Beurs- en economisch nieuws juni 2018
Ontwikkeling Amazon US verbazingwekkend
Amazon is opgericht in 1994 door Jeff Bezos als e-commercebedrijf. Het bedrijf is gevestigd in Seattle in de staat Washington, Verenigde Staten. In het begin verkocht het alleen boeken. Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of Amazon verkoopt het. Zelfs maaltijden kun je bestellen. Maar de onderneming is niet zo geliefd bij de vakbonden. Het probeert verder de belastingdruk zo laag mogelijk te houden en ook bij President Trump is Bezos niet zo populair omdat hij de verzendkosten in de VS tot onder de kostprijs heeft gedrukt. Al met al een keiharde zakenman dus.
Hoe kijken beleggers naar het aandeel? Als je het onderstaande omzetoverzicht en de winstcijfers bekijkt dan kunnen beleggers er niet anders dan met positieve verbazing naar kijken. In de begin, jaren1997 t/m 2002 zie je alleen maar verliezen. Maar dat geeft weer dat het bedrijf de zaken groots aanpakt door eerst te investeren, met grote verliezen tot gevolg. Natuurlijk was dat een risico. Maar als we verder in de tijd kijken blijkt de aanpak de juiste te zijn geweest. Vooral vanaf 2015 gaat het crescendo.
Voor 2018 wordt er een omzet verwacht van 237 miljard US$ met een nettowinst van 6,2 miljard US$ ofwel 2,6%. Ten opzichte van 2017 een winstverdubbeling. Naast de VS heeft Amazon internationaal vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Japan en China.
Voor beleggers:
het aandeel kost op dit moment $ 1712, met een koers/winstverhouding van 80 op basis van geschatte winst per aandeel 2018. Schrik niet van de hoge K/W. Het is een sterk groeiende onderneming. Dat ziet u aan bovenstaande cijfers. Binnen enkele jaren zal dit zeker genormaliseerd zijn tot rond de 25%. Tussen 1 januari en nu is de koers van het aandeel 46% gestegen. Volgens de onderstaande grafiek kunt u beter wachten met kopen tot het aandeel is gedaald naar ca. $ 1647 of zelfs naar $ 1575.
Naast aandelen kunt u dan natuurlijk ook Call opties of Turbo’s Long kopen.
Grafiek Amazon (6 maanden)
10-jaars rente Nederland, Duitsland en de VS
Mario Draghi van de ECB heeft gezegd dat de stimulering met ingang van volgend jaar helemaal stopt. De ECB zal de rente waarschijnlijk tot midden 2019 nog laag houden. De rente in de VS is per 13 juni verhoogd met 0,25% tot een range van 1,75% – 2%.
Er zullen waarschijnlijk nog enkele renteverhogingen dit jaar door de FED worden doorgevoerd. De rente in Italië is na de verkiezingen weer komt wat tot rust gekomen. De actuele rente in de VS is opgelopen tot nabij de 3%. Voor Nederland geldt 0,544%, Duitsland 0,376% en Italië 2,59%.
Aandelen Nederland en Europa wat naar beneden, in de VS iets omhoog
De AEX heeft de afgelopen maand een bodem bereikt bij 550 punten. Daarna ging het wat op en af richting 570, maar deze koers kan het nog steeds niet bereiken, laat staan overschrijden. Op korte termijn short gaan op de AEX is de beste remedie.
Op aandelenniveau doet ASML het prima en staat sinds 1 januari op een winst van 22%, terwijl Besi binnen de technologiesector de weg omhoog helemaal kwijt lijkt te zijn met een verlies van 20% YTD.
De banken ABN-Amro en ING staan ook fors in de min de afgelopen zes maanden.
En dat nadat de 10-jaars rente toch is gestegen. Volgens de analisten moest dat positief zijn voor de bankaandelen, maar nu blijkbaar even niet.
De andere beurzen in Europa doen het niet veel beter.
In de VS is de Nasdaq Composite koploper met ruim 11% winst vanaf begin 2018.
Bij de BRIC-Landen staan er drie landen ruim in de min, behalve de India BSE-30 index dat een plus van bijna 4% noteert.
Toelichting op de TRENDS juni 2018
De Olieboeren boeren slecht afgelopen maand
De Brent olie staat 7% lager dan de vorige maand. De WTI zelfs 13% lager. Het verschil tussen de Brent en de WTI is opgelopen tot bijna $ 9,00 terwijl dat normaal
$ 3 tot $ 4 is. Merkt u het aan de benzinepomp ook dat de prijs van de ruwe olie lager is of hebben ze de teller vergeten aan te passen?
De OPEC-landen zijn onderling sterk verdeeld wanneer ze deze week over de productieverhoging moeten beslissen. De VS pomp rustig door; “America first” zullen we maar zeggen.
Handelen in edelmetalen heeft beleggers sinds begin 2018 nog niets opgeleverd
In onrustige tijden wordt altijd gesteld dat men vooral in goud moet beleggen. Omdat men buiten de koers van het goud ook de dollar in de gaten moet houden, is de USD misschien de oorzaak van het vlakke verloop. Goud wordt immers in USD genoteerd en die valuta is fors meer waard geworden. Zilver, palladium en platina vertonen overigens hetzelfde beeld als goud.
Agroproducten
Op rijst na hebben de producten mais, sojabonen en tarwe de afgelopen maand zo’n 10% ingeleverd. De prijs van rijst is blijven hangen rond de prijs van USD 12,75 per bushel.
Tropische producten
Cacao, katoen en sinaasappelsap zijn zo’n 10% gedaald.
Suiker stabiliseert op 12,21 $cts/lb.
Metalen
Met Trump aan het roer zijn de metalen koper, zink en nikkel gestegen de afgelopen maand. Alleen aluminium heeft wat in moeten leveren en staat nu weer rond de prijs van 1 januari.
Cryptomunten
De crypto’s Bitcoin en Ethereum hebben de afgelopen maand flink moeten inleveren.
In het weekend van 9 juni is er weer een cyberaanval geweest. De koers van de bitcoin ging in dat weekend met 12% naar beneden. De Ethereum volgde, evenals andere crypto’s.
Handelsoorlog tussen de VS, China en andere gebieden.
Met Trump aan de macht breidt de handelsoorlog zich steeds verder uit. Nadat hij Canada heeft geschoffeerd, pakt hij China en de EU aan. Deze landen komen dan weer met maatregelen tegen de VS. Wanneer dit zo doorgaat dreigt inderdaad een handelsoorlog.
Kijk naar de goederen die het meest getroffen worden en zoek er ondernemingen bij die er mee te maken kunnen krijgen. U kunt er op korte termijn van uitgaan dat hun koersen op de beurs dalen. Er is altijd wat te handelen op de aandelenbeurzen als u de moeite neemt om er wat aandacht aan te besteden.
Als eerste zal het te zien zijn aan de Indexen. Dat zijn immers de graadmeters die het beurssentiment weergeven. Gelijk of daarna volgen de aandelen welke binnen een index worden genoteerd.
We naderen langzaam het einde van de maand juni.
Begin juli komen de eerste halfjaarcijfers, terwijl daarna de handel wel wat zal teruglopen in verband met de vakanties. In ieder geval alvast een fijne vakantie gewenst.
Theo Bussink
juni 2018