April 2019

Beurs- en economisch nieuws april 2019

Duitse 10-jaars obligatierente voor het eerst sinds 2016 negatief
Het zal u niet zijn ontgaan dat vrijdag 22 maart 2019 de Duitse 10-jaars obligatierente voor het eerst sinds 2016 beneden 0% noteerde. De reden was de tegenvallende cijfers van de Duitse inkoopmanagersindex welke daalde naar 44,7. Alle cijfers onder de 50 wijzen op een verzwakking.

Er is echter ook nog een probleem in de US. Daar is sinds vrijdag 22 maart de
10-jaarsrente lager dan de 3-maandsrente. Dat wijst erop dat ook aan de overkant van de Oceaan de economie aan het afzwakken is. Normaal is de rente op langere looptijden hoger dan op de kortere.

“Tina” is geen naam voor een tropische cycloon
“Tina” betekent there is no alternative, een slogan van Margareth Thatcher, de eerste minister van het VK van 1979 tot 1990. Beleggingsinstituten maken gebruik van deze tekst als verklaring van de stijgende beurskoersen. Bij een steeds lagere rente brengen obligaties en sparen weinig meer op. Beleggers nemen daarom nu meer risico op de aandelenbeurzen die daardoor blijven stijgen. Maar hoe lang nog?

Op-eet-hypotheek
Wie heeft er nog nooit van gehoord? Voor de kredietcrisis rond 2008 was dit heel gewoon. Tijdens de crisis werden banken steeds voorzichtiger en boden geen nieuwe hypotheken meer aan. Nu de bomen weer tot in de hemel groeien komen de geldverstrekkers langzaam weer naar de markt. Florius heeft de Verzilver Hypotheek. Rabo kent het OverwaardePlan maar is minder veilig in verband met de variabele rente. SNS noemt het Extra Ruimte Hypotheek maar biedt het alleen aan als de klant erom vraagt. Zojuist zie ik in de Telegraaf van 28 maart dat ook Vivat komt met het merk Stekkie. Zij lenen maximaal 50% van de marktwaarde van de woning en is de rente bij een lening van tien jaar 2,5%. Hierna zal ook ABN Amro de komende tijd bekendmaken dat 66-plussers een deel van de woningwaarde kunnen op- nemen. Voor onze lezers die bijvoorbeeld hun huis vrij hebben van hypotheek, maar elke maand wat extra’s nodig hebben als aanvulling op de AOW of pensioen, is dit een mogelijkheid om te overwegen. Let overigens wel op de nogal uiteenlopende voorwaarden van de aanbieders. Banken denken vaak aan zichzelf, hoewel ze aangeven voor de klant op te komen.

Noorwegen en olie zijn met elkaar verbonden
Wanneer u Norges Bank Investment Management, WWW.NIBM.NO , intoetst dan komt u bij een flippende teller welke de actuele marktwaarde van het wereldwijd grootste Staats Pensioenfonds weergeeft. Eind 2015 was het beheerd vermogen 825 miljard US-Dollar volgens de Duitse schrijver van het boek “WEM GEHÖRT DIE WELT? , Hans-Jürgen Jacobs. Op dit moment, 16 april 2018 geeft de teller een waarde aan van 9*1012 = 9.000.000.000.000 Noorse Kronen, omgerekend naar de huidige USD/NOK-koers is dat 1.061 miljard US-Dollar. De rijkdom komt toe aan de toekomstige Noorse generaties. Het fonds werd opgericht in 1990. Het fonds wordt gevoed door het Noorse Ministerie van Financiën dat op regelmatige basis kapitaal overdraagt van de aardolie inkomsten van de Noorse Staat. Op de bovengenoemde site staat ook het jaarverslag over 2018 van het fonds, dat kunt u downloaden. U ziet dan een overzicht waarin wordt belegd. Waarom dit verhaal? In het weekblad Beleggers Belangen no. 15 van 12 april staat op pag. 13 een artikel over valuta’s. Daar wordt ingegaan over de EUR/NOK. Naast een renteverhoging die eraan lijkt te komen in Noorwegen, wordt de hogere olieprijs genoemd als een belangrijke factor van de stijging van de Noorse Kroon. Beleggers kunnen daarop inspelen door een Turbo short EUR/NOK aan te kopen. Een short omdat de NOK meer waard wordt. De noemer wordt dan groter, waardoor de koers van de turbo hoger wordt en dus winst kan worden gemaakt. Bij een oplopende olieprijs zal de NOK volgens het blad duurder worden. Dat bracht me ertoe dit op waarheid te onderzoeken door de correlatie tussen de Noorse valuta en de Brent te berekenen. Onderstaand berekeningsoverzicht geeft weer dat er inderdaad een sterk verband bestaat tussen de olieprijs en de valuta.
 

In dit laatste correlatieoverzicht wordt duidelijk aangetoond dat de sterke correlatie van 0,773 gaat naar een volkomen positieve correlatie van 1, ofwel voor 77,3%.

Verwoestende brand eeuwenoude kathedraal in Parijs
Maandag 15 april 2019 rond 19:00 uur ontstond tijdens grootscheepse werkzaamheden aan de kathedraal Notre Dame een grote brand. Het immense bouwwerk uit 1163 en  staat op een eiland in de Seine (het Île de la Cité) ging deels verloren.
Waarom ik hier aandacht aan besteedt is het volgende. Een dag later kwamen er al berichten dat de Franse miljardair Bernard Arnault, eigenaar van onder andere Louis Vuitton en Dior, 200 miljoen euro voor de herbouw doneert. Ook de familie Bettencourt van L’Oreal stelt 200 miljoen beschikbaar. Verder draagt Pinault, eigenaar van het modemerk Gucci en Yves Saint Laurent, 100 miljoen euro bij. Ook de Franse oliemaatschappij Total schenkt 100 miljoen. Totaal is dat al de lieve som van 600 miljoen euro. Of dat voldoende zal zijn voor de herbouw betwijfel ik. De schenkingen leveren in ieder geval een fiscale aftrek van 60% op voor de betreffende bedrijven. De kranten schrijven de laatste dagen dat de schenkingen richting de miljard euro gaan. De Franse staat is eigenaar van het monument dat niet is verzekerd. Of er verder sprake is van een aansprakelijkheidsverzekering bij de aannemer(s) is niet duidelijk. Zodra meer bekend wordt zult u dat ongetwijfeld via de media horen of lezen. Wat mij verbaast bij de schenkingen is dat het allemaal bekende ondernemingen zijn en beursgenoteerd. Wie van de beleggers kent de ondernemingen niet? Zodra alles is hersteld zal er zeker een bord van de schenkers komen waarop hun namen staan tot in de eeuwigheid. Je mag het niet hardop zeggen, maar het lijkt meer op reclame dan liefdadigheid.

Beurzen in beweging

Rente
De 10-jaars rente op obligaties in Europa blijft laag. Duitsland stond kortgeleden even op -0,068% terwijl Nederland het laagste punt bereikte op 0,032%. Spaarrente brengt niets meer op terwijl de obligatiemarkt het beste kan worden vermeden. De risico’s zijn daar te groot bij een ooit stijgende rente. Immers wanneer de rente stijgt dalen de koersen. Obligaties waren vele jaren interessant omdat de rente gestaag bleef dalen en daardoor de koersen stegen. Koers en rente gedragen zich altijd tegengesteld.
In de US staat de 10-jaars rente op dit moment op 2,57% terwijl dit enkele maanden geleden nog was opgelopen tot 3,25%. Dat de rente in het land “van de ongekende mogelijkheden” nog verder daalt is zeer waarschijnlijk omdat de FED voorlopig de officiële rente niet wil verhogen. Trump vindt steeds dat Powel, de voorzitter van de FED, de rente snel moet verlagen. Volgens hem is dat goed voor de economie en voor hem natuurlijk omdat de presidentsverkiezingen in 2020 voor de deur staan. Gelukkig wordt Trump niet altijd gehinderd door kennis van zaken, maar de aandelenbeurzen varen er wel bij. Dus moeten beleggers om nog iets te verdienen zich op de aandelenmarkt melden waar de koersen maar blijven stijgen.

Bitcoin, Ethereum
Na een lange periode van zijwaartse beweging is de Bitcoin sinds begin 2019 met ruim 42% gestegen. De tweede digitale munt Ethereum of Ether is slechts 17% gestegen. Deze munt liep een poos gelijk op met de prijs van de Bitcoin. Dat is de laatste maanden niet meer het geval. De Ether en de Bitcoin zijn op de beurs OMX in het Zweedse Stockholm te koop als Tracker, zowel in euro’s als US dollars. Kenners verwachten dat de koers verder zal stijgen de komende tijd. Of het hoogtepunt van
$ 20.000 nog weer zal worden bereikt lijkt mij voorlopig niet aan de orde.


Aandelenbeurzen
Alle beurzen genoemd in onze Indexen, Valuta, Grondstoffen 2019 van BZN staan dit jaar in de plus tussen 8% in Brazilië en 30% in China. En we zijn nog geen vier maanden op weg in 2019! Gaat dit zo door? Er zal binnenkort waarschijnlijk een rustpauze worden ingelast door beleggers omdat vele beurzen met name in de VS hun hoogtepunten van vorig jaar weer gaan bereiken. Economen noemen het een V-spike; eerst een grote daling eind 2018 van ca 20-25% en daarna een steile stijging binnen vier maanden. De meeste aandelen binnen de diverse indexen staan nu ruim in de plus. Maar voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast op dit moment. Van winstnemen zo nu en dan wordt geen belegger slechter. U kunt immers altijd op een later tijdstip weer instappen met uw kasgeld. Onderstaand ziet u de grafiek van de AEX-index.

Olie
De oliemarkt heeft dit jaar de koersen al met zo’n 40% opgejaagd. De Brent noteert nu $ 72,00, de WTI (van mindere kwaliteit) doet $ 64,00. Dit alles bij een verminderde productie van de OPEC-landen. Echter nu wil Rusland, overigens geen OPEC-lid maar wel een belangrijke olieleverancier de productie weer opvoeren. Waarschijnlijk wil het land de VS dwars zitten met hun schalieolie. Maar de VS heeft geen kostprijs meer van $ 70,00 om lonend te pompen. Moderne technieken hebben de kostprijs teruggebracht naar ca $ 40,00 per barrel.

Edelmetalen
In tijden van rumoer in de wereld en dalende rente zou goud en zilver het goed moeten doen. Aan rumoer in de wereld en dalende rente is op dit moment geen gebrek. Maar sinds begin dit jaar staan beide edelmetalen in de min. Op dit moment lijkt zowel goud als zilver koopwaardig. Vooral de prijzen van palladium en platina bewegen zich omhoog. In genoemde volgorde noteren ze dit jaar 16% en 11% hoger. Dit heeft te maken met de auto industrie en natuurlijk ook met speculatie door beleggers. Vooral palladium is zeer volatiel. Op een dag kan er $ 50,00 bij de koers komen of eraf gaan. Ziet u zo’n beweging naar beneden dan kunt rustig met Turbo’s Long instappen.

Agroproducten
Met deze producten is dit jaar geen droog brood te verdienen door de boeren en beleggers. Vandaar dat de VS soja en tarwe zo graag levert aan China. Dit is tevens goed voor de herverkiezing van Trump als president in 2020.

Tropische Producten
Cacao wordt aanbevolen om nu te kopen omdat er een tekort dreigt te ontstaan tegen het einde van het jaar. Opkomende landen zoals China hebben tegenwoordig een middenklasse consumenten die steeds meer gaat verdienen en zich de luxe van chocolade kan veroorloven. De feestdagen tegen het einde van het jaar maar ook Pasen zal dat bewijzen. Van deze commodity volgt hierna de grafiek.

Metalen
Nog steeds is nikkel het best renderende metaal voor beleggers. Sinds begin dit jaar is de prijs op de LME in Londen met 19% gestegen. Aluminium beweegt weinig; koper (+8%) en zink (+14%) doen het prima. Blijkbaar doet de wereldeconomie het nog niet zo slecht. Vooral China heeft al jaren honger naar metalen in verband met de vraag in de woningbouw (koper), vervoer zoals de aanleg van spoorwegen en andere infrastructurele uitbreidingen. Denk hierbij onder andere aan de heropening van de zijderoute naar de Rotterdamse haven.

Tot slot wil ik de dividendbeleggers onder u er op wijzen dat de komende weken de eerste kwartaal cijfers over 2019 er weer aankomen. Ook de vooruitzichten voor de komende tijd worden door de CEO’s van de ondernemingen weer naar voren gebracht. Verder worden in april en mei de meeste dividenden uitgekeerd. Zorg dat u een dag voor het ex-dividend gaan het aandeel in bezit heeft om van het dividend te profiteren. Een overzicht van uitkeringen kunt vinden in dag- en weekbladen en ook op de site van IEX.

Theo Bussink
april 2019