Beurs- en economisch nieuws september 2018
Handen aan het stuur en voeten op de rem
Het zijn roerige tijden op de beurzen in de VS. Trump met zijn importheffingen op goederen die uit China komen voor $ 200 miljard en daarbij komt nog eens een extra heffing over importgoederen ter waarde van $ 267 miljard. Uiteindelijk zal de consument in de VS de rekening betalen en zal dit wel eens het begin kunnen zijn van een recessie.
Ook de beurzen elders in de wereld worden wat nerveus omdat beleggers wat van hun winsten gaan incasseren na een langdurige stijging van de koersen. De beurs in de Verenigde Staten is globaal genomen immers al tien jaar aan het stijgen. Eens zal de rekening worden gepresenteerd. Of dat nu al is of over een half jaar wanneer de rente door de FED langzaam zal worden verhoogd is ongewis. En als het in de VS gaat regenen dan krijgt de rest van de wereld zo goed als zeker ook wat buien te verwerken. Op dit moment loopt de 10-jaars rente in Nederland sterk omhoog naar 0,63%.
Tesla blijft negatief in het nieuws komen
Het was weer eens zo laat . Elon Musk van Tesla verscheen op de donderdagavond
6 september in een showprogramma in de VS op TV, al blowend en met een glas whisky. En dat voor een CEO van Tesla. Al eerder maakte hij diverse uitglijders die hij in een later stadium moest afzwakken of volledig intrekken. Op de beurs is de koers van het aandeel in circa een maand tijd gedaald van een hoogtepunt van $ 380,00 naar een slot van $ 263,00 op 7 sept. 2018.
Waarschijnlijk krijgen we in tussentijd wat herstel van eerdere shortsellers die hun winsten pakken en later misschien weer opnieuw instappen.
En inderdaad gaat de koers omhoog richting de $ 300,00 op vrijdag 21 september.
Op dit moment, 25 september, schommelt de koers nog steeds rond $ 300,00. Verder blijven er belangrijke managers opstappen bij het bedrijf. Als laatste stapte Liam O’Conner op die verantwoordelijk was voor de aanlevering van onderdelen. Willen leveranciers van onderdelen niet meer leveren omdat niet op tijd wordt betaald? We zullen op een later tijdstip de echte redenen wel horen. Voorlopig wil Musk zijn functie als CEO nog niet opgeven. We zullen het zien, nu ook de Amerikaanse SEC een onderzoek instelt naar Tesla en het gedrag van Musk.
John Maynard Keynes
Als belegger of student bent u deze naam vast wel eens tegengekomen. John Maynard Keynes (5 juni 1883-21 april 1946) was een Brits econoom. Hij is bekend geworden met zijn in 1936 verschenen boek The General Theory of Employment, Intrest and Money, leesvoer voor studenten Macro- en Micro-economie.
In het kort komt zijn theorie op het volgende neer: overheden zouden meer geld in de economie moeten pompen tegen een lage rente in tijden van neergang van de economie. Wanneer de economie weer aantrekt moet via het rentemechanisme de economie worden afgeremd. In dit laatste deel van de economische cyclus zijn wij in Europa en in ons kleine Nederland nu, tien jaar na de val van Lehman in de USA in 2008, weer aangeland. Maar omdat de ECB tegenwoordig aan de touwtjes trekt, wordt in Europa het monetaire beleid in Frankfurt bepaald. Sinds de crisis begon, nu zo’n tien jaar geleden, werd de rente door middel van opkopen van Staatsobligaties flink naar beneden gedrukt. Dit ruime geldbeleid (QE) leidde tot een negatieve of zeer lage rente. Maar kwam het geld inderdaad daar terecht waarvoor het bedoeld was, het aanzwengelen van de economie c.q. investeringen door bedrijven?
Dat bleek lang niet zo te zijn. Omdat de aandelenbeurzen het prima deden vloeide veel van dit goedkope geld naar de beurzen in plaats van in de economie. Daar werd een rendement behaald dat in het bedrijfsleven niet haalbaar was. De investeringen in productiecapaciteit en productiemiddelen kwamen eerst later op gang. Mario Draghi (toevallig een Italiaan) heeft tot op heden veel olie op het vuur gegooid. Hij gaat er eind 2018 mee stoppen. Dan staat er ruim 4.750 miljard euro op de balans van de ECB. Volgens kenners is hij met zijn ruime monetaire beleid veel te lang doorgegaan. En wat gaat / kan hij doen wanneer de economie nu of over een jaar eens in een recessie komt?
Ontwikkeling balanstotaal ECB vanaf begin 2007 tot heden
Bron: Wikipedia
Wisselkoersen de laatste tijd flink in beweging
Als u de kranten de laatste maand heeft gevolgd dan blijkt dat niet alleen Trump de markten in beweging kan krijgen maar ook landen als Turkije, Zuid-Afrika en Argentinië hebben met hun sterk gedaalde valuta een steentje bijgedragen. Argentinië gaat daarmee veruit aan kop.
Samen met de Invoerrechten op invoer van goederen uit China door de VS was er veel onrust ontstaan op de aandelenbeurzen wereldwijd. Alleen de laatste weken kan het feest niet op. Dagelijks gaan de indexen in Europe en de VS omhoog. Geldt dan toch; “Sell in May and go away, but remember to come back in September”?
Het lijkt er dit jaar inderdaad op. En dan krijgen we ook nog de 3e kartaalcijfers van ondernemingen de komende maand. Er worden weer hogere omzetten en winsten bij de grote bedrijven in Europa en de VS verwacht. Zelfs een stijgende lange rente in de VS en Europa kan op dit moment de pret niet drukken.
Grondstoffen
Trump bemoeit zich ook al met de olieprijzen
De olieprijzen zijn de afgelopen maand behoorlijk gestegen. De Brent noteert op
25 sept. $ 82,06 per barrel en de WTI $ 72,21. Trump heeft er maar weer eens een Twitter tegenaan gegooid waarin hij zegt dat de oliestaten (OPEC) de prijs van de Brentolie niet boven de $ 80,00 moet laten komen, want dat zou de WTI prijs ook naar boven drijven. En dat zou dan weer niet goed zijn voor de US-economie. En juist daarmee gaat het fantastisch sinds Trump aan het bewind is. Is alles tegenwoordig aan Trump te danken of heeft hij een flink portie geluk dat de economie zo goed draait?
De edelmetalen lijken toe aan herstel
Al wil het met goud en zilver nog niet erg vlotten, de prijzen van palladium en platina zijn behoorlijk gestegen de laatste tijd.
Overigens staan ze alle vier nog in de min ten opzichte van begin dit jaar.
De laatste koersen ziet u in de Trends september 2018.
Overige metalen
Aluminium, koper en zink herstelden zich de laatste maand. Nikkel ging wat terug. Maar erg veel is het allemaal niet. De grootste verbruiker China, zo’n 50% van het wereldverbruik, neemt was gas terug in de infrastructuur. Het land gaat zich meer en meer richten op de consumptie van het eigen volk in China.
Agro- en tropische producten
Alle agroproducten genoemd in de Trends van september hebben een flinke veer moeten laten. De meeste tropische producten hebben afgelopen maand een verdere daling laten zien. Alleen suiker laat de laatste maand een herstel zien van 7%. En dat juist in een tijd dat de producenten gezondere drankjes met minder suiker willen leveren om obesitas de kop in te drukken.
Overzicht hoe de goederenmarkten kunnen worden bespeeld
Omdat veel beleggers wanneer ik over goederenmarkten spreek afwijzend reageren komt omdat men, naar men zelf zegt, hierover te weinig weet.
Als ik dan vraag hoeveel werknemers Philips heeft, blijft men echter ook het antwoord schuldig. Als belegger kun je niet alles weten. Vaak heeft een belegger ooit al eens gewerkt voor een ondernemer of branchegenoot en denkt dan ook na jaren alles van de onderneming nog te weten. Dat is natuurlijk niet waar. Tegenwoordig kan alles binnen een dag veranderen. We zien de laatste weken de problemen met onze eigen TomTom, met het Amerikaanse Tesla en ga zo maar door.
Waarheden, maar ook vermoedens, leugens en geruchten, alles gaat tegenwoordig de hele wereld rond binnen een seconde. Dat is bij aandelen zo en niet anders bij grondstoffen. Alleen bij aandelen kunnen we balansen bestuderen, omzetten trachten te voorspellen en niet te vergeten met de natte vinger in de lucht winsten bepalen (fundamentele analyse). Soms jaren vooruit. Men moet al een uitgebreide boekhoudkundige kennis hebben om dat allemaal te begrijpen. Dat is anders bij grondstoffen. Daar gaat het over vraag, aanbod en voorraden. Voor elke grondstof zijn deze gegevens wel ergens te vinden op het internet. Maar exact zal het nooit worden. Beleggers speculeren in grondstoffen op verschillende markten. En wereldwijd is nooit precies na te gaan wat volgend jaar de cijfers zullen zijn. Met name bij agro- en tropische producten spelen regen, kou, hitte etc. een grote rol.
Hopelijk ziet u in dat het mogelijk is om in ik weet niet wat voor grondstoffen te beleggen. Als basis om erin te beleggen kunnen we altijd terugvallen op de technische analyse, zeg maar de grafieken. Die zijn er voor de belangrijkste grondstoffen genoeg te vinden, onder andere op MarketWatch. Hopelijk denkt u er nu anders over als voorheen. Hierna volgt een overzicht in welke grondstoffen u bij Binck op dit moment met turbo’s kunt handelen.
Bij de helft van de aanbieders zijn de handelstijden tot 22:00 uur. Dat is de tijd tot wanneer de aandelenbeurzen in de VS open zijn.
De meeste grondstoffen, waarop ook met futures kan worden gehandeld, kunnen 24 uur per dag worden gekocht en verkocht. Op deze futures worden dan vaak turbo’s uitgegeven. Daarbij kan een stoploss in de nachtelijke uren worden geraakt. Kijk dus niet vreemd op wanneer u de volgende morgen een bericht krijgt dat uw turbo de stoploss heeft doorbroken en wordt afgerekend. Dit wordt het overnight risico genoemd.
Ik wens u veel succes met uw beleggingen de komende maand. De 3e-kwartaal cijfers komen binnenkort weer van de band rollen.
Theo Bussink
september 2018