Augustus 2018

Beurs- en economisch nieuws augustus 2018 

Tesla’s CEO Elon Musk leeft in een droomwereld
Elon Musk kan niet worden verweten dat hij saai is. Maar met een tweetje even vertellen dat hij Tesla voor $ 420,00 van de beurs wil halen gaat denk ik te ver.
Wat er ook gaat gebeuren, op dinsdag 7 augustus na de tweet spoot de koers omhoog naar bijna $ 380,00. Het verschil is 10% voor het geval het niet doorgaat.
En die kans is groot. Hij maakt nog steeds niet bekend wie ca. 70 miljard dollar op de plank wil leggen om het bedrijf van de beurs te halen. Het is bekend dat vanaf het bestaan van Tesla, sinds 1 juli 2003, de onderneming nog nooit winst heeft gemaakt. Sterker nog men verwacht dat hij voor eind 2018 nog weer eens met de pet rond moet omdat hij geld blijft verbranden. Hij belooft telkens dat de komende maanden de productie op gang komt. Topmensen lopen naar de concurrentie. En zijn de toeleveranciers nog bereid materiaal te leveren als de nood zo hoog is? Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Als laatste heeft The New York Times een interview gehad met Musk. Daarin komt naar voren dat hij tegen een burn-out aan zit. De top van Tesla maakt zich ook zorgen over het gebruik van slaapmiddelen door Musk. Het is dus duidelijk dat hij teveel hooi op de vork heeft genomen. Inmiddels is SEC al bezig met een formeel onderzoek naar het tweetgedrag van Elon Musk. Als de financiering  van de 70 miljard USD niet rond is, dan heeft hij een groot probleem. Hem zou dan koersmanipulatie kunnen worden verweten.

Nu naar het beleggen in Tesla. Ten eerste zitten er veel shortsellers in het aandeel.
Dat zijn beleggers die de aandelen lenen om ze daarna te verkopen, hopend dat de koers naar beneden gaat. Deze shorters zullen met zweetdruppels op hun voorhoofd de eerste tweet hebben gelezen, waarna de koers omhoog spoot. En als de koers naar
$ 420,00 gaat, kunnen ze miljoenen dollars verliezen want ooit zullen ze de geleende aandelen weer terug moeten leveren, dus moeten aankopen tegen een veel hogere koers. Hoe gaan de shorters dit thuis vertellen? Het verloop van de koers ziet u in onderstaande grafiek. Op 17 augustus volgde een grote koersval na het artikel in de NYT. Goed nieuws voor de shortsellers. Beleggers kunnen denken dat de koers te hard is gedaald en ze nu de aandelen moeten kopen (zie TA hierna). Maar dit lijkt me te vroeg. Wacht op zijn minst tot de koers rond de $ 290 noteert. En misschien kunt u nog beter wachten wat de SEC te vertellen heeft na het onderzoek. Nog wat turbo’s short zou nu nog kunnen als de koers niet ineens daalt naar de $ 290. Ooit zullen de shorters weer moeten kopen en gaat de koers omhoog. 

Grafiek TESLA halfjaar, 18 februari t/m 17 augustus 2018

Bron: BinckBank

Crisis in Turkije
U heeft het vast wel meegekregen via de pers of het journaal.  Erdogan heeft de volledige macht naar zich toegetrokken. Hij wil de macht over de centrale bank van Turkije ook naar zich toetrekken. Dat betekent dat niet de bank de rente onafhankelijk bepaalt, maar dat Erdogan aan de touwtjes gaat trekken. Dat maakt beleggers zo nerveus. Om te beginnen steeg de EUR/TRY (dus daalt de waarde van de Turkse lira) naar een hoogste niveau intraday op 13 augustus van 8,05906. Daarna steeg de waarde van de lira weer wat naar 6,92 tegen de euro. De YTD daling is ruim 52%. De waarde van andere valuta’s van opkomende landen werden eveneens mee naar beneden getrokken. Investeerders en beleggers in Turkije worden nerveus. Naast de koers van de lira zakte ook de aandelenbeurs in Turkije vanaf 1 januari met 23%. Totaal verlies van de index en de lira 75%!
Nu is het voor Nederlandse beleggers moeilijk om te handelen op de Turkse beurs. Er zijn via Binck alleen Turbo’s long te koop bij BNP op de DJ Titans 20 Index. De rente op deze turbo’s bedraagt echter 18,25% op jaarbasis. Grof geteld dus 1,5% per maand. Moeilijk om dan nog op de turbo’s te verdienen. Verder kan men via Binck wel handelen in turbo’s op de EUR/TRY. Er zijn vele longposities mogelijk, maar slechts 1 turbo short op dit moment. De rente is hier nog hoger en wel 24% (2% per maand). Met een hoge volatiliteit van de lira kan hier natuurlijk op korte termijn wel wat worden verdiend. Stof genoeg om over na te denken wanneer u in Turkije wilt beleggen.

Jaargrafiek van de EUR/TRY

Bron: Finanzen.nl

AEX,DAX ,USA en andere beurzen
De AEX is van de genoteerde indexen binnen onze TRENDS 2018 het beste jongetje van de klas met een winst van 1,5% vanaf 1 januari.
Opvallend is dat de DAX in dezelfde tijd een verlies heeft geleden van 5,3%.
De Verenigde Staten doen het veel beter dan Europa. Opvallend is dat de Nasdaq Composite ongeveer op dezelfde stand is geëindigd als vorige maand. De Dow Jones en de S&P 500 zijn wat gestegen. Vanaf 1 januari staan alle drie ruim in de plus, met de Nasdaq als koploper.

Bij de BRIC-landen  staat alleen India in de plus, terwijl China diep in de min staat met bijna 17%.

Olie prijzen volatiel
Zowel de Brent als de WTI werden de laatste maand goedkoper. Het verschil tussen de Brentprijs en de WTI loopt op naar zo’n $ 6,00 per barrel in het voordeel van de eerste.

Edelmetalen een apart verhaal
Vorige maand gaf ik aan dat edelmetalen in onzekere tijden als dekking worden gezien door beleggers. Toen even niet, maar ook deze maand gaan de dalingen van de “edele vier” gewoon door. Zoals u weet staan naast de edelmetalen ook de andere goederen genoteerd in US-dollars en de dollar is deze maand 2,6% meer waard geworden.

Overige metalen
Aluminium, koper en zink staan op de laagste stand sinds 12 maanden. Vooral koper wordt vanwege het veelzijdige gebruik gezien als een teken hoe de economie er voor staat. Als dat werkelijk zo is dan zouden we kunnen denken aan het afzwakken van de economie wereldwijd. Het is goed om dat de komende tijd in de gaten te houden. U kunt dat zien aan dalende indexen c.q. aandelenkoersen.

Agro- en tropische producten
De tropische producten hebben allemaal een flinke veer moeten laten. Voor de juiste cijfers zie de Trends 2018. Bij de agroproducten zien we mais en sojabonen stijgen rond 3,5%. Tarwe gaat echter sterker omhoog met 16%, terwijl rijst juist 13% daalt.

Ik hoop dat dit overzicht u aanleiding geeft tot het nemen van beleggingsbeslissingen de komende maand. Zorg wel dat u steeds de laatste stand van zaken bekijkt. Door de sites van IEX en MarketWatch e.a. te raadplegen bent u steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en koersen.

 

Theo Bussink
augustus 2018