Oktober 2018

Beurs- en economisch nieuws oktober 2018 

Vanaf vrijdag 12 oktober moeten tankstations in Europa nieuwe stickers op pompen plaatsen
Europese ambtenaren hebben weer eens iets nieuws bedacht. Op genoemde datum veranderen de namen van de brandstoffen Euro95, Euro98 en diesel.
In plaats daarvan komt voor Euro95 en Super+/Euro98 de aanduiding E5.
Mogelijk wordt Euro95 komend jaar vervangen door een soort benzine met de aanduiding E10. Bij benzine gaat het om ronde stickers.
Voor diesel komen vierkante stickers. Daarop komt B7, B19, B20, B30 of B100 te staan.
Het getal geeft het percentage biocomponenten in de brandstof weer. De reguliere diesel wordt B7. Het betreft Europese standaardisering die een eind moet maken aan de verwarring, waar je ook tankt in Europa.
Pas dus op dat u in de toekomst de goede benaming op uw tankdop plakt, anders kan het geld gaan kosten wat u beter aan beleggen kunt besteden.
Bron: De Telegraaf 6.10.2018

Laatste nieuws Tesla
SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, schikt met Tesla en Musk. Ze moeten ieder
20 miljoen dollar betalen. Verder moet Musk binnen 45 dagen aftreden als Chairman. Hij blijft wel CEO van het door hem opgerichte bedrijf. Voor de rol van voorzitter komt een onafhankelijke bestuurder. Na de schikking vond Musk het nodig om met een tweet de beurswaakhond te provoceren. Hij zegt dat de afkorting SEC staat voor Shortseller Enrichment Commission. Je moet maar durven!
Overigens gaat de laatste dagen de koers weer zuidwaarts. De slotkoers op 22 oktober was $ 261,01, richting het laagste punt van $ 249,00 op 8 oktober. Woensdag 24 oktober nabeurs zal Tesla de cijfers over het 3e kwartaal bekend maken.

Gratis kaas zit alleen in de muizenval
De beurzen in de wereld hebben de afgelopen maand flinke kleerscheuren opgelopen. Kenners wijten dit onder andere aan de stijgende rente in de VS. De koersen van groeiaandelen worden hierdoor het meest geraakt omdat zij vaak de grootste schulden op de balans hebben staan. Verder zijn er de problemen tussen de VS en China om de importheffingen die Donald Trump voor Chinese goederen heeft opgelegd. Daarbovenop komen de spanningen met Saoedi- Arabië om de moord op journalist Jamal Khashoggi. Het land is een grote olieleverancier. Als deze kwestie escaleert dan kan dat consequenties hebben voor de olieleveranties door het land. De prijzen zullen dan op de oliemarkten gaan stijgen naar meer dan $ 100 per vat. En dat heeft weer tot gevolg dat grote olieslurpers zoals de auto’s, vliegtuigen en schepen hier last van krijgen. Ondernemingen die daarmee te maken hebben zullen negatief reageren op de beurzen. Dan hebben we nog het verbod van onze VS president op olieleveranties door Iran. En last but not least hebben we binnen Europa te maken met de begrotingsperikelen in Italië en de Brexit.
Beleggers hebben de komende tijd dus te maken met vele onzekerheden die bij de beleggingsbeslissingen een rol zullen spelen. Alleen maar stijgende beurzen is even voorbij. Men zal de vinger aan het toetsenbord moeten houden. Vandaar mijn kopje boven dit artikel dat gratis kaas alleen in de muizenval zit.

Hoe wordt de AEX-Index berekend?
Het zal beleggers bekend zijn dat de AEX uit 25 aandelen bestaat. Zo nu en dan worden fondsen vervangen. Ze degraderen dan naar de AMX. Voor aanvulling zorgen dan weer AMX fondsen. Zo blijft het aantal op 25 staan.
Maar nu de berekening van de AEX. Telkens wanneer de AEX-fondsen een nieuwe koers krijgen wordt de AEX-koers herrekend. Elk fonds heeft een weging. En met elke koersverandering van de onderliggende fondsen verandert ook de weging. Onderstaand treft u een overzicht aan van de slotkoersen van donderdag 18 oktober, het rendement dit jaar, de koers/winst verhouding en de weging binnen de AEX op dat moment. De groene kolom geeft de weging weer. U ziet dat de weging van de vier fondsen ASML, ING, Royal Dutch en Unilever al ruim 50% van de AEX beweging uitmaakt.

Beleggers zijn bang dat de groei af gaat nemen
Met alle onrust in de wereld (zie hiervoor), stijgende rente en afbouwende steunaankopen door centrale banken van de VS, Europa en Japan, neemt het vertrouwen van beleggers af. De koersen zijn de laatste jaren dan ook flink gestegen. Tijd om wat winst binnen te halen. Oktober is al vaker een maand geweest met forse koersdalingen. Dat is dit jaar weer het geval.
In Nederland staat de AEX, Midkap en vooral de AScX flink in de min.
Duitsland, Frankrijk en Engeland doen het ook slecht.
Van de BRIC-landen staat alleen de Braziliaanse Bovespa op een winst van 12%. De China Shanghai Comp. staat zelfs 16% negatief.
Verder zien we dat groeiaandelen van de hand worden gedaan en worden ingeruild voor waarde-aandelen. Groeiaandelen, onder andere de zogenaamde FAANG  (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google/Alphabet ), zijn de aandelen waar afscheid van wordt genomen. Deze aandelen hadden een relatief hoge winstverwachting. Ze waren of zijn relatief duur.        

Onder waarde-aandelen (value stocks) verstaan we de fondsen die ondergewaardeerd zijn. Hiermee wordt bedoeld dat de koers relatief laag is ten opzichte van factoren zoals winst, dividend, omzet of de boekwaarde. Voor een aantal bekende fondsen vindt u hierna een overzicht van zowel groei- als waarde-aandelen.

Overzicht per 19 oktober 2018 van de groei- en waarde-aandelen.  Voor beleggers in het eurogebied zijn de US-dollars omgerekend naar euro’s.   

Grondstoffen
Olie
De olieprijzen zijn sinds vorige maand met ruim 4% teruggelopen. Dat geldt voor zowel de Brent als de Amerikaanse WTI. Blijkbaar wordt er nog genoeg opgepompt en is er voldoende voorraad om de prijzen niet verder te laten stijgen. Elke woensdag maakt de IEA, dat staat voor International Energy Agency, om 16:30 uur de laatste stand van zaken bekend. Dit bericht is te volgen op MarketWatch.

Edelmetalen
Ondanks de vele problemen in de wereld laten de edelmetalen het helemaal afweten. Zowel goud als zilver staan ruim in de min. Het enige positieve is dat de US-$ ruim 4% sterker is geworden dit jaar. Dat maakt dan nog wat goed van de gedaalde goud- en zilverprijs. Ook Platina is 11% gedaald.

Agroproducten
Bij deze producten is, zoals u in het overzicht van de trends van oktober kunt zien,  alleen de tarwe in prijs gedaald. De overige drie producten zijn flink gestegen.

Tropische producten
Alleen koffie en suiker hebben een stijging van zo’n 16% laten zien. Sinaasappelsap is 7% gedaald, terwijl cacao nagenoeg gelijk gebleven is deze maand.

Metalen
Alleen zink is in prijs gestegen. De overige drie metalen dalen nog steeds.

 

Nog ruim twee maanden te gaan en het jaar is weer voorbij.
De maand oktober is de tijd voor de 3e kwartaalcijfers en een vooruitblik naar het einde van 2018. Op zich zien de meeste cijfers er goed uit. Kijkt u echter naar de AEX en de indexen in Europa en de VS, dan ziet het beeld er op dit moment minder rooskleurig uit. Maar het kan nog goedkomen!


Theo Bussink
oktober 2018