Januari 2019

Beurs- en economisch nieuws januari 2019

Handel en wandel van Trump op Wikipedia
Tijdens de feestdagen doet iedereen zijn verplichte of eigen ding. Ik heb me eens bezig gehouden met de handel en wandel van de huidige president van de VS, Donald Trump, op Wikipedia. Het kostte me enkele uren om het hele relaas te lezen. Ik ga hier niet herhalen wat ik daar allemaal tegen kwam. Alle lezers kunnen het zelf vinden op Wiki. Wat ik wel kan opmaken uit de lange tekst is dat we nog heel wat van hem kunnen verwachten, waaronder ook veel narigheid. Een president van de VS onwaardig!
Het is vanaf nu maar afwachten of hij zijn termijn mag afmaken. Dat lijkt me nog lang niet zeker. Hoewel?

Een nieuwe jaar met nieuwe kansen voor beleggers
En die kansen zijn er zeker al geweest!
Alle indexen genoemd in de Trends januari 2019 staan ruim in de plus. Brazilië en Rusland gaan aan kop. Hoe is het mogelijk dat het sentiment op de beurzen zo snel is gedraaid? De problemen in de wereld zijn nog lang niet op gelost. Berichten dat Trump weer gaat praten met China waren voldoende om de beurzen aan te zwengelen.
Nog geen half uur later werd het verhaal in twijfel getrokken en gingen de beurzen weer zuidwaarts. Maar de Brexit en de financiering van de muur tussen Mexico en de VS in samenhang met de “shutdown” in de VS zijn na ruim vier weken nog steeds niet opgelost. Verder komt er weer een gesprek tussen Noord Korea en Trump. Of dat werkelijk wat zal uithalen betwijfelen velen. Maar: “niet geschoten is altijd mis”.
Even terugkomend op het sentiment; beleggers kijken op dit moment alleen maar naar de positieve berichten. De indexen van België, Duitsland en ook Italië zijn meer dan 7% gestegen tot en met vrijdag 18 januari. Brazilië en Rusland zelfs met 10%. Of dat zo blijft zullen we de komende weken zien.
Ik kijk even naar de AEX. Deze heeft een weerstand bij 514 punten en de volgende weerstand ligt op 519. Dat zou betekenen dat er nog eens 1 tot 2% bij komt.
Vanaf 1 januari kijken beleggers dan naar een winst van tegen de 10%. Gaat dit plaatsvinden dan zou ik de portefeuille even opruimen en genieten van de winst.

De kwartaal- en jaarcijfers over 2018 komen er aan
In de VS hebben de eerste ondernemingen hun cijfers bekend gemaakt.
Netflix, hoewel goede cijfers, voldeed niet aan de verwachtingen van analisten, resultaat 4% naar beneden.
Tesla geeft aan het personeelsbestand met 7% te verminderen. Normaal klimt zo’n aandeel dan, immers minder kosten in de toekomst. Nu even niet. Het aandeel gaat 13% onderuit.
In Nederland trappen we op 23 januari af met de eerste grote technologie-onderneming ASML. Zoals bij al deze ondernemingen, ook in de VS, is men bang dat Apple volgend jaar mindere cijfers gaat publiceren. En wie levert er niet aan Apple met zijn iPhones? En zo zal het met vele nog te publiceren cijfers gaan. De jaarcijfers zullen nog wel goed zijn, maar voor 2019 zijn de vooruitzichten minder rooskleurig.
En u weet het, beleggers kijken altijd een half jaar vooruit.
De volatiliteit op de beurzen zal zeker niet afnemen. De voedingsfondsen zullen het nog wel goed doen op basis van omzet. Alleen concurreren ze elkaar op de prijs de markt uit. En dat kan dan onder de streep wel eens tegen vallen. Slecht voor beleggers die long zitten.

Rente en valutamarkten
In Nederland is de 10-jaars rente nog wat verder teruggelopen, evenals in Duitsland. In de VS is de rente wel wat gestegen naar zo’n 2,8% voor de 10-jaar obligaties. Deze rente heeft nog op het hoogste punt van 3,25% gestaan op 8 november 2018. Daarna ging het als een speer naar beneden. Valuta’s reageren vaak op rentestijgingen en
rentedalingen. De EUR/USD reageerde in eerste instantie op de drie verwachte rente-stijgingen in 2019, aangekondigd door Powell, voorzitter van de FED. Trump vond het maar niks. Maar Powell nam daar afstand van. Later wist hij nog niet of het misschien niet te veel van het goede zou worden. Er kwamen wat cijfers uit in de VS waarbij hij kon opmaken dat de groei waarschijnlijk over zijn hoogtepunt is. Of heeft hij zich toch iets van Trump’s tweets aangetrokken?

Goederenmarkten

Olie
Op de goederenmarkten springen enkele goederen er positief uit. Dat zijn de Brent en de WTI. Hoewel op deze markten de prijzen evenals bij de aandelen volatiel zijn, is de trend toch naar boven gericht. De OPEC en Rusland hebben toegezegd om 1,2 miljoen barrels per dag minder op te pompen. Of ze zich hieraan houden is de vraag. De oliemarkt is nogal ondoorzichtig en er zitten natuurlijk ook veel speculanten in deze markt.

Edelmetalen en metalen
Bij de edelmetalen komt het goud uit de winterslaap. Hoewel het met kleine stapjes gaat lijkt de weg omhoog ingeslagen. Het zilver volgt vaak. Palladium lijkt op dit moment niet aan te slepen. De teller staat op een plus van ruim 15% tot en met 18 januari. Bij de metalen staat Nikkel ruim bovenaan met een winst van 8%.

Agroproducten
De vier producten in onze “Trends” staan allemaal in de plus. Vraag en aanbod, het weer, oude voorraden, nieuw ingezaaide hectaren, de prijs van de dollar, dit alles speelt mee om de prijs van een product te bepalen.

Tropische producten
Cacao en sinaasappelsap staan in de min. Koffie en katoen in de plus. Zelfs suiker is 9% duurder geworden. Nu mensen weer op “rantsoen” zijn gegaan op 1 januari 2019 om in gewicht af te nemen, zou de prijs van suiker moeten dalen. Of is iedereen alweer op weg om zijn oude gewoonten voort te zetten?

Reageert de AEX negatief op de maansverduistering 21 januari 2019?
Dat beleggers soms naïef zijn is bekend. Maar gelooft u ook dat de AEX door de maansverduistering negatief wordt beïnvloed? Als nuchtere Achterhoeker zult u zeggen, “nee, ik niet”.

Penumbra: De term is Latijn voor halfschaduw of bijschaduw en wordt gebruikt voor o.a. de maansverduistering.
Umbra: De term is Latijn voor slagschaduw of kernschaduw van de aarde op de maan tijdens de maansverduistering.

Het verschijnsel dat de maan verduisterd wordt en zelfs rood wordt, heeft tot diverse mythen geleid. De Inca’s geloofden dat de maan bloedrood werd door een aanval van een jaguar. Omdat ze bang waren dat de jaguar ook naar de aarde zou komen, joegen de Inca’s hem weg door lawaai te maken. Ze hieven hun speren naar de hemel en sloegen hun honden om ze te laten janken en blaffen. De Inca’s waren een indianen-volk dat vanaf de dertiende eeuw leefde in een gebied rondom hun hoofdstad Cuzco in het huidige Peru.

Totale maansverduistering.
Z=zon, A=aarde, M=maan. De maan bevindt zich hier in de kernschaduw (zwart) nadat deze eerst de halfschaduw (grijs) gepasseerd is. Deze tekening is niet op schaal.
Bronnen: Wikipedia

Terzijde of u wel of geen vertrouwen heeft aan de invloed van de maansverduistering op de AEX, wens ik beleggers veel succes met de voortzetting van de koersstijgingen de komende maand. Maar pas op dat u niet overmoedig gaat worden. Er zijn nog veel beren op de weg.

Theo Bussink
januari 2019