Jaaroverzicht 2019

The Trend is Your Friend

Een korte toelichting op de trends

De rente is in Nederland, maar ook in Duitsland, in het negatieve bereik terecht gekomen. Dat is te merken op uw spaarrekening of kortlopende deposito’s. Verder hebben pensioenfondsen last van de negatieve rente omdat zij veel in obligaties beleggen. Wanneer de rente hoog staat en gaat dalen, stijgt de koers van de obligatie. In de toekomst zal eerder het tegenovergestelde het geval zijn. Vroeg of laat zal de rente stijgen en gaan de obligatiekoersen dalen.

Het afgelopen jaar was een prima jaar voor aandelen. Hierna ziet u een overzicht van de jaren 1983 t/m 2019. Beleggers hoeven natuurlijk niet alleen in Nederland te beleggen. Er zijn genoeg landen waar nog rendement te halen valt. U moet dan wel wat moeite doen om landen te selecteren. Afgeleide producten zoals ETF’s doen al veel werk voor u. Kijk wel goed wat er allemaal in een ETF is ondergebracht. Vaak hebben ze prachtige namen. Maar doen de uitgevers ook wat ze beloven?

De Brent, zeg maar onze Noordzeeolie, gaat de laatste maanden op en neer. Ook de schalieolie WTI volgt de Brent op de voet. Alleen is de Brent kwalitatief beter dan de WTI. Normaal is het verschil zo’n $ 5,00 per barrel.

Bij de edelmetalen hebben goud en zilver het afgelopen jaar prima gerendeerd. Palladium was de koploper gevolgd door platina. Deze laatste twee worden veel in de autobranche verwerkt.

In de door BZN bijgehouden lijst van agroproducten staat rijst veruit bovenaan.
Bij de tropische producten is dat duidelijk de koffieboon. Sinds half oktober heeft de prijs zich enorm hersteld. U kunt veel prijzen van beleggingsinstrumenten weer volgen op https://www.marketwatch.com/. U kunt via de site van BZN op de link klikken. U komt dan direct terecht in het scherm met de prijzen. Kijk ook eens naar de uitgebreide grafieken. Overigens is de site meer als een half jaar uit de lucht geweest. Je moest daar apart voor betalen en/of jezelf aanmelden. Dat hoeft nu niet meer. De koersen staan nu weer keurig op een rijtje.

Tot slot kunnen de metaalboeren onder u nog even kijken naar de vier metalen die op de Londen-LME staan genoteerd. U ziet dat nikkel per eind 2019 op een winst staat van 32%. Tussentijds stond de prijs half september op een plus van maar liefst 64%.

De AEX eindigt in 2019 met een winst van 23,9% op een koers van 604,58
Beleggers kunnen het afgelopen jaar tevreden zijn. Maar hoe zit het verleden eruit? Het FD had dinsdag 31 december 2019 een mooi overzicht op de voorpagina staan met de resultaten van de AEX-index vanaf 1983. Ik heb ze even voor u op een rijtje gezet.

De beurs in de Verenigde Staten deed het prima in 2019
De belangrijkste indexen Dow Jones, S&P en de NasdaqComp sloten het jaar af op resp. 28538.44, 3230.78 en 8972,60 punten.

Wat gaat 2020 de beleggers brengen
Hoewel veel economieën in de wereld wat afzwakken, blijven de winsten toch aardig op peil, zo is de algemene verwachting. De investeringen worden wat teruggeschroefd, maar daar staat tegenover dat grote ondernemingen en dan vooral in de VS hun aandelen opkopen en intrekken. De winst per aandeel kan dan op peil worden gehouden omdat de winstuitkering voor de aandeelhouders over minder aandelen wordt verdeeld.
Het jaar is nog maar drie dagen oud en Trump heeft via Irak al een luchtaanval laten uitvoeren op Iran. De poppen waren bij aanvang aan het dansen op de aandelenmarkt in de VS. De koersen daalden met meer dan een procent. De prijs van de olie schoot met zo’n 4,5% omhoog. Op het moment van schrijven is het even rustig op de markten. Maar in een weekend kan er weer van alles gebeuren.

International Accounting Standards Board (IASB)
Ik heb me al jaren verbaasd over de vele winstbegrippen die ondernemingen hanteren bij tussentijdse en jaarlijkse winstcijfers.
Voor mij is er maar één winstcijfer en dat is onderaan de streep de nettowinst.
Alle andere cijfers kunnen willekeurig door de onderneming worden gepresenteerd, afhankelijk of men cijfers wil oppoetsen of juist wil verlagen. Door EBIT, EBITA, EBITDA en winst voor of na bijzondere posten toe te passen hebben ze vele mogelijkheden.
De IASB stelt nu drie vaste winstbegrippen voor naast de klassieke nettowinst. Hiervan is de belangrijkste het operationeel resultaat.
De verwachting is dat vanaf 2021 de nieuwe standaarden gaan gelden. Beleggers die fundamentele analyse aanhangen moeten dus nog maar even in het doolhof blijven hangen en hun eigen visie laten gelden.


toelichting:
Dit zevenjarige overzicht laat duidelijk zien dat dit bedrijf de neiging had om grotere hoeveelheden AFS-reserves vrij te geven wanneer het nettoresultaat vóór AFS onder druk stond. Merk vooral op hoe in 2015 grote winsten werden behaald op AFS-investeringen, terwijl de resterende beleggingsportefeuille verlies leed. Zonder de bijdrage van AFS zou de winst in dat jaar vrijwel zijn weggevaagd. (Vertaalde tekst IASB)

En om met BZN te sluiten. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Ook jongeren mogen de club versterken. Juist deze leeftijdsgroep moet steeds meer voor zichzelf zorgen om later nog een extraatje achter de hand te hebben. Bezoek eens vrijblijvend onze bijeenkomst. Spelenderwijs leert u dan de kneepjes van het beleggen.
De data van onze bijeenkomsten staan op onze site:
http://www.beleggingsclubbzngaanderen.nl/ 
Ook kunt u telefonisch contact met mij opnemen: 06-20951756.

31 december 2019
Theo Bussink