Beurs- en economisch nieuws november 2019
Recessie Nederland in aantocht?
We spreken van een recessie wanneer het BBP (Bruto Binnenlands Product) twee of meer opeenvolgende kwartalen negatief is. Wanneer het BBP langdurig en sterk daalt , is er sprake van een depressie. De afgelopen zeventig jaar had de Nederlandse economie negen volledige conjunctuurgolven. Er waren zes jaren met een daling van het BBP en wel in de jaren 1958, 1981, 1982, 2009, 2012, en 2013. De lengte van de conjunctuurgolven was gemiddeld 7,5 jaar. Hierna een paar grafieken.
Wanneer we de cijfers nader bekijken dan zien we dat de BBP-groei sinds 2018 terug loopt. Omdat zowel 2019 en 2020 nog voorlopige cijfers zijn, kan er nog van alles gebeuren. Maar de berichten zijn over het algemeen niet positief. Er gebeurt in de wereld zoveel dat ook Nederland, dat veel exporteert, afhankelijk is van het buitenland. Als Duitsland, een grote handelspartner van ons land, in het derde kwartaal 2019 in een recessie belandt, dan krijgt Nederland daar zeker last van. Over een paar maanden weten we het zeker. Let op de beurzen in Europa en met name Duitsland. Die geven vaak al aan dat er iets niet in de haak is. Vooral als er winstwaarschuwingen komen is het oppassen geblazen. De meeste grote ondernemingen hebben de afgelopen tijd hun cijfers bekend gemaakt. Vaak geven ze ook een prognose voor het vierde kwartaal af, of een verwachting voor het gehele jaar 2019.
Duitsland meer orders in de maakindustrie
Voor het eerst in drie maanden zijn de orders in de productie-industrie in Duitsland weer eens gestegen. Of het blijvend is moeten nog maar even afwachten.
Inmiddels (14 november) is bekend dat het BBP in het derde kwartaal 2019 een groei van 0,1% heeft behaald. De Duitse hoofdindex DAX staat nog 1,3% onder het hoogtepunt van 13.414,74 op 24 januari 2018. Vergeet niet dat een kwart van onze goederen naar Duitsland worden geëxporteerd. Als het daar goed gaat profiteert Nederland daar ook van. En daarmee natuurlijk onze aandelenbeurs. Zie hierna de grafiek van de maak-industrie in Duitsland gedurende de laatste acht jaren.
Afloop handelsconflict US en China in november
Trump is er nog niet zo zeker van dat het conflict op korte termijn wordt opgelost. Hij dreigt nu weer onder een gedeeltelijk akkoord geen handtekening te plaatsen.
De Chinezen houden hem naar mijn idee in de houdgreep totdat de verkiezingen november 2020 in de USA voorbij zijn en ze geen last meer hopen te hebben van Trump.
Mario Draghi is uit zijn lijden verlost
Officieel heeft Christine Lagarde op 1 november 2019 Mario Draghi uit zijn lijden verlost. Er waren de laatste tijd nogal wat kritische woorden over zijn beleid waardoor de rente in Nederland en Duitsland negatief werd.
Ook drukte hij zijn stempel op Italië waar de staatsschuld nog steeds hoog is en er nog geen zicht is op een verlaging de komende jaren. De rente op de 10-jaars staatslening in Italië is gedaald naar 1,23%. Dit is geen percentage voor de overheid om de hand op de knip te houden. Met dank aan Draghi door zijn ruime monetair beleid.
Beurzen in Europa, de VS en Azië zijn de laatste tijd in opperbeste stemming
Ondanks alle waarschuwingen dat de economie wereldwijd aan het afzwakken is doen de beurzen het de laatste tijd erg goed. Vooral in de VS staan de Dow Jones, Nasdaq en S&P-500 op hun top.
Ook Europa doet vrolijk mee. De Midkap is sinds 20 september zelfs met bijna 10% gestegen! Analisten bij CNBC waarschuwen zelfs dat de aandelenmarkten op dit moment wel erg bullish zijn. Of we nog verder omhoog kunnen op korte termijn weet niemand. Wat gas terugnemen kan geen kwaad voor beleggers. Van winstnemingen wordt niemand slechter.
Rente in Nederland en Duitsland loopt op
Sinds begin september is de negatieve rente in beide landen met zo’n 50% gecorrigeerd. Dat zou betekenen dat aandelenkoersen zouden moeten dalen. Maar het tegendeel is waar. De 10-jaars yield staat echter nog steeds negatief. Sparen heeft nu geen zin, dus steken beleggers hun geld in aandelen. Bij een stijgende rente heeft beleggen in obligaties ook geen zin. Immers bij stijgende rente gaat de koers van obligaties omlaag. Verwacht u dat de rente alsnog weer gaat dalen dan kunt u nu obligaties gaan kopen. We moeten maar afwachten of het beleid van Lagarde het ruime beleid van Draghi voortzet.
Goederenmarkten flink in beweging
Olie
De olieprijzen bewegen op en neer in een vrij smalle marge. De koers schommelt de laatste zes maanden tussen grofweg $52 en $58 per barrel. Een duidelijke stijgende of dalende trend is niet aanwezig. De handel in turbo’s long of short heeft op dit moment niet veel zin voor beleggers die er niet bovenop zitten. Zie grafiek WTI hierna.
Edelmetalen
Bij de edelmetalen zakt goud wat weg onder de $ 1500 per troy-ounce. Het lijkt erop dat het goud de laatste tijd daalt als de aandelenbeurzen stijgen en stijgt wanneer de aandelenbeurzen gas terug nemen. Bij handel in goud moeten beleggers ’s morgens bij opening in Europa erop letten hoe de algemene stemming op de beurzen is. Aan de hand hiervan kan men een tegengestelde beweging van het goud verwachten. Op goud zijn vele turbo’s te verhandelen. Zilver beweegt vaak met het goud mee. Palladium is de absolute winnaar dit jaar met een winst van 43%. Platina blijft ver achter met een winst van 11%.
Agroproducten
Mais, sojabonen en tarwe bewegen sinds 1 januari weinig (zie Trends november 2019). Rijst zwakt de laatste maand iets af, maar staat sinds 1 januari op een winst van 18%.
Tropische producten
Cacao is de grote winnaar de laatste maand en heeft sinds 20 september ruim 15% gewonnen op een koers van $ 2768 per ton. Ook koffie zit in de stijgende lijn. Komen de feestdagen eraan?
Metalen
Bij de metalen is er niet zoveel veranderd de laatste maand. Alleen Nikkel heeft na een forse stijging van 64% gas terug genomen tot een stijging van 41% sinds 1 januari 2019. Nog altijd een forse winst dit jaar.
Beleggers hebben nog 1,5 maand te gaan voordat de boeken voor dit jaar kunnen worden afgesloten. Over het algemeen moeten de resultaten goed zijn. Zelf verwacht ik binnen deze tijd niet zoveel spektakel, tenzij de US en China hun handelsoorlog staken. Maar dat ziet er nog niet naar uit. Kijk dus elke dag naar het Trump’s twitters! Al naar gelang zullen de koersen dan positief of negatief reageren.
Theo Bussink
november 2019