Beurs- en economisch nieuws juli 2018
Vopak lieveling van BZN
Ik las een artikel in Beleggers Belangen van 6 juli 2018 waarin een lezer vroeg of hij Vopak moest kopen nu de olieprijs en de economie het zo goed doet. Ik moest gelijk een BZN denken. In 2017 en 2018 zijn in totaal acht posities ingenomen. Zes keer waren het long posities en tweemaal short. Alle posities, zoals turbo’s en opties, zijn op dit moment gesloten.
Long posities zijn met 75% duidelijk in de meerderheid. Beleggers gaan over het algemeen eerder long dan short. Dat heeft weinig te maken met risico-aversie. De denkwijze is echter steeds long, zoals bij het aankopen van aandelen. Short gaan druist in tegen onze denkwijze. Om long of short te gaan kan technische analyse ons prachtig laten zien hoe een fonds ervoor staat, al is dat lang niet altijd een garantie voor succes. Dat moge inmiddels bij onze leden duidelijk zijn.
Terugkerend op bovenstaande vraag, ga ik eerst in op de techniek van olie-futures waarop turbo’s betrekking hebben. Futures hebben verschillende afloopmaanden. Bij olie op dit moment bijvoorbeeld september, oktober, november, december in 2018 en januari, februari en maart in 2019. Normaal gesproken zijn de prijzen voor een latere future hoger. Voor goederen als olie moet de onderliggende waarde tegen de spotprijs worden opgeslagen, verzekerd, getransporteerd en niet te vergeten mag worden dat een (grote) waarde moet worden voorgeschoten waarbij de factor rente telt. Deze kosten worden bij de spotprijs opgeteld. Men zegt dan dat de future-prijs in de toekomst hoger is of in beleggerstermen in “contango”.
Wat we op dit moment zien is dat alle toekomstige futures t/m maart 2019 lager noteren dan de voorgaande maanden. Dit verschijnsel noemen we “backwardation”. En juist bij backwardation zijn (grote) beleggers niet bereid olie op te slaan. Waarom zouden ze? Ze zouden immers verlies leiden omdat alle hiervoor genoemde kosten bovenop de spotprijs komen terwijl de prijs van de future lager ligt. Wanneer de future-prijs in de toekomst nu in “contango” noteert en het verschil met de spotprijs interessant genoeg is om de kosten van opslag etcetera ruim voldoende is om nu reeds een future te verkopen, dan kan de handelaar zijn winst uittellen. Nogmaals; men koopt de olie op de spotmarkt, slaat deze op en verkoopt een future met een bepaalde afloopmaand. Maar……, altijd dat woordje maar. Houdt er rekening mee dat olie in US-Dollars noteert en de koers tijdens het bezit van de olie varieert. Dit kan dus voor de belegger positief, maar ook negatief uitpakken.
En om terug te komen op Vopak; er zal altijd vraag zijn naar opslagcapaciteit van olie. Immers de ruwe olie moet verwerkt worden tot bruikbare producten. Daarnaast kunnen speculanten ook olie kopen, deze opslaan en op termijn leveren. Vopak zal dus bij “contango” extra olie in opslag krijgen. Maar….., was dit maar waar voor Vopak. De speculanten kunnen de gekochte olie ook opslaan in grote olietankers. Om nu te bepalen wat het gunstigste is moet in de beslissing worden opgenomen wat goedkoper is: opslaan bij Vopak of tankers huren.
Als “eenvoudige” belegger moet u dus nogal wat berekeningen maken om te zien of u voldoende kapitaal heeft om de aankoop te verrichten en of u voldoende aan de transactie overhoudt. U zult zich bij zo’n transactie niet als belegger maar als ondernemer moeten opstellen. Probeer eens een berekening te maken zodat we er de volgende maand op terugkomen in de vorm van een presentatie.
Nu weten we dus waaraan Vopak zijn geld kan verdienen. Na al die berekeningen kunt u dus een advies geven aan bovenstaande belegger die vroeg of hij Vopak nu moet kopen.
In onderstaande grafieken van de Brent olie en de koers van Vopak zou je het laatste halfjaar kunnen concluderen dat er het laatste halfjaar een verband bestaat tussen de koers van de olie en het aandeel Vopak. Maar schijn bedriegt wanneer we naar een geheel jaar kijken. Als belegger moet men dus voorzichtig zijn om op termijn bepaalde vooronderstellingen als vast gegeven aan te nemen. Denk hierbij ook aan het hierboven genoemde verband tussen de olieprijs en de koers van de EUR/USD.
Uitslag verkiezingen Turkije zondag 23 juni 2018
Recep Tayyip Erdogan heeft met ruim 52% de herverkiezing gewonnen. Hij zal daarmee tot 2023 meer macht krijgen. In het nieuwe systeem vervalt de positie van premier en kan hij als president decreten uitvaardigen.
Wat heeft politiek met de economie en de beurs in Turkije te maken?
Om te beginnen bij de beurs: de Istanbul ISE 100 is sinds begin 2018 in lokale valuta al bijna 20% gedaald.
De koers van de EUR/TRY is in diezelfde periode zo’n 25% gedaald.
Dus als u als Nederlandse belegger met aandelen in de Turkse markt hebt gezeten dan bent u daarop al 45% armer geworden.
Hoe kunt u het valutarisico afdekken? Dit kan op de valutatermijnmarkt. Maar u kunt dit ook met turbo’s doen. Ik heb even gekeken voor u. In dit geval had u een Turbo Long kunnen kopen bij Binck. Immers de EUR/TRY stijgt wanneer de Turkish New Lira minder waard wordt. De uitgever van de Turbo is BNP Paribas.
Beleggen buiten het eurogebied levert dus altijd een extra voor- of nadeel op wanneer de valuta van het betreffende land meer- of minder waard wordt. Had u bijvoorbeeld dit jaar in de VS belegd dan had u naast koerswinst, uitgaand van een index, ook valutawinst behaald. Immers de US-Dollar is meer waard geworden.
AEX positief. DAX, Rusland en China negatief
De beurzen in Europa en wereldwijd zijn dit jaar veel volatieler geworden. Forse winsten worden vaker afgewisseld met eveneens forse verliezen. Dat geldt voor onze AEX maar ook voor andere beurzen in Europa, Azië en de VS.
Nemen we de VS dan zien we dat wanneer Trump weer eens twittert de koersen onmiddellijk reageren, zowel positief als negatief. Omdat de Verenigde Staten zo belangrijk zijn voor beleggers, reageren andere landen eveneens. Immers de gehele wereld wordt heden ten dage met ons snelle internet en CNN op hetzelfde moment op de hoogte gebracht van nieuws wat voor beleggers belangrijk kan zijn. Een paar keer per dag het nieuws volgen kan dus geen kwaad. Zie onze maandelijkse trends op de site voor de koersontwikkelingen.
Crypto’s zijn na een hevige dip weer in herstel
Zoals ik in beursnieuws mei 2018 over de Bitcoin meldde dat deze wel eens kon dalen tot de bodem van $ 6000, werd achteraf bewaarheid. De koers dook er zelfs nog wat onder. Nu staat er al weer ruim $ 8200 op de borden. Technische analyse geeft altijd een handleiding waar de koers naartoe kan bewegen. Zowel bij steun als weerstand kan vaak op een koersverandering worden gerekend. Als veel beleggers de grafieken volgen dan heeft dat dikwijls een zelfversterkend effect. Zeker wanneer u voor de korte termijn in de markt zit of wilt instappen. Vooral beleggers die in Turbo’s handelen wordt aangeraden dit voor de korte termijn te doen. Kijk dan eerst naar de grafiek van de onderliggende waarde hoe deze er voor staat.
De koers van ruwe olie vliegt op en neer
Op (zeer) korte termijn is het moeilijk om op de oliemarkt met turbo’s nog wat te verdienen. De koersen vliegen op en neer met soms 4-5% op een dag. Als je op een verkeerd moment bent ingestapt dan wordt het moeilijk om een positie winstgevend af te sluiten. Gewoon het eerste verlies nemen is vaak het beste.
Geven edelmetalen dekking in onzekere tijden?
Dikwijls wel, maar nu even niet. Goud en zilver zijn sinds begin 2018 met gemiddeld 7% gedaald. Maar ook Palladium en Platina kunnen er wat van. Gemiddeld gaan deze zo’n 13% naar beneden.
Wat is de reden? De edelmetalen noteren in USD. Deze is dit jaar zo’n 3% duurder geworden t.o.v. de Euro. Daarmee zijn bovenstaande koersdalingen van edelmetalen dus niet geheel verklaard. Blijkbaar gaan deze op dit moment hun eigen weg en moeten we de technische analyse maar volgen. Vooral op de goederenmarkten zijn prijsstijgingen en – dalingen niet altijd logisch te verklaren. Er zitten veel speculanten in deze markt. De openstaande posities in de futures hierop volgen, kan een oplossing zijn om toekomstige prijzen in beeld te krijgen. Immers de lopende maand moet worden gesloten of worden doorgerold. Dit alleen al geeft prijswijzigingen in de markten.
Agroproducten
Maïs, sojabonen en rijst zijn de afgelopen maand goedkoper geworden. Alleen tarwe is 5% gestegen.
De trends 2018 laten het verloop zien.
Tropische producten
Cacao, koffie, en suiker zijn goedkoper geworden. Katoen en sinaasappelsap duurder. Weersinvloeden spelen zowel bij agroproducten als tropische producten natuurlijk een flinke rol. Ook de voorraden en aanplant moeten in de gaten worden gehouden.
Metalen
De metalen hebben tot op heden een slecht jaar achter de rug. Deels komt dat door de heffingen die Trump heeft opgelegd of nog van plan is op te gaan leggen. Of is het ook een voorteken dat de wereldeconomie afzwakt?
De vakanties zijn begonnen. Vliegmaatschappijen draaien op topniveau.
De temperaturen zijn dit jaar buitengewoon hoog. Goed voor de zwembaden, ijsboeren en campings.
Ik wens alle lezers een fijne vakantie.
De bijeenkomst van BZN op donderdag 26 juli gaat gewoon door.
Theo Bussink
juli 2018