Januari 2020

Beurs- en economisch nieuws januari 2020

Isaac Newton (1643-1727) zag in 1720 de toenmalige beurscrash niet aankomen
Nadat hij begin 1720 de eerste keer in het aandeel The South Sea Company stapte, verkocht hij de aandelen met een mooie winst in april. Hij zag daarna de koers verdubbelen. Hij kon de lokroep in juni niet weerstaan om nogmaals in te stappen. Newton investeerde er een veel te grote som geld in, voor een deel geleend. Een maand daarna zag hij het aandeel crashen en zijn vermogen in rook opgaan.
Komt het verhaal van Newton u bekend voor? We maken het als belegger allemaal wel eens een keer mee dat er dollartekens in de ogen verschijnen, hoogbegaafd of niet. Newton kon erover meepraten. Hij was in staat berekeningen te maken van de beweging van de sterren, maar niet van de gekte van de mens.

Trump heeft in het handelsconflict met China fase 1 woensdag 15 januari ondertekend
Op CNBC vertoonde hij een grote show in het Witte Huis waar ook de afvaardiging van China stond te klappen. De vele aanwezigen, waaronder grote namen van banken, maar ook van productiebedrijven zoals Boeing, stak hij een veer in hun achterwerk. De afgevaardigden van China klapten in het begin nog mee, maar dat werd steeds minder. Nu eerst maar eens even afwachten tot de pers weet wat er in de 86 pagina tellende fase 1 overeenkomst staat. In ieder geval veel woorden en waarschijnlijk beloften die over vele jaren worden uitgesmeerd. De Dow ging bijna 200 punten omhoog, om later af te zwakken naar 29033,20. De pers schreef de andere dag dat eerst maar eens moet worden afgewacht of de gemaakte afspraken worden nageleefd. China wil de komende twee jaar voor 200 miljard dollar extra aan Amerikaanse producten kopen. Welke producten dat zijn staat niet in de schriftelijke overeenkomst vermeld. In ruil daarvoor heft de VS een deel van de opgelegde invoertarieven op. Volgens Trump was deze
fase 1 overeenkomst “de grootste deal ooit voor de VS”. Overdrijven hoef je hem niet meer te leren. Uiteindelijk zijn het de Chinese bedrijven die bepalen wat zal worden gekocht in de US. Op dit moment zijn bijvoorbeeld sojabonen in Brazilië goedkoper dan in de VS. Dan lijkt mij een beslissing snel genomen als ook de kwaliteit goed is.

Rente in Europa en VS blijft laag
Zolang de centrale banken geld in de economie blijven pompen kunnen we rekenen op een lage rente. Dat is goed voor de hypotheken maar niet voor de spaarders die bijna 0% kunnen verwachten. Sterker nog, bij grote bedragen moeten ze al geld toeleggen. En dan komt de fiscus nog een keer voorbij! Heeft sparen dan nog zin?

De aandelenbeurzen staan nu weer op hun hoogtepunt
Met de lage rente op een spaarrekening rennen beleggers nog steeds naar de beurzen. Het geld klotst tegen de plinten en TINA is weer blij. Blijkbaar is er nog steeds geen angst onder beleggers. Vooral in de US en dan met name de tech-aandelen doen het al een tijdlang buitengewoon goed. Maar ook in Europa, waaronder Nederland, stijgen de beurzen de eerste helft van januari nog steeds door.
De beste beurs welke in de trends 2020 wordt genoemd is de Rusland RTS Index. Deze is in 2020 al met bijna 6% gestegen.

De beste “belegging” vindt u echter onder de crypto’s
Achteraf is het makkelijk praten, maar u had beter Bitcoins of Ethereum kunnen kopen. De Bitcoin is dit jaar al 23% gestegen, maar Ethereum doet het nog beter met een stijging van 30%. Wanneer de koers wat terugvalt kunt u altijd nog instappen.

Bij de edelmetalen is palladium nog steeds favoriet
De honger naar palladium houdt maar niet op. Sinds 1 januari is het “witte goud”, symbool Pd met atoomnummer 46, met maar liefst 18% gestegen en kost op dit moment $ 2250 per troy-ounce (31,1034768 gram).
Palladium is ontdekt door William Hyde Wollaston tijdens onderzoek van ruw platinaerts uit Zuid Amerika. Palladium is vernoemd naar de in 1802 ontdekte planetoïde Pallas, die op haar beurt weer is vernoemd naar de Griekse godin Pallas Athena. Als poeder is palladium een goede katalysator en het wordt dan ook veel gebruikt in auto’s om de afbraak van giftige uitlaatgassen te versnellen. Palladium wordt vooral gedolven in Rusland, Canada, de VS en Afrika. Jaarlijks wordt zo’n 200.000 kilo naar boven gehaald. De prijs van palladium is erg volatiel. Daarom wordt er door beleggers ook veel in gehandeld. Dit kan in futures, maar ook turbo’s long en short op de Palladium Spot zijn bij Binck te koop. Hierna ziet u een grafiek van het laatste jaar. Voor een meer uitgebreide grafiek kunt u kijken op MarketWatch. Klik op de link die op onze site staat.

Agroproducten interessant wanneer China zich aan de afspraken houdt?
Het belangrijkste product waar de Chinezen behoefte aan hebben is de sojaboon. Maar tot op heden is de prijs daarvan met bijna 3% gedaald (zie de trends). Zo te zien is de markt nog niet erg gecharmeerd van de afspraken tussen China en de VS.

Tropische producten
Cacao is de grootste winnaar sinds begin 2020. De prijs staat op 17 januari $ 2799,00 per ton, een stijging van 10,3% in een halve maand. Voor de koffiedrinkers goed nieuws. De koffiebonen zijn op een prijs van 111,95 $cts per lb. met 13,3% gedaald sinds 1 januari 2020. Maar is een kopje koffie ook goedkoper geworden?

Als laatste nog de metalen
Nikkel heeft het stokje van de prijsstijgingen overgedragen aan zink. Nikkel daalde
met 1,14% terwijl zink steeg met 6,15%. Koper steeg licht en aluminium daalde.

Hoewel er nog maar een halve maand in het nieuwe jaar is verstreken, valt er voor beleggers de komende tijd veel te beleven. Ondanks dat volgens de kranten de wereld letterlijk en figuurlijk in brand staat gaan de koersen omhoog.
De komende weken komen ook veel jaarcijfers 2019 uit. Bij mee- en tegenvallers kan de koers van een aandeel daarop heftig reageren. Zeker wanneer de voorspellingen voor 2020 mee- of tegenvallen. Blijf dus alert. Op een dag kan het feest even voorbij zijn en kunnen opgebouwde winsten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Pak zo nu en dan een stukje winst!


Theo Bussink
januari 2020