Maart 2019

Beurs- en economisch nieuws maart 2019

Beurzen eind februari van slag, maar weer positief in maart
Waren de beurzen in Europa en de VS in februari erg negatief, in maart sloeg de stemming ineens om. Is er in die tijd economisch veel veranderd? Ja, Trump rekent er op dat China bij zal draaien in de handelsoorlog. Hij heeft voorlopig de tarieven niet verhoogd van 10% naar 25% in afwachting hoe de China daarop reageert. Het schijnt dat ze op een of andere wijze tot elkaar komen. Hoge functionarissen van beide landen koken de soep op dit moment voor. Voor de rest is het maar even afwachten. Beleggers zien het wel zitten.
Het gesprek dat Trump met het “raketmannetje” heeft gehad is, zoals u heeft kunnen lezen, op niets uitgelopen. Na de eerste dag zijn Trump en Kim Jong-un weer onverrichter zake huiswaarts gekeerd. Kim wil eerst de sancties tegen zijn land van de baan hebben waarna hij bereid is iets aan de ontwapening te doen. Daar trapt meneer Trump niet in. Ook hebben ze in Rotterdam een grote partij Wodka in de haven van onderschept. Bestemming Noord-Korea. Dat doet Kim natuurlijk ook pijn.
Verder is de soap over de Brexit verder uitgebreid. Gisteren 12 maart, heeft er weer een stemming in het Britse Lagerhuis plaatsgevonden over de voorwaarden die de EU heeft gesteld en wat May ervan verwacht. Deze stemming is op een mislukking uitgelopen. Het Lagerhuis heeft het Brexit-akkoord verworpen met 242 stemmen voor en 391 tegen. Woensdag 13 maart werd de Brexit zonder deal verworpen met 321 tegen 278 stemmen. Donderdag 14 maart heeft het Lagerhuis gestemd voor uitstel van het vertrek uit de EU. Met 314 tegen 312 werd het uitstel aangenomen. Nu kan May weer naar Brussel. Het wordt een hele klus voor haar om de 27 EU-landen tot uitstel te bewegen. Beleggers moeten er voorlopig maar rekening mee houden dat beurzen heftig reageren op het politieke gebeuren in de wereld.

Technische analyse is een belangrijk hulpmiddel om de aan- en verkoopmomenten te bepalen
Natuurlijk is de fundamentele analyse van een bedrijf belangrijk om aan- en verkoopbeslissingen te nemen. Maar balansen uitspitten is voor niet-financieel onderlegde beleggers vaak een heidens karwei. Ze gaan dan dikwijls maar af op wat analisten te vertellen hebben. Maar nogmaals, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, analisten zijn vaak verbonden aan banken en/of fondsbeheerders en hebben een belang bij hogere koersen. Doe dus als belegger altijd zelf uw huiswerk! Het zijn immers uw centen. Als fundamentele analyse wat teveel is gevraagd kunt u van elk fonds, waar ook ter wereld, altijd wel een grafiek vinden. U ziet dan of een aandeel naar boven gaat, binnen een kleine trading-range handelt, of duidelijk naar beneden beweegt. Hieronder vindt u de grafieken van de Dow Jones en onze eigen AEX.

Indexen wereldwijd worden vaak op verschillende manieren berekend
Misschien denkt u, wat kunnen mij die indexen schelen, ik handel toch alleen maar in de onderliggende aandelen. Dan ga ik u nu aan het denken zetten. Want u kunt ook in indexen handelen. Vaak met opties maar ook met turbo’s. Bij beide producten kunt u zowel handelen op stijgende indexen maar ook op dalende. Short gaan in aandelen kunt u als particulier niet. Wel met opties natuurlijk als die op een aandeel worden afgegeven. Nu even terug naar de indexen. Niet alle indexen worden berekend volgens eenzelfde methode. Vaak zijn het de grootste aandelen van de beurs die in een index worden opgenomen.

AEX-index
De AEX bestaat uit 25 aandelen. Het wegingspercentage wordt toegekend op basis van de marktkapitalisatie. Er wordt rekening gehouden met de zogenaamd “free float” ofwel het percentage aandelen dat niet in vaste handen zit en dus vrij verhandelbaar is. Het gewicht van een fonds mag niet groter zijn dan 15% waardoor de invloed van zeer grote ondernemingen wordt beperkt. De wegingspercentages kunt u elke dag vinden in Het Financieele Dagblad.
Goed om te weten; op maandag 18 maart 2019 wordt de AEX aangepast. Adyen en IMCD komen er in, ten koste van Altice en Signify.

Dow-Jones-30 Index
Deze index is een prijs-gewogen index. Dat wil zeggen dat aandelen met een hoge absolute beurskoers een grote stempel drukken op de beweging van de index. Dit is niet helemaal logisch. Boeing Co, 3M Co en Unitedhealth Group Inc. bijvoorbeeld, wegen het zwaarst op de index hoewel sommige andere fondsen wat marktkapitalisatie betreft veel groter zijn. Hierna geef ik de berekening weer van de Dow zoals die eruit zag op 12 maart 2019 om 15:11uur. Alle 30 koersen worden opgeteld en gedeeld door de divisor 0,147065. Deze deler kan iets wijzigen in de tijd. Op 26 juni 2018 was de deler 0,147807.

Kapitaalmarkten: 10-jaars rente (slot vrijdag 14 maart 2019)
Overzicht belangrijkste markten Europa en andere werelddelen:

Er zijn nogal verschillen binnen Europa. Italië is de lijstaanvoerder met 2,503%. Ik noem speciaal dit land omdat daar de banken in de schijnwerpers staan: dinsdag komt een uitspraak van Brussel over mogelijke staatssteun aan Italiaanse banken. Ook is er nog steeds gesteggel tussen de EU en de Italiaanse politiek over de hoogte van de staatsschuld. Deze onzekerheden kunnen leiden tot een nog hogere rente. Hierop kunnen beleggers inspelen. Italiaanse obligaties kopen heeft geen zin. Immers wanneer daarna de rente gaat stijgen daalt de obligatiekoers en vice versa.
Maar hoe pakken we dit aan? Wanneer de rente gaat stijgen is dit slecht voor de aandelenkoersen. Er zijn turbo’s op de FTSE MIB-index (Milaan), bijvoorbeeld op de MIB Future juni 2020 CB (Commerzbank) TS. De koers van de MIB-index is nu nog stijgend. Maar eens komt de daling wanneer de hiervoor genoemde feiten zich aandienen. U kunt in plaats daarvan ook putopties kopen op de MIB-index. Een put MIBO april 2019 21000 had een slotkoers op 15 maart van €380,00. Schrikt u niet, want de contractgrootte is geen 100 zoals we gewend zijn in Nederland, maar 2,5. Dus de kosten zijn in dit voorbeeld 2,5x 380 = €950,00. U kunt dan altijd de uitoefenprijs aanpassen wanneer de koers van de MIB eerst nog verder stijgt. Wanneer de beurs inderdaad gaat dalen stijgt de premie van de optie. U kunt ze dan elke dag weer verkopen. Let u wel op het verloop van de tijdswaarde! In de MIB-40 zitten 40 aandelen. Er staan ook 8 banken genoteerd op de MIB. Ook op deze staan soms turbo’s short maar zeker putopties. En banken hebben vaak Italiaanse Staatsobligaties in portefeuille. Als het daar slecht mee gaat zoals hierboven genoemd, dan dalen ook de bankkoersen. Op deze manieren kunnen beleggers profiteren van Italiaanse turbo’s of opties wanneer ze short of long willen gaan.

Uitschieters op de goederenmarkten

Olie
De oliemarkten bewegen wat op en neer. Dat geldt voor zowel de WTI als de Brent. Alleen het verschil tussen de prijs van de Brent en de WTI was de laatste tijd $ 10,00, nu is het verschil nog $8,00 ten gunste van de Brent.

Edelmetalen
Bij de edelmetalen blijft Palladium zich verder positief ontwikkelen. De koers is de afgelopen periode wederom met 7% gestegen en bedraagt nu een plus van 28,50% dit jaar. Goud en zilver is eerst wat teruggevallen. Het lijkt erop dat wanneer de aandelenindexen gaan stijgen het goud minder in trek is. Zodra de aandelenmarkten weer gaan dalen zou het goud zo maar weer kunnen stijgen. Er zijn verder nog politieke risico’s genoeg in de wereld om long in goud te gaan.

Agroproducten en tropische producten
Bij de agroproducten valt de sterke daling van tarwe de laatste maand op. Dat heeft te maken met de wereldwijd gestegen voorraden in maart, gepubliceerd in het US WASDE-Report. Maar volgens de onderstaande grafiek lijkt de koers zich te herstellen. 15 maart werd de slotkoers vastgesteld op 462,50 $cts per bushel. Bij een daling naar ca. 458 $cts zouden turbo’s long interessant kunnen zijn. Goldman Sachs heeft zowel turbo’s long als short in de aanbieding bij Binck.

Grafiek tarweprijzen in $cts per bushel (jan.2018 t/m heden)

Bij de tropische producten doen katoen en sinaasappelsap het prima, maar cacao, koffie en suiker zitten in een dip.

Metalen
Ondanks sombere berichten over de wereldeconomie doet de groep metalen het goed. Vooral nikkel is nog steeds de koploper van 2019 met een winst van ruim 18% dit jaar.

Met einde van het 1e kwartaal 2019 in zicht, kunnen we de komende tijd weer speculeren of de winsten van bedrijven omhoog of omlaag gaan ten opzichte van het tweede kwartaal 2018 en het vierde kwartaal van 2018. In de VS zijn zo langzamerhand de belastingvoordelen van Trump uitgewerkt. De ondernemingen moeten weer op eigen kracht de winsten zien te verhogen. Met een afzwakkende economie zal dat moeilijker worden. Beurzen voorspellen is echter even hachelijk als het weer voorspellen. Vorige maand gaf ik aan dat het beter was wat winst op aandelen binnen te halen. Voor sommige aandelen zal dit, achteraf gezien, wat aan de vroege kant zijn geweest. Maar winst is winst.

Theo Bussink
maart 2019