Fundamentele analyse

Fundamentele analyse

Een manier om te bepalen of een aandeel de moeite waard is om aan te kopen is de fundamentele analyse, Aan de hand van de balans kunnen kentallen worden berekend waaruit blijkt of het bedrijf gezond is en voor de belegger rendement kan opleveren.

De meeste beursgenoteerde bedrijven zijn groot en de balans / resultatenrekening nogal ingewikkeld en daarmee niet voor iedereen makkelijk te doorgronden.

Aan de hand van de verkorte jaarrekening 2020 van BE Semiconductor Industries N.V. (afgekort Besi) uit Duiven, een technologiebedrijf genoteerd aan de AEX op de beurs in Amsterdam hebben wij een voorbeeld van de fundamentele analyse uitgewerkt.

We hebben nu diverse ratio’s en percentages van een bedrijf berekend. Daarmee kunnen we het bedrijf vergelijken met soortgelijke branchegenoten en kunnen we nagaan welke onderneming het best rendeert en waarin we moeten beleggen.

Voor zowel de ondernemingsratio’s als de beursratio’s geldt dat er nog vele andere ratio’s zijn te berekenen. Als u als belegger daarmee bezig gaat zult u vanzelf nog de nodige vragen tegenkomen.
U kunt rustig wat aanpassingen doen mits u dit consequent doet, zodat alle cijfers met elkaar kunnen worden vergeleken zonder dat ruis ontstaat. 

Theo Bussink
juni 2021