Mei 2019

Beurs- en economisch nieuws mei 2019

Wie achter de kudde aanloopt sjouwt altijd door de stront
De kudde beleggers wordt aangevoerd door de analisten. Die hebben belang bij omzet. Ze geven vaak koopadviezen, soms verkoopadviezen. Op het moment dat u dat leest is er dikwijls al weer een week of langer verstreken. En tegenwoordig is dat een lange tijd in het internettijdperk. Neem bijvoorbeeld de IPO van Uber in de VS op vrijdag 10 mei. De uitgifte van het aandeel werd vastgesteld tussen $45 en $50 per aandeel. Uiteindelijk werd de inschrijvingsprijs vastgesteld op de bodem van $45, mede gezien het slechte beurssentiment. De vaststelling van de eerste handelskoers duurde bijna 2,5 uur en werd geprikt op $ 42. Ruim onder de inschrijvingsprijs. Nadat de koers in aanvang steeg naar bijna $ 45, zakte het aandeel weg naar een slot van $ 41,56. Jim Cramer, de “waarzegger” van CNBC op de beursvloer, verwachtte een opening tussen de $ 50 en $ 55. Na de opening op $42 werd de schreeuwer erg rustig. Zo gaat dat met waarzeggers. Dus niet altijd achter de kudde aanlopen!

 Meeste dividenden al uitgekeerd
April en mei zijn de dividendmaanden van grote bedrijven in Europa. Er zullen nog wat achterblijvers zijn, maar het wordt minder. In de Verenigde staten keren veel bedrijven elk kwartaal dividend uit. Er is dan sprake van een geregeld extra inkomen voor dividend-beleggers. Volg IEX waar data van het ex-dividend gaan van aandelen bekend worden gemaakt. Ook het FD en DFT(Telegraaf) schenken er aandacht aan.

Trump is van plan om de handelsoorlog met China verder op te voeren
Op een lange lijst van goederen wordt op dit moment een importheffing van 10% opgelegd. Als er voor vrijdag 10 mei geen nieuwe overeenkomst met China komt dan wil hij de heffing opvoeren naar 25%. Een Trumpse methode om de besprekingen, liefst snel, naar zijn hand te zetten. Inmiddels is bekend dat er, na wekenlang overleg, op korte termijn geen nieuwe overeenkomst zal komen en dus is de verhoging een feit. Trump staat bekend om zijn mercantilistische standpunten. Veel Europese economen die tussen 1500 en 1750 actief waren, worden heden ten dage als mercantilisten beschouwd. Hoewel er boeken over zijn volgeschreven, kan het begrip van de mercantilistische theorie als volgt kort worden samengevat:
De rijkdom van een land kan het best worden verhoogd door middel van een positieve handelsbalans met andere landen. De export moet worden gestimuleerd, de import moet worden ontmoedigd. Dit alles moet door de overheid plaatsvinden.
Dat is nu precies wat Trump wil bereiken met zijn “Tariffs” en ”America first” tegenover China. Er is alleen een “maar”, want waarschijnlijk zal China met gelijke munt terugbetalen.
Uiteindelijk wordt met dit hele verhaal de consument de dupe. Oorlogen, op welke manier dan ook, lopen volgens de geschiedenis altijd verkeerd af.

De zaak Boeing
De Boeings 737 Max staan al een tijdje aan de grond. Twee toestellen zijn neergestort waarbij 346 doden vielen. Oorzaak; software die niet goed werkt. Het schijnt dat de CEO hiervan al lang op de hoogte was, maar er eerst een jaar later mee naar buiten kwam. Maar als het balletje eenmaal gaat rollen dan is de schade niet te overzien. De advocaten zullen wel in de rij staan om forse claims in te dienen. Er valt te denken aan productaansprakelijkheid. En wist CEO Muilenberg echt van niets voor het eerste ongeluk? Het doet me denken aan CEO Winterkorn van Volkswagen die in 2015 ook van niets wist en kort erna zijn biezen pakte. Boeing schat zelf dat de kosten voor het bedrijf 1 miljard US-dollar per maand zullen zijn omdat naast de stilstand aan de grond ook de productie op een lager pitje is gezet. Er zijn ook al wat orders geannuleerd. De koers van het aandeel is inmiddels van het hoogste punt van $445,00 op 1 maart, gedoken naar $ 352,54 op 20 mei 2019.

De Bitcoin het meest in het oog springend deze maand
Het zal u als geïnteresseerde belegger vast niet zijn ontgaan dat de cryptomunt de laatste tijd hevig in beweging is gekomen. De vorige maand heb ik geschreven dat de “kenners” verwachten dat de koers naar USD 20.000 zal gaan. Zover is het nog lang niet. Maar de slotstand maandag 20 mei staat wel op USD 7.845 terwijl dit vorige maand nog USD 5.339 was. Daarmee is de koers sinds 1 januari 2019 met 110% gestegen. Zie Trends 2019 op onze site.

Risico verkleinen door combinatie opties en ETF’s
Dit was de kop van een artikel in Beleggers Belangen no. 20 van 17 mei 2019 dat mijn bijzondere aandacht trok. Lezers die geabonneerd zijn op BelBel kunnen pagina 36 en 37 zelf integraal lezen.

Ik pak als voorbeeld de ETF SPDR S&P 500 (pag.37) met daarbij eerst de geschreven Putoptie SPY 21 juni 2019 $280 voor ca $3,33 eruit als voorbeeld.
Waarom ben ik gecharmeerd van de VS? Zoals bekend is dat de grootste beurs ter wereld. Maar dat betekent ook dat het land zijn eigen wetten heeft. Het is voor Nederlanders niet mogelijk in VS-ETF’s te beleggen. Sinds 2018 moeten zij voldoen aan de Europese verordening PRIIT, dat staat voor “Packages Retail and Insurance-based Investment Products”. Dat betekent onder andere dat US-uitgevers de voorwaarden van aangeboden ETF’s voor Nederlanders in het Nederlands moet worden vertaald. Dat gaat het grote land aan de overkant van de Oceaan echt te ver. Het is wel mogelijk om via een “trucje” aan de ETF’s te komen. Hier volgt de oplossing. Als u in het bezit wil komen van ETF’s kunt u dit via een omweg doen door een put te schrijven. Hierdoor kunt u worden verplicht om voor bijvoorbeeld via 5 Puts op de ETF, 5 ETF’s voor of op de expiratiedatum af te moeten nemen tegen de uitoefenprijs. Zoals elke belegger die vaker in dit soort opties handelt weet, dat het verstandig het bedrag van de ETF’s, dus x maal de uitoefenprijs stel $280, te reserveren. Het aantal opties is in dit geval afwijkend van de standaard waar het steeds om 100 stuks gaat. Bij Binck staat zelfs het aantal 100 standaard vermeld. Ga je 1 optie ingeven dan blijkt het om
1 ETF te gaan en niet om 100. Als u geleverd krijgt dan gaat het per optie dus om 1 ETF. Tussentijds kunt u in 10% van de gevallen door loting worden aangewezen, op de einddatum (expiratie) is de slotkoers van belang of u de ETF’s krijgt of niet. Door de putopties te laten uitoefenen krijgt u zonder een Nederlandse handleiding de ETF’s SPDR S&P 500 dus wel in handen. De uitoefenprijs van de ETF is gelijk aan de ratio 10 ten opzichte van de S&P 500. Maar dat had u waarschijnlijk al ontdekt aan de uitoefenprijs. Dus 1/10 x de koers van de S&P 500 welke real time te volgen is op de site van IEX. Het is een wat ingewikkeld verhaal. Beleggers Belangen geeft daar ook geen heldere verklaring bij. Heeft u vragen dan kunt u mij, zonder dat er kosten aan verbonden zijn, altijd bereiken op mijn e-mailadres: bussink1@introweb.nl

Selling Fast and Buying Slow
Dus koop doordacht en verkoop snel is mijn vrije vertaling van het artikel dat ik ook in nummer 20 van Beleggers Belangen tegenkwam. Kort gezegd vindt een onderzoek plaats naar analisten bij grote institutionele beleggers en de eindconclusie ervan. Hier in het kort een overzicht.

  1. Analisten schuimen de markten af naar interessante aandelen
  2. Ze bestuderen vanuit verschillende invalshoeken welk aandeel daadwerkelijk koopwaardig is en kopen dat.
  3. Om het vervolgens op een later tijdstip te verkopen, vaak zonder voorafgaand onderzoek. Dus zeg maar met een druk op de knop.

Eindconclusie: Het onderzoek toont aan dat professionele beleggers het niet beter doen dan particulieren. Analisten zijn erg bedreven in het afgeven van aankoopbeslissingen en het aangeven waarom die aandelen interessant zijn, maar veel minder in het geven van tijdige verkoopadviezen.

Dit is in het kort wat BelBel in 2 A4-tjes beschrijft. Ik heb als eens vaker geschreven in de nieuwsbrieven dat u analisten met een korreltje zout moet nemen en zelf op onderzoek uit moet gaan wanneer u een aandeel wilt kopen. Maar dat kost inderdaad tijd. Vooral bij grote bedrijven is het uitpluizen van jaarrekening soms een heidens karwei. BZN heeft op zijn site de Balans en de Winst- &n Verliesrekening over 2018 geplaatst van Nedap NV. Daaruit zijn diverse ratio’s en percentages met toelichting over het bedrijf berekend. Zie onze site: www.beleggingsclubbzngaanderen.nl. Natuurlijk zijn er nog veel meer cijfers te berekenen dan op de site vermeld. Maar met de getoonde ratio’s en percentages krijgt u een prima indruk hoe het bedrijf ervoor staat. Deze berekening kunt u loslaten op veel andere ondernemingen. Alleen het samenvatten van cijfers uit een jaarverslag tot een overzichtelijk geheel kost soms wat meer moeite. Probeert u het maar eens bij de jaarcijfers van Royal Dutch Shell N.V.. Dan ziet u gelijk tegen welke problemen u allemaal kunt aanlopen.

Beurzen in Nederland, Europa, de VS, Azië en de BRIC-landen zijn in mineur
De volatiliteit is weer helemaal terug van weggeweest. De Verenigde Staten nemen vaak het voortouw. Laat dit, toevallig of niet, het land van Donald Trump met zijn twitterberichten zijn. Soms geeft hij Powell er van langs dat hij de rente niet wil verlagen, dan is het China waarmee hij overhoop ligt. Over het grensgeschil met Mexico hoor je even niets. Maar komt de muur nog? In ieder geval houdt deze man de wereld bezig.
De China Shanghai Comp.-Index is met een halvering sinds 18 april het sterkst gedaald na de Bel20 index in België die het nog slechter heeft gedaan. Hoe het de overige beurzen heeft vergaan kunt u zelf ervaren door de Trends 2019 op onze site te lezen.

Goederenbeurzen
Omdat hiervoor al veel informatie is verstrekt aan beleggers en om de beursnieuws-uitgave niet te lang te maken geef ik enkele algemene tendensen weer.
Edelmetalen, agroproducten, tropische producten en metalen gaan in het algemeen flink naar beneden sinds vorige maand. Is dit een aanwijzing dat de wereldeconomie aan het afzwakken is?
Zelfs goud doet het slecht in de huidige onzekere tijden. Dat was wel eens anders.
De tropische producten staan diep in de min de laatste maand en sinds 1 januari 2019. Voor de exacte cijfers kunt u elke maand terecht op onze site http://www.beleggingsclubbzngaanderen.nl/ onder het kopje Beurs- en economisch nieuws / Trends en indexen.

Beleggers dienen er de komende maand rekening mee te houden dat de volatiliteit op de markten weer terug is met dalende koersen. Kijk goed naar uw portefeuille en bouw winstposities langzaam af. U heeft dan weer contanten om later te besteden aan uw gewenste aankopen van ondernemingen tegen (sterk) gedaalde koersen als de rust is weergekeerd. Succes gewenst.

Theo Bussink
mei 2019