December 2018

Beurs- en economisch nieuws december 2018 

14 Jahre Haft für “BVB Bomber”
Eind november 2018 werd bekend dat Sergej W. is veroordeeld voor zijn aanslag. Door een bomaanslag op de spelersbus van de Borussen te plegen moet hij 14 jaar in de bajes verblijven. Hij had de aanslag gepleegd omdat hij met putopties had gewed op een dalende koers van de voetbalclub Borussia Dortmund. Hij is er dus bepaald niet met taakstraf vanaf gekomen. Het is nu ruim een anderhalf jaar geleden dat ik in april 2017 dit geval in het beursnieuws heb vermeld. Als geheugensteuntje nog even dat artikel.

Optiehandelaar met bloed aan de vingers
De bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund blijkt waarschijnlijk door de Russisch-Duitser Sergej W. (28) te zijn uitgevoerd. De reden waarom hij de aanslag pleegde blijkt wat vreemd en waarschijnlijk nooit eerder vertoond. Hij had tevoren 15.000 Putopties van de club gekocht ter waarde van 78.000 euro. Met de aanslag hoopte hij op een sterke daling van de aandelen van Borussia Dortmund, zodat hij de opties met een flinke winst kon verkopen. Het moet toch zo langzamerhand niet gekker worden.

Zitten we met aandelen in een bear market of nog niet?
U heeft waarschijnlijk de koersen op de wereldwijde beurzen in de kranten wel gevolgd. De verwachtte rally eind 2018 is tot op heden niet uitgekomen. Voorspellen blijft moeilijk in de beleggerswereld. Maar wanneer spreken we van een bear market? Hierna volgt een overzicht met toelichting.

In een bull market of stierenmarkt zijn dips of correcties (min 5%) een prima moment om een aandeel te kopen.
Bij een minicrash of crash is er vaak meer aan de hand. Het kan gaan om een winstwaarschuwing of een ander gebeuren. Denk bijv. aan 9/11 in de VS. Het ging om vier terroristische aanslagen op dinsdag 11 september 2011. Dit was zeker geen moment om direct aandelen te kopen. Wacht altijd eerst af wat er verder met de koers gaat gebeuren voordat u gaat handelen. Wanneer u na aankoop niet meer verlies wilt leiden dan 5% of 10% dan kunt u direct een stoploss, een bracket of een meelopende limiet op uw aandelen inleggen, afhankelijk welk verlies u bereid bent te nemen. U dekt zich af voor een maximaal verlies. Leg hem niet te kort onder de laatste koers, want dan kan het zijn dat u in de dag wordt uitgestopt (volatiliteit).  De gemiddelde daling in een bear market of berenmarkt is 35%.

Wie wint in de laatste week welke nog te gaan is?

Foto: Wikipedia Eng.

Om in de huidige markt als belegger te overleven verdient het de voorkeur om in laag-volatiele aandelen te stappen. Daar zult u niet de grootste koerswinsten behalen, maar u bespaart zich ook grote verliezen. Denk aan aandelen op consumentengoederen zoals Ahold, Heineken enz. Eten en drinken moeten we immers altijd, ook als de economie in een dip komt.
Zelf de volatiliteit berekenen is mogelijk. Voorbeelden van de berekening zijn bij mij op te vragen. U moet dan zelf de koersen van een aandeel over 20 of 40 dagen (korte termijn) bij elkaar zoeken. Daar is de site van IEX of uw eigen broker prima voor geschikt.
 


Volgens het schema hierboven zitten deze aandelen inmiddels allemaal in de berenmarkt. Deze zogenaamde tech-fondsen waren de afgelopen jaren ook de sterkste groeifondsen. Als belegger voorlopig afblijven van deze aandelen totdat de markt weer wat tot rust is gekomen. Het lijkt me dat we dit jaar onze verliezen maar even moeten nemen.
Op 1 januari 2019 staat de teller weer op nul en kunnen we vol goede moed de jaarcijfers 2018 tegemoet zien. Deze zullen over het algemeen prima zijn. Maar of het nieuwe jaar voor beleggers veel koersstijgingen in petto heeft staat voorlopig in de sterren geschreven. Handel is er altijd, maar het zal meer en meer zoeken worden naar de juiste fondsen. Niet alle aandelen zullen in goud veranderen.

Amerikaanse rente hoger
De FED heeft de rente 19 december 2018 verhoogd met 0,25% naar een bandbreedte van 2,25-2,50%. Dit alles nadat Trump vooraf nog duidelijk had gewaarschuwd dat de rente niet omhoog mag. Het blijkt dus dat er in de VS ook niet altijd naar Trump wordt geluisterd. Maar goed ook. De FED heeft de naam politiek onafhankelijk te zijn. Bij het schrijven van dit stuk lees ik op IEX (Za 22 december) dat Trump overweegt om Jerome Powell, de voorzitter van de FED te ontslaan. Adviseurs van Trump zeggen dat hij niet zover zal gaan. “De boosheid van Trump zal na de feestdagen wel wat zijn afgezwakt” aldus een adviseur. De Dow Jones kelderde na het bericht van de renteverhoging dagelijks met honderden punten tegelijk.
In januari 2019 gaan de kemphanen China en de VS weer om de tafel voor een wederzijdse wapenstilstand in de handelsoorlog. Komen beide landen dan eindelijk tot de conclusie dat er geen winnaar is?
En als laatste valt nog te vermelden dat Trump weigert de staatsschuld op te hogen wanneer hij geen toestemming krijgt voor de financiering van de Mexico-muur van $ 5 miljard. Voorlopig hoeven ambtenaren niet meer naar hun onbetaalde werk. Begint meneer de President zich zo langzamerhand niet de woede van het Amerikaanse volk op zijn hals te halen? “America first” wordt een schertsvertoning. Heeft deze President geen economie gestudeerd? Dan zou hij weten dat in goede tijden moet worden gespaard voor de slechtere tijden die eens zeker gaan komen. Hij geeft nu het geld met bakken uit voor de grens en dan komen ook de uitgaven voor de infrastructuur nog aan de orde als hij zijn beloften waarmaakt. Wie betaalt al deze Spaß? Uiteindelijk de consument en belastingbetaler.

Hoe reageerden Nederlandse, Europese en andere beurzen op de VS?
Ik ga ze niet allemaal behandelen. In de trends van 21 december 2018 (tevens te vinden op de site van BZN) staan de indexen van de belangrijkste landen weergegeven. Twee landen, Brazilië en India, staan in de plus. Valutaverschillen kunnen dit resultaat natuurlijk nog zowel positief als negatief beïnvloeden. U ziet dat de overige landen soms sterker, soms minder sterk, de VS volgen.

De prijs van edelmetalen stijgen
Zowel goud, zilver en palladium zijn gestegen. Nu is platina de achterblijver. Goud is altijd een “beschermheer” in slechte tijden op de beurzen en de economie. In deze onzekere tijden dus geen slecht idee om wat Turbo’s Long op goud te kopen. Aanbod is er genoeg.

Brent en WTI zitten in het verdomhoekje
De prijs van olie zou volgens meerdere analisten stijgen naar $ 100 per barrel. Op de top noteerde de Brent $ 86,00 en de WTI $ 76,00. Daarna gingen beide olie’s in een rechte lijn naar beneden, naar op dit moment $ 53,50 voor de Brent en $ 45,50 voor de WTI. Vooral overproductie in de VS heeft te maken met dalende prijzen. Daar komt nog bij dat de OPEC de productie gaat beperken (prijsopdrijvend). Of de lid-landen zich er werkelijk aan gaan houden is nog maar de vraag. De macht van de OPEC lijkt duidelijk af te nemen nu de VS (geen lid) al jaren op de markt komt met schalieolie en een van de grootste producenten is geworden.

Agro- en tropische producten
De agroproducten tonen een wisselend beeld. Deze vertonen de laatste maand weinig beweging. Tarwe is hier de koploper met een prijsstijging van 20% sinds
1 januari 2018. Bij de tropische producten gaat cacao fier aan de leiding met een jaarwinst van 20%. De overige vier staan in de min, waarvan koffie -21% en
suiker -19%.

Zijn de metaalprijzen een voorbode van een wereldwijde stagnatie van de economie?
Metaalprijzen geven vaak aan hoe het met de economische bedrijvigheid is gesteld. Bij een stagnatie van de economie is er minder vraag naar metalen. Maar ook meer aanbod leidt tot dalende prijzen.
Daarnaast zijn ook hier weer speculanten aan het werk die de koersen beïnvloeden. Met de technische analyse (grafieken) kunt u het snelste zien welke kant de markt opgaat. Alle variabelen die van belang zijn om een prijs te bepalen zijn niet even snel op papier te zetten wanneer u wilt instappen in deze markt. Zelfs rapporten die worden gemaakt zijn na uitgifte al weer achterhaald.

 

Dit is de laatste nieuwsbrief van 2018.
Hoewel u als belegger waarschijnlijk dit jaar heeft moeten inleveren, wenst BZN u fijne Kerstdagen en een voorspoedig 2019. Zoals altijd kunt u zich als lid aanmelden bij onze Beleggingsstudieclub. Daar leert u de belangrijkste kneepjes van het vak beleggen.

Theo Bussink
december 2018