de beurzen. Zeker op de Italiaanse beurs maar ook elders in Europa kan dit tot narigheden leiden. Wees dus op uw hoede!

Nieuws aan het rentefront
De 10-jaars rente in de Verenigde Staten is de grens van 3% eindelijk gepasseerd. De rente schurkte een tijdje tegen deze zogenaamde grens aan, maar uiteindelijk is hij overgestoken en bedraagt op dit moment 3,07%.
Ook in Nederland en Duitsland is dit rentetype dit jaar behoorlijk gestegen maar bevindt zich nog steeds op een zeer laag niveau ( zie de Trends 2018). Alleen Italië staat nu op 2,33% met als reden de hiervoor genoemde nieuwe, nog onvoorspelbare regering.

Cryptomunten en goederenmarkten

Crypto’s
Bij de crypto’s doen zich merkwaardige verschijnselen voor. Terwijl de Bitcoin dit jaar al 40% is gedaald naar $ 8258 is de Ethereum slechts 4% gedaald. Moeten beleggers dan kiezen voor Ether?
Het is aan u. Volgens de kenners zakt de Bitcoin tot ca. $ 7000 om daarna weer te stijgen. Zelf denk ik dat de koers kan dalen tot $ 6000 om daarna een stijging in te zetten, dit volgens de technische analyse.

Olie
Zowel de Brent als de WTI stijgen steeds verder. Dit jaar is al ruim 20% bij beide koersen gekomen. Nadat Trump de nucleaire Iran-deal om zeep heeft geholpen, zijn de oliekoersen met 9% gestegen.

Edelmetalen
Goud en zilver zijn sinds 1 januari praktisch niet van hun plaats gekomen. Dat ondanks de vele “brandhaarden”  in de wereld. Nu wordt de schuld weer gegeven aan de stijging van de US-Dollar. Dat zou dan toch ook de olieprijs naar beneden moeten zetten. Of de aandelenbeurs. Of zie ik dat verkeerd?

Agro- en Tropische producten
Mais en tarwe zijn de uitschieters naar boven, sojabonen en rijst naar beneden. Bij de tropische producten zijn de winnaars deze maand te vinden onder katoen en vooral sinaasappelsap. De overige productenprijzen, genoemd in de Trends 2018, zijn gedaald.

Metalen
Alle metalen zijn in prijs gedaald sinds vorige maand, behalve nikkel welke met 4% is gestegen. Is dit alles een voorteken van afzwakkende economieën in de wereld waarbij er minder metalen worden verbruikt? We gaan het zien.

Tot zover deze maand het goede en slechte nieuws. Volgende maand kijken we al weer uit naar de halfjaarcijfers over 2018 en de verwachtingen voor de tweede helft. Zo hebben beleggers op elk moment iets om naar uit te kijken en hun strategie te bepalen.

O ja, dit nog. Trainer Henk de Jong komt in het illustere rijtje van trainers die de Superboeren naar de Eredivisie brachten. Gefeliciteerd!

 

Theo Bussink
mei 2018