December 2019

Beurs- en economisch nieuws december 2019

De voornaam van Tina Turner misbruikt door analisten
Hoe zit dat precies? Tina Turner, geboren 26 november 1939, werd dit jaar 80. Zij is een rockartiest die in de jaren tachtig van de vorige eeuw echt doorbrak. Zoals u weet zijn er nog een paar namen in de wereld die “veel” voor beleggers hebben betekend.
Dat is in de VS Jerome Powell, voorzitter van de FED. U weet wel, de man die door Trump wordt vervloekt omdat hij de rente niet naar 0% wil brengen. De afgetreden Mario Draghi, inmiddels opgevolgd door Christine Lagarde, die de rente in Europa onder nul heeft gedrukt door zijn beleid om de inflatie aan te zwengelen. En niet te vergeten de Japanse premier Shinzo Abe die met zijn monetaire beleid de rente ook onder 0% heeft gebracht. Allemaal mensen die er toe doen zou je zeggen.
Niets is minder waar. De laatste drie hebben tot doel de economie aan te slingeren en de inflatie op te voeren. U kent alle kritiek die de heren te verwerken kregen. De inflatie is nog steeds erg laag en het geld vloeit te weinig in de economie om de investeringen aan te zwengelen. Waar gaat het geld dan naartoe? Een groot gedeelte gaat naar leningen die grote ondernemingen afsluiten omdat de rente laag is. Ze kopen daarna hun aandelen terug, met als gevolg dat nadat de aandelen zijn ingetrokken de winst kan worden verdeeld over minder aandelen en daardoor het dividend per aandeel hoger wordt. De koersen van de aandelen vliegen dan omhoog en de beleggers zijn weer blij. Uiteindelijk zal dezelfde belegger vroeg of laat de rekening betalen. Want het geld niet investeren betekent dat ondernemingen geen kans zien het rendement omhoog te krijgen. En dat is ook moeilijk wanneer de economie op haar top staat en een recessie zeker tot de mogelijkheden behoort.
Dit relaas is de reden waarom de aandelenkoersen in de landen maar door blijven stijgen. Vooral de laatste maand. Waarom dan maar aandelen kopen? De rente op spaarrekeningen loopt naar de 0%. De yield op Staatsobligaties staat in sommige Europese landen en in andere landen in de wereld onder de 0%. Dus vlucht iedereen in aandelen.
Terug naar Tina Turner. “Tina” gebruiken analisten sinds enige tijd regelmatig. Het acroniem staat voor There Is No Alternative, dus er is geen alternatief voor aandelen. Zo zie je maar weer hoe de voornaam een beroemde zangeres ook in de beleggerswereld door analisten kan worden misbruikt.

Verkiezingen Verenigd Koninkrijk
De Britse Lagerhuisverkiezingen van 2019 werden gehouden op 12 december 2019. In alle 650 kiesdistricten van het Verenigd Koninkrijk werd één nieuw lid gekozen voor het Lagerhuis van het Britse parlement. De verkiezingen vinden plaats volgens het first-past-the-post principe: in elk district krijgt de kandidaat met de meeste stemmen de zetel. Boris Johnson haalde met 364 zetels een ruime meerderheid. Hij mag de Brexit het komende jaar verder uitonderhandelen met de EU en nieuwe handelsafspraken maken.

Hoe reageren de beurzen in het VK en Europa over de afloop?
In eerste instantie ging de beurs in Londen 13 december flink vooruit op de verkiezingsuitslag. Het Britse Pond werd eerst sterker om later weg te zakken tegen de Euro. De FTSE-100 sloot de dag met een winst van 1,1% op 7353,44 punten.

 De FED en de ECB vertellen over hun beleid, Trump loopt er achteraan
Om een lang verhaal kort te maken; Jerome Powell heeft 11 september gesproken over de rente en doet niets. De ECB president Christine Lagarde geeft haar eerste persconferentie een dag later. Wat gaat ze anders doen als Mario Draghi? Voorlopig doet ook zij niets en praat haar tijd vol met geneuzel aan de kantlijn. Na deze berichten gaan de beurzen in de VS en Europa omlaag. En tot overmaat van last en ramp stuurt Trump nog even na opening van de beurs in New York op 12 sept een twitterbericht dat de VS en China “dicht” bij een oplossing zijn inzake het handelsconflict. De Dow Jones gaat in een rechte lijn van verlies naar een winst van 323 punten! Hij heeft dus meer invloed dan Powell en Lagarde bij elkaar. Maar twee uur later is van de winst al weer 130 punten verdampt. Beleggers vertrouwen zijn berichten steeds minder, zo lijkt het.

Overname “de Giro”
Online broker de Giro wordt overgenomen door het Duitse Flatex. Na Binck is dit de tweede Nederlandse broker die in buitenlandse handen is gekomen. We wachten maar af hoe dit gaat uitwerken op de kosten. Flatex rekent geen aan- en verkoopkosten. Maar ergens moet de winst vandaan komen. Handel via duistere platformen? We wachten de toekomst maar even af, zowel bij Binck als bij Flatex.

Rentes in Europa stijgen wat
De Nederlandse 10-jaars rente steeg naar -0,099%, De Duitse rente is ook wat gestegen naar -0,232%. Of dit tijdelijk is, is onmogelijk te zeggen. Als je de algemene tendens mag geloven, blijft de rente in 2020 nog steeds laag. Als dat zo blijft is dat goed voor de aandelenmarkt. Dat betekent nog steeds “Tina”.

Aan de aandelenstijging komt maar geen einde deze maand
Het zal u niet zijn ontgaan wanneer u de financiële pagina’s in de krant heeft gevolgd. Op de beurzen die worden genoemd in onze trends staan de Nederlandse AEX, Midkap en de AScX op een rekenkundig gemiddelde winst van ruim 26%.
België, Duitsland en Frankrijk met 27% gemiddeld dicht in de buurt. Italië zit daar met 31% nog ruim boven. De Londense FT-100 doet het met 13% wat minder en de Spaanse IBEX-35 komt daar iets boven. In de Verenigde Staten wordt het ene record na het andere gevestigd. De Dow Jones staat op een plus van 22%, de Nasdaq Composite voert de lijst aan met een stijging van 35%, terwijl S&P zit daar tussen met een plus van 29%.
Ook bij de BRIC-landen is sprake van bovengemiddelde winsten dit jaar. Beleggers vragen zich af of 2020 ook weer zo goed gaat worden. Over het algemeen zien de gemiddeld genomen verwachte winsten bij de ondernemingen er het komende jaar goed uit. Het eerste halfjaar verwachten analisten stijgende koersen. Wat erna gebeurt staat in de sterren geschreven. Zorg dat u altijd zelf rekent als u positie gaat innemen.

Bij de goederen zijn er enkele uitschieters die de aandacht opeisen
De Brent staat op een winst op 27%, de WTI op 32%. Bij de edelmetalen staat palladium dit jaar al op een winst van maar liefst 55%! De koers van nikkel laat bij de metalen een positieve stijging zien van 37% sinds begin januari 2019. Rijst staat bij de agroproducten op een winst van 27%. Ook de koffiebonen staan daarbij in de buurt met een plus van 29%.

2019 was een feestjaar voor beleggers
Het kon niet op. Zelfs op het moment dat de “grote jongens” de boeken hebben gesloten, gaat het op de beurzen rustig door met elke dag weer record indexen. Maar langzaam gaan we naar de Kerst en Nieuwjaar. Gebroken beursweken dus. Tijd voor sommigen om de winsten te pakken en in 2020 met een schone lei te beginnen. Waar de beurzen naar toe gaan valt moeilijk te voorspellen, maar de winstcijfers voor volgend jaar lijken goed te zijn. Beurzen gaan altijd op en neer. Het is de kunst de goede fondsen er uit te zoeken. Daar kunt u nu reeds mee beginnen, zodat u na de oliebollen klaar bent om te beleggen. Ik wens alle lezers, mede namens het bestuur van BZN, fijne Kerstdagen en een voorspoedig 2020.

Theo Bussink
december 2019