Beurs- en economisch nieuws september 2019
Trump,Trump en nog eens Trump
Eerst schoffeert hij Xi Jinping op vrijdag 23 augustus, op de voor hem zo bekende manier, in een twitterbericht.
Op maandag geeft hij een persverslag voor de TV waarin hij de Chinese leider de hemel in prijst. Het begint zo langzamerhand op een ongeleid projectiel te lijken.
Ook de Noord Koreaanse leider Kim Jong-un is volgens Trump nu zijn grote vriend. Zelfs nog na de nucleaire test van het land tijdens de G7 in Frankrijk. Ook heeft hij naar eigen zeggen zelfs in Frankrijk goede vrienden. Alleen zet hij nergens zijn handtekening wanneer afspraken van landen hem niet zinnen. Hoe lang slikken de Amerikanen dit gedrag nog? Denk aan de industrie die steeds minder enthousiast wordt van zijn escapades. En dan heeft hij zijn blik ook nog gericht op de Fed en met name op Jerome Powell die volgens hem de rente richting 0% moet brengen. Maar eerst gaan we nog meemaken dat in oktober er weer gesprekken komen tussen de VS en China aangaande de handelsoorlog. Maar of China bakzeil haalt valt nog te bezien.
Beleggers wereldwijd houden Trump’s berichten nauwkeurig in de gaten
Vroeger, toen we nog jong waren, keken beleggers naar de bedrijfscijfers, ofwel men pleegde fundamentele analyse. Wat later, in de jaren negentig van de vorige eeuw, kwam daar de technische analyse bij. Tegenwoordig luisteren we wat Trump te vertellen heeft. Tijden veranderen, dus de belegger moet mee. Het gebeurt de laatste tijd maar al te vaak dat wanneer Trump twittert, de beurzen in de VS als door een bij gestoken reageren. Overigens reageren de beurzen wereldwijd dan ook. Zowel omhoog als omlaag. We moeten er maar aan wennen. Wat turbo’s voor de korte termijn kan geen kwaad.
Is er ook nog ander nieuws in de wereld?
Ja, we hebben ook nog het probleem Brexit in Verenigd Koninkrijk met premier Boris Johnson die van alles probeert om per 31 oktober uit de EU te treden. Met of zonder deal! De chaos is compleet. Je zult maar ondernemer zijn in het VK en nu nog niet weet of er aan de grenzen weer een douane staat.
Verder is er flinke kritiek ontstaan nadat Draghi de rente met 0,10% heeft verlaagd en de ECB in november weer voor €20 miljard per maand schuldpapier gaat kopen. Kritische geluiden over de verruiming kwamen onder andere uit het Duitse en Franse kamp. Ook Nederland sputterde nog even mee.
Maar het laatste nieuws op het moment van schrijven is dat er tien drones door buurland Jemen in noordelijke richting naar Saudi Arabië zijn gestuurd.
Twee grote olie-installaties werden lamgelegd. In Abqaiq, in het noord-oosten van het land, waar de grootste olie-raffinaderij van de wereld staat. Verder in Khurais tussen de hoofdstad Riad en de Perzische Golf. Zie voor een overzicht Googl Earth. De productie van het land zou hiermee worden gehalveerd. Houthi-rebellen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanvallen. Trump geeft Iran de schuld. We zullen maandag 16 september zien hoe de oliebeurzen reageren. Waarschijnlijk volgt er in een flinke prijsverhoging.
De FED heeft 18 september de rente verlaagd
Het hoge woord is er dan eindelijk uit. Jerome Powell heeft de FED-rate verlaagd met 0,25% tot 1,75% en 2%. Trump was weer eens helemaal niet tevreden over de FED. Beleggers kunnen nu weer uitkijken naar de twee volgende bijeenkomsten van de FED eind oktober en begin december en daarover speculeren.
Crypto currency
In de Bitcoin en Ethereum zit weinig beweging de afgelopen maand. Richting $ 20.000 is nog een lange weg. Toch beweren kenners dat het in die richting gaat. Wie vertrouwt op deze mensen kan dus nu goedkoop inkopen.
Aandelen Indexen
De afgelopen maand leken de aandelen wereldwijd niet aan te slepen. Vooral in de VS staan de indexen dicht bij hun all time high. De grootste stijger vinden we in Rusland. Mede door de sterk gestegen olieprijs staat de RTS Index op een winst van ruim 29% dit jaar. De slechtste index vinden we bij de BRIC-landen. De India Bombay BSE-30 staat vanaf 1 januari slechts op een winst van 5%. Zelfs de Londen FT-100 staat op een winst van 9%, ondanks alle Brexit perikelen. Met de lage rente wereldwijd kunnen de beurzen nog wel wat hoger de komende tijd. Waar immers is nog enig rendement te halen? Niet op spaarrekeningen welke naar negatieve rente tenderen. En in obligaties is weinig te verdienen nu de couponrente (yield) zo laag is. Rest niet veel anders dan in aandelen te beleggen. Maar dan moeten beleggers wel de goede keuzes maken. Bijvoorbeeld zoeken naar waarde-aandelen met een goed jaarlijks dividend dat ook op termijn houdbaar is.
Slotstand AEX per 20 september 2019: 577,44 punten
Grondstoffen
Olie
De oliefondsen zijn na de aanslagen op de olievelden in Saudi Arabië maandag 16 september gestegen met ruim 10%. De grootste stijging sinds jaren op een dag. De Brent staat 20 september op $ 64,95 en de WTI op $ 58,95. Trump wijst Iran aan als de dader van de aanslagen. “De geweren staan gereed” volgens Trump. Onrust in de wereld dus.
Edelmetalen
Daar waar er onrust is in de wereld grijpen beleggers naar goud en zilver. Deze twee edelmetalen zijn dit jaar met resp. 17% en 14% gestegen. Palladium en platina, veel gebruikt in de auto industrie, doen het nog beter met respectievelijk 37% en 18%.
Agroproducten
Mais, sojabonen en tarwe staan in de min. Alleen rijst heeft een plus van 22% behaald dit jaar. Het wordt tijd dat de handelsoorlog met China wordt opgelost. Maar op dit moment neemt China geen landbouwproducten af in de VS zolang de landen het niet eens kunnen worden met elkaar.
Tropische producten allemaal in de min dit jaar
Cacao is de laatste maand flink gestegen. Zou dat te maken hebben met aankopen voor de komende feestdagen, hoewel het nog een aantal maanden duurt. Of dekt men zich nu reeds in op de termijnmarkt?
Metalen
Van alle metalen, genoemd in de trends 2019 van BZN, doet nikkel het bijzonder goed dit jaar. Het metaal is met 64% gestegen. De andere drie, aluminium, koper en zink, staan licht in de min. Het grootste deel van het nikkel, circa 70% van de wereldwijd geproduceerde hoeveelheid, wordt gebruikt voor de productie van roestvast staal.
Het 3e kwartaal 2019 loopt ten einde. Beleggers kunnen over een paar weken alweer uitzien naar de eerste cijfers van grote ondernemingen. Deze cijfers lijken nog goed te zijn. Maar wat vertellen de CEO’s over het slot van 2019? De verwachtingen zijn over het algemeen dat de economieën in de wereld wat afzwakken. Dan zullen ook de analisten voorzichtiger worden met hun voorspellingen, voor wat die waard zijn natuurlijk. Beurzen zijn altijd in beweging, maar vooraf is niet te zeggen in welke richting de koersen gaan. Ook analisten zijn mensen van vlees en bloed.
Ik wens u veel succes met uw beleggingen.
Theo Bussink
september 2019