Jaaroverzicht 2018

De tien grootste beurzen wereldwijd
Nederlandse beleggers blijven het liefst dicht bij huis. Ongeveer 70% van de beleggers doen dat op de Nederlandse beurs. De AEX en AMX zijn de grootste trekpleisters. Op de AScX wordt veel minder gehandeld. Maar waarom alleen in Nederland blijven hangen, wanneer er op Europees niveau al veel grotere beurzen bestaan. Neem Duitsland, Frankrijk en Italië. Maar de grootste beurzen vindt u in de Verenigde Staten. Alleen daar hebt u te maken met het valutarisico. Dat kan zowel positief als negatief uitwerken. In China vinden we de tweede beurs, gevestigd in Shanghai, de Shanghai Stock Exchange (SSE). Om daar als Nederlandse belegger te handelen is wat moeilijker. Misschien biedt Binck, nu het samengaat met het Deense Saxo, in de toekomst meer mogelijkheden. De naam Saxo refereert overigens aan Saxo Grammaticus, een Deense geleerde uit de middeleeuwen.

Sommige Chinese aandelen hebben een notering in de VS. De meest bekende is de American Depository Receipt (ADR).
Een Depository receipt is een waardepapier of certificaat dat garant staat voor een of meerdere buitenlandse aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. Deze certificaten worden in lokale valuta verhandeld. Het vergemakkelijkt de internationale handel in aandelen omdat een deel van de obstakels van beleggen in het buitenland worden weggenomen. Voor een emittent is het gemakkelijker om buitenlands kapitaal aan te trekken als de eigen thuismarkt onvoldoende groot is of niet toegankelijk is voor buitenlandse investeerders.

Lange rente in Nederland daalt nog steeds
De rente op Nederlandse staatsleningen daalt nog steeds, terwijl de ECB de aankoop van obligaties (QE) gaat stoppen. Maar er is meer aan de hand dan het beleid van de ECB. Denk aan de Brexit waarvan de besprekingen met de EU een moeilijke fase ingaan en niemand weet hoe deze gaan aflopen. Verder lijkt er een gesprek te gaan komen tussen Trump en de Chinese Xi Jinping over de door beiden opgelegde handelstarieven. Een groeivertraging in China. De Italiaanse begroting. En als laatste de vrees voor een recessie. Beleggers vluchten bij deze onzekerheden uit aandelen en storten zich op zogenaamde veilige obligaties van onder andere Duitsland en Nederland. Vandaar deze lage rente op dit moment. Maar uiteindelijk is de verwachting dat de rente gaat stijgen nu de ECB niet meer volop in de markt is. Minder vraag betekent dat de obligatiekoers gaat dalen. En bij een lagere koers wordt de rente hoger.

Om als belegger nog enig rendement te krijgen kan men nog in de VS terecht. Aan te raden is om dan naar de 2-jaars obligatie te kijken. Daarbij loopt u het minste risico’s van een dalende koers. Bij een langere termijn loopt u veel meer koersrisico. Een stijgende rente betekent normaal gesproken ook een hogere waarde van de US-dollar. Dat is dan weer in uw voordeel na aankoop.

Analist Bitcoin zat er flink naast in 2018
Volgens Jeff Cox, Bitcoin-analist bij CNBC, zou de munt zich in 2018 bewegen tussen $6500 en $22000, met een gemiddelde van $14035. Hier zie je maar weer dat analisten niet veel meer weten dan de gemiddelde belegger. En zeker in de wereld van het snelle internet kun je tegenwoordig nog geen twee dagen vooruitkijken.
Hoe de Bitcoin zich verder gaat ontwikkelen staat in de sterren geschreven. Ik hoor er steeds minder mensen op straat en in de supermarkt over praten. De handel heeft veel ondoorzichtige kanten. En betalen met de Bitcoin heeft buiten het donkere circuit nog niet uitgebreid plaatsgevonden. Welke handelaar wil deze volatiele munt aannemen als hij zaken doet? Morgen is de munt misschien wel met 10% gedaald.
Wel moet gezegd worden dat de techniek die erachter steekt wel interessant kan zijn in de toekomst. Maar vergeet daarbij niet de traagheid op dit moment en het gigantische stroomverbruik om rechtstreeks in de Bitcoin te handelen. Dat kan door ontwikkelingen in de toekomst natuurlijk beter worden, maar dan zijn we nog wel enige tijd verder. Voorlopig afblijven dus.

Crude oil prijzen 2018
Het was niet alleen op de aandelenbeurzen dat de koersen kelderden, maar ook de olie deelde in de malaise. Onderstaand ziet u de grafieken van de WTI en de Brent.
Op 4 oktober 2018 werd de hoogste jaarprijs van zowel de WTI ($76,41) als de Brent
($ 86,29) bereikt. Daarna ging olieprijs in een vrije val naar beneden totdat op
26 december 2018 de laagste prijs werd bereikt voor de WTI ($ 42,53) en de Brent
($ 54.47). De spread was op het hoogste punt $ 9,88, op het laagste punt zelfs $11,94! Normaal is dat ongeveer $ 6,00. Het prijsverschil per barrel heeft te maken met de betere kwaliteit van de Brent ten opzicht van WTI.

De belangrijkste valutaparen in de wereld
De meest verhandelde valutaparen zijn de EUR/GBP, EUR/JPY, EURO/USD en de GPB/USD, zogenaamde “cable”, verwijst naar een door Forexhandelaren gebruikte term. De oorsprong gaat terug naar het midden van de negentiende eeuw toen de wisselkoersen via een telegraafkabel onder de Atlantische Oceaan tussen de VS en het VK werden verzonden. Tegenwoordig gaat dit natuurlijk allemaal veel sneller met
4G-internet. Er wordt nu dagelijks voor ca 5.000 miljard US-dollar wereldwijd verhandeld op de valutamarkten. De handel in de belangrijkste valutaparen is ook mogelijk door turbo’s long of short te kopen.

Herdenkingszegel 100 jaar Atlantic Cable tussen VS en Europa

Goederenbeurzen in 2018 grotendeels in mineurstemming
De meeste goederen stonden eind 2018 onder water. De Brent en WTI (zie hiervoor) verloren respectievelijk 22% en 24%. Goud, zilver en platina eindigden in de min. Alleen palladium ging 13,4% vooruit. Bij de agroproducten stegen mais en tarwe, de overige twee leverden in. Bij de tropische producten was cacao veruit de grootste stijger met een winst van 29%. De overige producten eindigden het jaar met flinke verliezen. Bij de metalen was het helemaal kommer en kwel. Alle vier eindigden het jaar 2018 met dieprode cijfers. Is dit een aanwijzing dat de economie wereldwijd en zeker in China als grootste verbruiker aan het afzwakken is? Het zijn immers deze metalen zoals aluminium, koper, zink en nikkel die veel in de industrie, bouw en infrastructuur worden verwerkt.

Wat gaan de beurzen beleggers brengen in 2019?
De berichten in kranten en vakbladen zijn wat afwachtend over 2019. Steeds meer komen er cijfers uit die wijzen op afzwakking van de economie. Sommigen noemen voorzichtig het woord recessie. Zover is het denk ik nog niet, maar een volatiele aanvang (onzekerheid) van het jaar 2019 hebben we al gezien in de eerste weken. De Brexit, de besprekingen tussen de VS en China in aantocht, het “getwitter” van Trump over van alles en nog wat, de shutdown in de VS, de financiering van de muur tussen Mexico en de VS, dragen niet bij tot rust op de financiële markten. Maar voor beleggers die dagelijks het nieuws goed volgen zijn er altijd wel mogelijkheden geld te verdienen. Gaat de beurs nog verder naar beneden dan is er altijd nog de mogelijkheid om short te gaan met putopties of turbo’s short op aandelen en andere onderliggende waarden.

Ik wens alle beleggers een succesvol 2019. BZN staat weer klaar om nieuwe leden te verwelkomen. Ook jongeren kunnen veel leren tijdens de bijeenkomsten van onze ervaren leden. Kijk ook eens op onze site: www.beleggingsclubgaanderen.nl

31 december 2018
Theo Bussink