Oktober 2019

Beurs- en economisch nieuws oktober 2019

De PEG Ratio
Als belegger bent u het acroniem vast wel eens tegengekomen; het betekent Price/Earnings to Grow. Het is een manier om de relatieve waarde van een aandeel te meten. Het koppelt de koers en winst per aandeel aan het verwachte groeipercentage van de winst. Hier wordt dus bij de beoordeling welke aandelen u zou moeten kopen gebruik gemaakt van de koers – winst-groeipercentage van een aandeel. In vergelijking met de K/W-ratio wordt hierbij de winstgroei van de onderneming als extra component in aanmerking genomen. Als norm kan worden aangenomen dat een aandeel met een positieve PEG-ratio < 1 goedkoop is en een ratio > 1 duur. Is het groeipercentage van de winst van een aandeel hoog, dan valt de PEG-ratio lager uit. Ik heb hierna in het overzicht van de 25 AEX-fondsen de PEG-ratio rood gemarkeerd. Het is natuurlijk altijd aan te bevelen dat u naast de PEG-ratio ook andere ratio’s bekijkt van belang kunnen zijn. U kunt ze allemaal vinden op de site van BZN onder het hoofd “Fundamentele analyse”.  

De formule voor het berekenen van de PEG-ratio bevat de volgende elementen:
x
= de koers van het aandeel
y = de winst per aandeel
z = verwachte winstgroei

De uitgeschreven formule luidt dan:   (x/y) / z

Een voorbeeld: aandeel van de NN Groep:
Beurskoers aandeel € 32,54
Verwachte winst 2019 per aandeel € 4,45
Verwacht groeipercentage winst 2019 ten opzichte van 2018: 31,46%

Berekening PEG-ratio (32,54/4,45) / 31,46 = 0,23
Het eerste deel van de berekening is de K/W verhouding van 7,31; dit gedeeld door het percentage winstgroei levert de PEG-ratio.

Beleggen in Europees voetbal
In het algemeen zijn beleggers in voetbalclubs zelf fan van de club. Dat betekent niet dat andere beleggers de aandelen niet kopen. Om het bij Europa te houden heb ik eens gekeken hoeveel grote clubs er aan de beurs staan genoteerd. Ik heb er vijf kunnen vinden, welke hierna met koers, omzet en beurs in een overzicht zijn gezet.
U dient er rekening mee te houden dat de spread op rustige dagen soms wel €0,15 tot €0,70 kan zijn. Geef geen bestens-orders in, maar ga wat boven de biedprijs zitten en kijken of er iemand wil happen. Daar waar de gemiddelde dagomzet het hoogste is zullen de bied- en laatprijzen dichter bij elkaar liggen. De spread is dan dus niet groot. Alleen Ajax met zijn dagomzet van 16.411 st. gemiddeld, zal een grotere spread vertonen dan de overige vier fondsen met een veel grotere omzet.

Goud en de Euro
De goudvoorraad van De Nederlandsche Bank (DNB) groot 612.000 kilo, “het vertrouwensanker” van DNB, gaat eerst van het Amsterdamse Frederiksplein tijdelijk naar de kluizen van Joh. Enschedé in Haarlem. Later zal het weer verhuizen naar een nieuwe locatie in Zeist. De huidige waarde van deze klompjes goud is ca. € 25 miljard. Vroeger werd de gulden gedekt door het goud, de zogenaamde “gouden standaard”. Een wereldwijde gouden standaard bestond tot 1971 in de vorm van het systeem Bretton Woods. De US-Dollar was inwisselbaar voor goud tegen een vaste prijs.
De valuta van de overige landen hadden een vaste wisselkoers ten opzichte van de dollar. In het huidige tijdperk kennen we de Euro. De ECB zorgt er voor dat de Euro stabiel blijft. Wat dat betreft is het goud geen dekking meer voor de Euro. De waarde van de munt hangt nu af van het monetaire beleid van de ECB en de kracht van de Europese economie.

Monopolie van grote softwareleveranciers
Het FD kwam met een artikel dat vooral het Amerikaanse bedrijf Oracle al jarenlang met wurgcontracten werkt voor software en cloud-programma’s en jaarlijks vele miljoenen aan nabetalingen oplegt. Ook Microsoft, IBM en SAP zouden zich schuldig maken aan dit soort praktijken.
Het lijkt dat dit standaard een verdienmodel is. Zijn deze ondernemingen niet veel te groot en te machtig geworden? Het wordt tijd dat er door bevoegde instanties naar gekeken wordt of genoemde contracten nog door de beugel kunnen.

Trump, Johnson, Erdogan; zij bepalen op de korte termijn de beurskoersen wereldwijd
Voor beleggen op de korte termijn kunnen beleggers beter de politiek volgen dan de fundamentele analyse op ondernemingen loslaten. Politieke spelletjes bepalen tegenwoordig of de beurzen dalen of stijgen. Ook de valuta’s reageren op het “nieuws” dat de heren verspreiden. Vooral Trump in de US, Boris Johnson in het VK en Erdogan in Turkije zijn op dit moment de leiders die markten in beweging zetten.

De rente beweegt wat op en neer
Zowel in de VS als in Europa is de rente de afgelopen maand weinig in beweging gekomen zoals u kunt zien in de Trends van oktober. Wilt u nog wat rendement behalen dan moet u wel wat risico nemen. In Nederland is de 10-jaars yield nog steeds beneden de 0% en men verwacht niet dat dit snel gaat veranderen. Ook met sparen loopt u achter de feiten aan wanneer u ook nog met de fiscus moet afrekenen.
Dan maar beleggen? Ja, dat is op dit moment wel het beste om op langere termijn nog een fatsoenlijk rendement te behalen. U moet dan wel wat huiswerk plegen om de beste aandelen eruit te zoeken. Kijk niet alleen naar Nederland maar ook naar Europese aandelen en de VS. Er zijn altijd wel pareltjes te vinden.

Aandelen Indexen
Volgens Beleggers Belangen hebben spaarders weinig ervaring met beleggen. Om die ervaring op te doen kunt u altijd terecht bij onze beleggingsclub. (zie ook de site van BZN). Wilt u met een paar kennissen op een middag of avond de eerste beginselen met mij doornemen, dan kunt u altijd via telefoonnr. 06-20951756 of e-mail: bussink1@introweb.nl contact met mij opnemen. Ik ben bereid om een middag of avond uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Het liefst niet meer dan drie geïnteresseerden per middag of avond. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Zoals u ziet bij de Trends 2019 zijn de belangrijkste indexen de afgelopen maand weinig veranderd. Dat komt deels omdat deze veelal op hun hoogste punt staan. Een daling van 3% zou de markten weer opwaarts in beweging kunnen zetten. Houdt u er rekening mee dat het cijferseizoen deze week weer losbarst! Het kan dan bij de individuele aandelen weer alle kanten op, afhankelijk van de 3e kwartaalcijfers en/of de vooruitzichten voor het vierde kwartaal en het jaar 2019.
Een duidelijk voorbeeld is het Amerikaanse Biogen Inc. dat in de voorbeurs bijna 38% hoger noteerde op $310,00 na een slot op 21 oktober van $ 224,00. Reden was dat het bedrijf de goedkeuring wil aanvragen voor het geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer.

Goederenmarkten in beweging
Omdat op vele goederen tegenwoordig ook turbo’s long en short te koop zijn is het voor beleggers makkelijker geworden om in de goederenmarkten te beleggen. Het vereist wel wat kennis van deze markten en het berekenen van de premies. Wanneer u dat beheerst kunt u dus ook short gaan.

Olie
Zowel de Brent als de WTI zijn sinds 20 september met ruim 10% gedaald. Was er eerder nog sprake van een uitval in Saoedi Arabië door een aanval, dat is nu zo goed als opgelost. Na eerst een forse stijging gaan de prijzen weer naar beneden. Er is voldoende olie op voorraad.

Edelmetalen
Goud beweegt zich al 6 dagen tussen de spotprijs van $1480 en $1490 per troy ounce. Dit ondanks alle tumult in de wereld. Is goud even niet belangrijk? Het lijkt er wel op. Palladium is een ander verhaal. Het is doorgestegen naar $ 1762, ofwel een winst van 48% vanaf begin 2019. Kijken we naar de grafiek dan zien we dat Palladium weer een nieuwe top heeft bereikt.

Agroproducten
De producten die de boeren verbouwen zijn maïs, sojabonen en tarwe. Deze producten zijn flink gestegen. Dat zal deels komen door de verwachting dat China voor zo’n $ 45 miljard wil gaan kopen in de VS. Over hoeveel jaren dat wordt gespreid is nog niet bekend. Er zijn ook nog geen contracten getekend. Dus het kan nog alle kanten opgaan zo we gewend zijn van de uitspraken van Trump. Hij loopt altijd een flink eind voor de muziek uit. Rijst is zo’n 3% goedkoper geworden de afgelopen maand.

Tropische producten
Beleggers moeten vooral cacaobonen in de gaten houden. Volgens berichten zal voor de kerst extra vraag zijn terwijl er tekorten dreigen te ontstaan. Bij de koffie is er dit jaar weinig beweging al is de prijs de afgelopen maand 1% gedaald. Suiker staat iets hoger dan begin januari 2019.

Metalen
Aluminium, koper en zink staan sinds begin 2019 nog in de min. Uitzondering is nikkel dat per heden 53% in de plus staat. Nikkel staat zo hoog omdat Indonesië een paar maanden geleden een exportverbod heeft uitgevaardigd. Op dit moment zakt de koers even. Beurzen gaan immers nooit in een rechte lijn naar boven.

Tot slot. Let de komende weken goed op de vele 3e kwartaalcijfers die er komen, zowel in Europa als de VS. Als u vertrouwen heeft in een goed cijfer van een onderneming, neem dan een dag ervoor een positie in.

Ik wens u veel succes de komende maand. Het jaar loopt zo ten einde.

Theo Bussink
oktober 2019