Februari 2019

Beurs- en economisch nieuws februari 2019

Aandelenbeurzen in hosannastemming
Sinds 1 januari 2019 is de AEX in een vrijwel recht lijn gestegen van 487,88 naar de top van 540,00 op 6 februari 2019. Dat is een stijging van 10% in een tijd van anderhalve maand. Dit kan niet zo doorgaan met zoveel negatieve berichten in Europa en de rest van de wereld.
Trump gaat niet voor de deadline van 1 maart met China praten over de opgelegde tarievenoorlog. Of er daarna daadwerkelijk iets uitkomt is nog maar afwachten. Verder komt er weer overleg tussen Trump en Kim Jong-un over het kernwapenprobleem van Noord Korea. Dit zal plaatsvinden in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Het overleg vindt plaats op 27 en 28 februari.
In Europa komt het overleg over de Brexit ook niet echt van de grond. Woensdag 20 februari gaat May weer naar Brussel. Om 18:30 uur heeft ze een afspraak met Juncker. Daarnaast is de economie in Europa, maar ook in de VS en elders aan het afzwakken. Italië zit inmiddels in een recessie. Het 3e kwartaal 2018 was de groei -0,1% terwijl het 4e kwartaal op -0,2% is uitgekomen. Hoewel de cijfers nog niet echt verontrustend zijn, is er officieel sprake van een recessie. Al met al geen goed teken voor beleggers.

Beleggen met ETF’s
Er wordt steeds meer belegd in ETF’s. Maar is het verstandig zo maar een ETF te kiezen en wat betekent zo’n fonds?
Een Exchange Traded Fund is vaak een fonds dat zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde index volgt tegen zo laag mogelijke kosten. Bijvoorbeeld de AEX in Amsterdam of de Dow Jones in de VS. Bij de eerste index worden de 25 aandelen aangekocht, bij de tweede de 30 aandelen. Maar het is ook mogelijk dat men bijvoorbeeld afwijkt van de verhoudingen in de indexen en zelfs aandelen kan weglaten of toevoegen, dit om de index te verslaan. Helaas lukt dat maar zelden.
In welke ETF moeten we dan beleggen? Ten eerste kunt u kijken naar de fondsen met de grootste inleg. De drie grootste namen, Black Rock, Vanguard en State Street, worden genoteerd op de beurs in de VS. Hierna ziet u een overzicht van de twintig grootste aanbieders. Verder moet u letten op de volgende zaken:

  1. Wordt er passief of actief belegd. Passief betekent dat de index exact wordt gevolgd. Bij actief beleid wordt ervan afgeweken.
  2. De kosten bij passief beleggen zijn lager dan bij de actief beheerde portefeuilles.
  3. Onderling zijn er grote verschillen. Die lopen van 0,07% tot en met 1,10%.
  4. Bij beleggen op lange termijn maakt dat nogal verschil.
  5. Om een goed beeld te krijgen geef ik dat hierna een voorbeeld in een tabel weer bij een jaarlijks rendement van 7%.

Voorbeeld van twee passief beheerde ETF’s van uitgever BlackRock

iShares AEX UCITS ETF
Lopende kosten 0,30%
Dividendrendement 2,9%

iShares Core S&P-500 UCITS ETF
Lopende kosten 0.07
Geen dividend


Bron: Deutsche Bank

Uitgelicht; de BRIC-landen
De landen binnen Europa, de VS en Azië hebben tot de 10% resultaat behaald vanaf
1 januari.
Een buitencategorie vindt u terug bij de BRIC-landen in de trends 2019. Brazilië heeft  een nieuwe president, Jair Bolsonaro, die Brazilië wil bevrijden van corruptie en economisch wanbeleid. Maar soms belooft de politiek gouden bergen. We kennen het verleden van het land met ruim 200 miljoen inwoners. Beleggers zien het echter wel zitten. Sinds 1 januari is de Bovespa-index met ruim 12% gestegen. Ook Rusland is met 10% gestegen. Zowel Brazilie als Rusland leveren veel olie en andere grondstoffen en producten.
India en China zijn andere landen. De India Bombay BSE-30 is tot en met half februari 1,6% gedaald in lokale valuta. De EUR/INR (Rupee) is ook 1% minder waard geworden sinds begin 2019. Totaal heeft u dus als Europese belegger 2,6% verloren. De economische groei In het land wordt geschat op ca 7,5% in 2019. Desondanks is India een overwegend arm land. Het BNP per hoofd van de bevolking (koopkracht) was in 2017 US$ 7200. Ter vergelijking: Nederland US$ 53600.
China toont dit jaar op de China Shanghai Comp een winst van 10%. Het land is met een transitie bezig van de export naar de groei van de binnenlandse bestedingen. Het BNP doet het dan ook met US$ 16700 per hoofd aanmerkelijk beter dan India. U kunt de cijfers van alle landen in de wereld vinden op de site: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/

Goederenmarkten volgens de trends 2019

Olie
Zowel de Brent als de WTI staan met een winst van respectievelijk 28% en 23% ruim in de plus dit jaar. De verwachting is dan ook een nog verdere stijging omdat veel landen onder de OPEC en Rusland de kraan dichter draaien om de prijs te stutten.

Edelmetalen
Bij de edelmetalen is palladium het goudhaantje dit jaar. Tot en met heden is het 22% gestegen. Goud blijkt dit jaar weer als dekking in slechte tijden te worden ingezet. Na palladium is de stijging van 4%.

Agroproducten en tropische producten
De agroproducten staan gemiddeld zo’n 1% in de plus.
De tropische producten doen het veel slechter. Sinaasappel staat zelfs 9% in de min en suiker 10% in de plus.

Metalen
Bij de verwachting van de wereldwijde afname van de economische groei zou dit effect moeten hebben op het gebruik van de metalen. Desondanks staat alleen aluminium in de min. De overige drie, koper, zink en nikkel staan in de plus. Nikkel zelfs met 17%!

Nu de 4e kwartaalcijfers en de jaarcijfers over 2018 van de meeste ondernemingen in Europa, de VS en andere landen tegen het einde van deze maand veelal zijn gepresenteerd, kunnen we weer gaan speculeren over de cijfers van het 1e kwartaal 2019. Of het veel beter wordt is nog maar zeer de vraag. U kunt het beste de vinger aan de pols houden en bij een redelijke winst op aandelen en/of afgeleide producten deze maar even binnenhalen. Immers daar wordt u niet slechter van.


Theo Bussink
februari 2019