Juni 2019

Beurs- en economisch nieuws juni 2019

De stier en de beer samen aan de koffie

Wat hebben ze samen te bespreken? Hoe de beurzen zich in juni zullen ontwikkelen? Op het moment van schrijven zitten we al weer drie weken in juni. Wat er achter ons ligt weten we al. We hoeven nog maar een week vooruit te kijken. Hopelijk wordt het een betere maand voor aandelen dan mei.
Het is deze maand weer Trump, Trump en nog eens Trump die onze aandacht vraagt. De Mexico-deal tussen Trump en Mexico, waarbij de grens naar de VS zal worden bewaakt door Mexico. We moeten eerst maar weer zien hoelang dit standhoudt, anders gaat de tariefoorlog tegen het land opnieuw van start.
Eind juni zijn er tijdens de G-20 bijeenkomst gesprekken tussen Trump en Xi over de tariefoorlog. Er doen berichten de ronde dat Xi afwezig zal zijn. Dus ook in dit geval is het maar weer afwachten. Xi laat zich voorlopig niet dwingen door Trump.
Verder is er nog het olie-embargo van de VS met Iran. De olieproductie in het land is teruggevallen van 3,8 miljoen vaten per dag in 2017 naar 2,7 miljoen in het eerste kwartaal 2019. Afgelopen weken zijn er ook weer schermutselingen tussen Iran en de US. Twee vrachtschepen in de Golf van Oman werden aangevallen. Vorige week werd op het laatste moment een aanval op Iran door de VS afgelast. Maar of dat definitief is staat nog niet vast.
Tot slot maken de autobedrijven in Europa zich zorgen dat Trump daar ook invoerrechten op gaat heffen. Duitsland heeft grote producenten als Volkswagen, Mercedes en BMW binnen hun grenzen. Voorlopig is het even rustig. Maar je weet het bij Trump nooit.

10-jaars Yield van 22 landen (slot 20 juni 2019)

Beleggen in obligaties
Nu de koersen van aandelen het hoogtepunt naderen, mede door de lage rente, is het verstandig aandelenbeleggingen af te bouwen en in ieder geval winsten te nemen. Maar kan de rente nog lager? Vooral in de VS verwacht men dat Powell de rente dit jaar nog verder wil verlagen. Dan zal de rente op obligaties ook gaan dalen. Dat proces van daling is nu reeds in gang gezet. Beleggers kijken immers altijd een half jaar vooruit. Vandaar bovenstaand overzicht van landen met rente op hun 10-jaars staatsleningen. Zuid-Afrika gaat aan kop met een rente van 8,944%. Bij Denemarken, Finland, Duitsland, Nederland en Japan moet je geld toegeven.
Is het verstandig om bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, Brazilië of China obligaties te kopen? Dat hangt ervan vanaf hoeveel risico u wilt lopen. Het zijn vier landen waar economisch en politiek wel iets op af te dingen valt. En natuurlijk loopt u een valuta- en koersrisico, evenals overigens bij aandelen. Dit kan echter ook voordelig uitpakken. U moet zelf beslissen wat u aankunt. Hierna geef ik vier obligaties welke een hoge rente geven. Enkele risico’s zijn daarbij vermeld.

De meeste hiervoor genoemde koersen liggen flink boven pari. Wanneer de rente in de genoemde landen gaat stijgen, daalt de koers. Immers de obligatiekoers daalt wanneer de rente stijgt en de koers stijgt wanneer de rente daalt. Rabo Certificaat vertoont een iets ander beeld. Omdat de lening is achtergesteld en deels wordt gezien als een aandeel gaat de koers vaak mee met de op- of neergaande aandelenbeurs in Nederland.
Over een rentestijging in de EU hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken zolang Mario Draghi aan de koppen draait.

Spaarrente naar 0%
De spaarrente is op dit moment bij onze drie grootbanken nog 0,03%. Zo het er naar uitziet gaat dit naar 0%. Sparen levert dus niets meer op. Wanneer u in Box-3 van de inkomstenbelasting valt levert u nog geld in. Tijd om te gaan beleggen? Dat hangt ervan af. Ten eerste moet u weten waaraan u begint. Dat zal met vallen en opstaan gaan wanneer u er weinig of geen ervaring mee heeft. Alleen maar afgaan op mooie woorden van analisten en banken kan u flink geld kosten, zeker nu beurzen op hun hoogste standen staan. Hoe kunt u zich inlezen? Er is veel informatie te verkrijgen via internet. Maar als u goed en kwaad moeilijk kunt scheiden dan zijn valkuilen snel gegraven. Een andere mogelijkheid is u bij een beleggingsstudieclub aan te sluiten. Daar komt u gelijken tegen die ook nog moeten beginnen en leden die al wat jaartjes meelopen en weten waarop gelet moet worden. Tevens leert u dan fundamenteel onderzoek te plegen. Dat betekent eenvoudige balansen te leren lezen. Daarnaast kijken beleggers tegenwoordig vaak naar de technische analyse. Dat zijn grafieken over een langere en kortere termijn. Bent u geïnteresseerd? Voor een groep van maximaal 5 deelnemers per keer kan ik die gratis voor u verzorgen gedurende bijvoorbeeld enkele uren overdag of ‘s avonds.
U kunt zich aanmelden op de site van BZN of via e-mail: bussink1@introweb.nl
Dan neem ik contact met u op.

Aandelenbeurzen in juni
“Sell in May and go away”. Of toch niet? Mei was een slechte maand, dus verkopen was slim geweest. Maar om daarna op vakantie te gaan was weer niet zo slim.
In juni kon het niet op. Wie de koersen in de gaten heeft gehouden ziet dat veel beurzen weer richting hun hoogste punt van het jaar gaan bewegen. Alleen onze eigen AEX zit nog ver verwijderd van de hoogste stand ooit op 770 punten. Hierna ziet u de grafieken van de AEX en de Dow Jones over het laatste halfjaar.

Welke Amerikaanse fondsen hebben het meest last van China?
Voor beleggers die zich vaak op de Amerikaanse beurs begeven, ziet u onderstaand welke aandelen hard geraakt kunnen worden door de handelsoorlog tussen Amerika (Trump) en China (Xi). Eind deze maand zou het kunnen dat Trump en Xi elkaar ontmoeten op de G-20 en daar zullen mogelijk wat verzoenende woorden worden gesproken. Maar zoals het er op dit moment naar uitziet zal van een oplossing nog geen sprake zijn. Maar met Trump aan het stuur weet je het nooit.

Uitgelicht: Goud, Zilver, Palladium, Bitcoin en Ethereum
Goud en zilver zijn sinds 20 mei met zo’n 10% gestegen. Goud is weer terug als beschermer wanneer er veel onzekerheid op de financiële markten heerst. Palladium is zelfs met 16% gestegen.
De Bitcoin en Ethereum zijn weer helemaal terug van weggeweest. De afgelopen maand is de Bitcoin met meer dan 85% gestegen. De nog steeds achterblijvende tweede cryptomunt Ethereum met “slechts” 61%.

De overige cijfers van de goederenmarkten kunt u steeds bekijken op onze site. U dient speciale aandacht te schenken aan de agroproducten. De volgende maand zal ik een stuk schrijven over de prijsontwikkeling van koffiebonen. Bij dat product spelen weersomstandigheden, plantenziekten, gedrag van speculanten (long- of shortposities), voorraden koffie, maar ook politieke omstandigheden en de EUR/USD- koers een rol. Immers de wereldwijde koffiemarkt noteert in US-Dollars.

Theo Bussink
juni 2019