Augustus 2019

Beurs- en economisch nieuws augustus 2019

Rente op obligaties negatief
In de nieuwsbrief van juni 2019 heb ik een overzicht gegeven van de 10-jaar yield van 22 landen. Toen waren er 5 landen met een negatieve yield. Inmiddels zijn dat er 8, opmerkelijk is dat hiervan 7 landen Europese landen zijn.
In het overzicht hieronder ziet u verder in de laatste kolom dat elk land de laagste stand sinds 12 maanden heeft bereikt. De laatste kolom is dus geen typefout!
Wat Europa betreft; dank aan Mario Draghi met zijn ruime beleid. Hij treedt in oktober 2019 af en wordt opgevolgd door Christine Lagarde.

Geld toegeven bij inschrijving op nieuwe obligaties
Beleggers staan normaal gesproken niet te springen om in dit soort obligaties te beleggen. Van geld toegeven zijn de meeste Nederlanders niet gediend. Maar toch kunt u erop verdienen.
Hoe zit dat?
We weten inmiddels bij BZN dat de koers van obligaties altijd tegengesteld is aan de rente. Als de rente stijgt daalt de koers van de obligatie en omgekeerd. Nu een voorbeeld. Stel u heeft op 9 augustus 2018 ingeschreven op een 10-jarige staatslening 1,75% Nederland 2018/2028 € 1000 nominaal, vervaldatum rente op 9 augustus, enzovoorts. U ziet in de kranten dat op 8 augustus 2019 de effectieve rente is gedaald naar -0,477%. Wat krijgt u terug als u de obligatie op dat moment verkoopt?
U krijgt dan terug de contante waarde van € 1000 + de couponrente €17,50 .
Dus 1000/1- 0.00477+17,50 = €1022.29. U maakt een totale winst van €22.29 ofwel 2,229% terwijl de yield op dat moment negatief is. Wanneer de rente nog verder gaat dalen, stel naar -0,70%. Zal het resultaat nog hoger zijn.

Trump geeft weer informatie aan de pers
Op 13 augustus tijdens de beurs in de US geeft Trump opening van zaken in verband met de ophanden zijnde tarievenoorlog met China. Per 1 september zou hij op bepaalde goederen een 10% importheffing leggen. In verband met opnieuw (de zoveelste) besprekingen die gepland zijn, wil hij de termijn verleggen naar half december. Dit om de zaak niet verder te laten escaleren. Beleggers zijn benieuwd of Chi daarvoor gevoelig is. Gezien de moeizame besprekingen eerder, lijkt het mij niet dat China voorlopig ingaat op welk aanbod van Trump dan ook. Wel stegen de koersen op Wallstreet met meer dan 1,5%. Overigens gingen de koersen in Europa ook fors omhoog na het bericht.

Wat is een margin?
Beleggers die wel eens ongedekt Calls of Puts schrijven weten dat zij te maken krijgen met een margin verplichting. Op het moment van schrijven is het onduidelijk wat de gevolgen van de verplichting zullen zijn. De formule die door Euronext wordt gehanteerd is de volgende.

Margin voor Calls = (P + %(2 x S – E)) x V

Margin voor Puts = (P + %(2 x E – S)) x V

P=slotkoers van de optie, % = dekkingspercentage, S = koers onderliggende waarde,
E = uitoefenprijs optie, V = vermenigvuldigingsfactor 100 (de contractgrootte)

Uitgewerkt voorbeeld:
P= € 13,30; % = 7,50% (dit percentage kunt steeds opvragen bij uw broker en kan wel eens wisselen), S= 545,69, E= € 545,00 en V = 100

Margin voor Calls: 13,30+((0,075*(2*545,69 – 545,00))*100   =  € 4111,15.

Deze formule kunt u op alle Calls toepassen.
Voor de Puts geldt de hiervoor beschreven tweede formule.

Economie in de Verenigde Staten en Duitsland zwakt af
Wereldwijd zwakken de economieën af. Maar de US en Duitsland lijken flink getroffen.
Voor Duitsland geldt een krimp over het tweede kwartaal 2019. Nog een kwartaal met een krimp en Duitsland zit officieel in een recessie.
Ook in de VS dreigt een recessie. De korte 2 jaars-rente is inmiddels hoger dan de
10-jaars rente. Normaal is dat de rente op een langer lopende Staatslening hoger is. Immers voor een langere termijn geldt dat er meer risico is. Dat wordt weergegeven middels een hogere rente. De inverse rente was in het verleden een teken dat er een recessie binnen ongeveer anderhalf jaar zit aan te komen. Het is nog even afwachten. De Dow Jones en de DAX staan al duidelijk lager na hun hoogste punt dit jaar. Beleggers kijken een half jaar vooruit wordt steeds gezegd. Wees dus op uw hoede!

Goud duidelijk in herstel
Nu overal in de wereld wel iets aan de hand is weten beleggers het goud weer te vinden. In een omgeving van handelsconflicten tussen de VS en China, de Brexit in het VK, de verlaging van de valuta in China, Duitsland dat in een dip zit en zo zijn er nog wel wat zaken aan te wijzen, is goud een veilige vluchthaven. Onzekerheid is altijd goed voor het goud. Vanaf 2015 heeft de koers zich tussen de $1100 en $ 1370 bewogen. Totdat in juni 2019 plotseling de weerstand op $1370 duidelijk werd doorbroken. Op het moment van schrijven staat een troy ounce (31,1034768 gram) op $ 1513,56.

Zijn de Bitcoin-liefhebbers met vakantie?
Hoewel de koers tussendoor wel flink heeft bewogen is er de afgelopen periode weinig veranderd. Vrijdag 16 augustus sloot de koers op $10361,64. Hierna de koersgrafiek van 20.8.2018 – 16.8.2019.

Zonder uitzondering zijn alle aandelen-indexen, genoemd in onze trends, gedaald
In de Trends 2019 van BZN wordt maandelijks de stand van zaken weergegeven. Op onze site kunt u dit volgen. De afgelopen maand zijn de indexen daarin genoemd sterk gedaald. Is dit het begin van verdere dalingen? Garantie kunnen we niet krijgen, maar de trend van dit moment is duidelijk negatief.

De ruwe-olie prijzen zijn sterk gedaald
De Brent olie sloot vrijdag op $ 58,68, de WTI op $ 54,94. Opvallend hierbij is de spread tussen deze twee, namelijk $ 3,74. Het verschil was op een gegeven moment zelfs
$ 10,00, terwijl dit in rustige perioden zo’n $ 6,00 bedraagt. Er worden via BNP-Paribas vele turbo’s op beide soorten aangeboden, zowel long als short. Let op de olieprijs welke soms plotseling kan draaien. Blijf in deze turbo’s zeker niet te lang zitten. Misschien is het verstandig na een behoorlijke stijging turbo’s short te kopen. Er is nu olie genoeg op de markt. Zeker bij een afnemende economie wereldwijd is een prijsdaling het meest waarschijnlijk.

Goud en zilver zitten duidelijk in een uptrend
Wanneer de economie afzwakt en dat doet het, blijken goud en ook zilver het goed te doen op de beurs. Deze twee edelmetalen zijn voor beleggers een vervanger voor slechte tijden. Er zijn bij de meeste uitgevers turbo’s long te koop op deze twee commodities.

Agroproducten hebben het moeilijk
Mede door de handelingen van Trump hebben de agroproducten het moeilijk. China weigert meerdere producten nog langer af te nemen nadat Trump heeft gedreigd met importheffingen op meerdere producten, waarna China de eerdere beloften dat het agroproducten zou afnemen van de VS heeft ingetrokken. Zo blijft de handelsoorlog in ieder geval in stand.

Prijzen van de tropische producten dalen
Koffie en cacao zijn de grootste dalers deze maand. Koffie zelfs meer dan 12%. Bekijk het uitgebreide beursnieuws juli over koffie nog eens goed. Misschien kunt u daarna nog een long positie innemen. Ook de prijs van cacao is gedaald met maar liefst 17%. Met de feestdagen in aantocht zullen er toch meer cacaobonen worden verwerkt voor alle zoetigheden lijkt me.

Nikkelprijs blijft maar doorstijgen
Bij de metalen blijft de nikkelprijs maar doorstijgen. In het beursnieuws van juli gaf ik aan dat men met een ETF kan inspelen op een verdere stijging. Hier nogmaals deze ETF.
ETF Nickel: Symbool IT390893, ISIN GB00B15KY211, Gruppo Borsa Italiana.

Nu de vakanties langzaam voorbij zijn komen beleggers weer thuis en zijn ze misschien geschrokken wanneer ze onderweg hun portefeuille niet hebben gevolgd. De omzetten op de beurs zullen langzaam weer stijgen. De kans dat de volatiliteit toeneemt is op dit moment groot. U kunt de beweeglijkheid volgen bij de CBOE-VIX op de site van
IEX-One. De slotkoers van 16 augustus was 18,47. U ziet dat sinds eind juli de beweeglijkheid flink is toegenomen in onderstaande grafiek.

Ik wens u als lezer/belegger veel succes de komende maand.

Theo Bussink
augustus 2019