Februari 2020

Beurs- en economisch nieuws februari 2020

Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie
Op 31 januari 2020 om 24:00 uur plaatselijke tijd, heeft het VK de EU verlaten.
Over de afwikkeling van veel zaken wordt tot en met 31 december 2020 met de EU overlegd. Komen de partijen er niet uit dan volgt waarschijnlijk een no-deal Brexit.
Maar waarom zullen ze het eens worden? Boris Jonhson en zijn aanhang willen niet voor niets de EU verlaten. Hij vindt dat er veel voordelen zijn voor het land wanneer ze niet aan de EU-wetten zijn gebonden. In mijn ogen heeft het land nog steeds $-tekens in de ogen uit de tijd van een groot Rijk. Door verovering van wereldwijde koloniën wist het VK in de 19e eeuw zich uit te breiden tot het centrum en een wereldrijk, het Britse Rijk. Beleggers zullen de komende tijd de onzekerheid over de uitkomst in ogenschouw moeten nemen. Welke beursgenoteerde ondernemingen zullen er last van krijgen?
Kijk naar de koers van de aandelen binnen de FTS-100.
En hoe reageert de EUR/GBP- koers op de uittreding?

Takeaway.Com gaat op en neer met de notering aan Euronext Amsterdam
Uiteindelijk gaat Takeaway naar de beurs in Londen en gaat de Nederlandse notering verdwijnen. Het was kort maar krachtig.
Op 30 september 2016 ging Takeaway naar de beurs in Amsterdam. Per 19 maart 2017 promoveerde het aandeel naar de AMX en op 24 juni 2019 ging het nog een trapje hoger naar de AEX. Op 23 december 2019 degradeerde het weer naar de AMX-Index. Uiteindelijk zal het aandeel de Euronext verlaten en een notering krijgen in Londen. Op moment van schrijven heeft het aandeel een dubbelnotering, zowel in Amsterdam als in Londen. In Londen staat het aandeel genoteerd als Just Eat Takeaway met symbool: JET en ISIN:0012015705. Hierna vindt u de cijfers over 2018 en 2019.

Zeven eeuwen dalende rente
De veertiende eeuw, nu 700 jaar geleden, was een eeuw met veel gebeurtenissen zoals:
De Honderdjarige oorlog (1337-1454). Conflicten tussen de koningen van Engeland en Frankrijk.
De Zwarte Dood(1347-1351). Een derde deel van de Europeanen(enkele tientallen miljoenen) stierven aan de pest.
Opkomst Osmaanse Rijk. Het was een enorm gebied dat Noord-Afrika, het nabije Oosten en Europa besloeg.

En zo zijn er nog wat kleinere gewelddadigheden en rampen te noemen. Maar met alle oorlogen en gebiedsveroveringen hadden de koningen en andere machtshebbers natuurlijk veel geld nodig. Hoe kwamen zij daar aan?
Karel V van Frankrijk wist in de veertiende eeuw al dat hij belasting kon innen van de burgers. De oorlogen moesten immers betaald worden. Wanneer we onderstaande grafiek bekijken dan zien we dat rond 1340 de hoogste rentestand van 35% werd bereikt toen Edward III, koning van Engeland, van Simon van Halen toenmalig bankier in Vlaanderen, geld leende. De algemene rente lag toen iets boven de 20%, de gemiddelde rente op 15%.
Wanneer we naar 2018 kijken dan zien we de gemiddelde rente steeds maar verder dalen. Natuurlijk zijn er regelmatig uitschieters, maar het gemiddelde bepaalt de dalende trend. Op dit moment kennen we in o.a. Nederland en Duitsland een negatieve rente op een 10-jaars staatslening. Veel gekker zal het waarschijnlijk niet worden. Eens zal de rente weer gaan stijgen maar wanneer precies dat weet niemand.

Bron: Onderzoek Harvard University in samenwerking met de Bank of England

Van sparen word je arm
Het is algemeen bekend dat Duitsers echte spaarders zijn. Beleggen staat bij onze oosterburen laag in het vaandel. Maar hoe staat het met de Nederlanders?
Daarover lees je dat er, ondanks de lage rente, ook flink wordt gespaard. Je vraagt je af hoe dat mogelijk is met de lage of zelfs negatieve rente op een spaarrekening.
Op langere termijn is met een aandelenportefeuille een rendement van 6% te maken. Voor jongere generaties toch een veel beter alternatief dan sparen om kapitaal op te bouwen als aanvulling op een pensioen.

Slechte bedrijfscijfers; dan komt dat door het coronavirus in China…
Ondernemingen schrijven op dit moment de dalende winstcijfers toe aan het coronavirus in China. Eerder kreeg Trump en de handelsoorlog met China de schuld. Het is in ieder geval steeds China dat op de korrel wordt genomen.
De hand in eigen boezem steken en zeggen dat we op de top van de economie zitten, daar heeft men blijkbaar nog nooit van gehoord. Maar misschien moeten we na de vette jaren maar eens accepteren dat het wat minder wordt met de economieën. De dalende rente heeft ons flink geholpen. Maar eens zal het feest over zijn en gaat de rente stijgen en neemt de inflatie toe.

Belegger van de maand en zelfs gedurende het bestaan van BZN
Pietro is uitgeroepen tot belegger van de maand februari bij BZN. En niet alleen van de maand februari maar zelfs, zover ik mij kan herinneren, sinds de oprichting van BZN in 1988. Dat is 32 jaar geleden. Zijn voorstel betrof 2 C ASML 20 maart 2020 waarop hij een winst van € 3.797,60 binnen 3 weken wist binnen te slepen. Proficiat!

Importheffing op Europese vliegtuigen wordt verhoogd
De VS, lees Trump, zal de importheffing op Europese vliegtuigen per 18 maart 2020 verhogen van 10% naar 15%. Dit vanwege illegale subsidies voor Airbus. Hierbij een gratis advies van mij aan Airbus. Verhoog gewoon de prijs bij bestellingen met de verhoging van de importheffing van 5%. En schaf de kortingen op grotere bestellingen van luchtvaartmaatschappijen uit de VS direct af. Dan gaat het de VS geld kosten. Beleggers opgelet! Ga maar turbo’s short en/of putopties kopen op Boeing, want de koers van dat aandeel zal gaan dalen, ondanks alle mooie woorden die de nieuwe CEO van Boeing, David Calhoun, steeds naar buiten brengt. Hij krijgt een flinke financiële worst voorgehouden wanneer hij het bedrijf in verband met de 737 MAX-problemen weer in rustiger vaarwater weet te brengen. De toekomst zal het leren. Hierna ziet u een overzicht van beide ondernemingen over de maand januari 2020.

Virtuele portefeuille BZN
Leden die meedoen aan de virtuele portefeuille hebben gemiddeld vanaf 1 januari 2020 tot en met 14 februari 2020 een positief resultaat behaald van 5,88%.
Het gemiddelde van de in de trends berekende indexen van Nederland, Europa en de Verenigde Staten bedraagt over dezelfde periode 4,06%. Voorwaar geen slecht resultaat voor de leden van BZN.
Wij hebben ook een virtuele portefeuille voor niet-leden.
Zowel leden als niet-leden kunnen zich nog aanmelden.

Toppers binnen de Trends die maandelijks door BZN worden gepubliceerd
Omdat hiervoor veel algemeen nieuws is behandeld, wil ik de trends kort houden en alleen de toppers van elke categorie naar voren brengen. In het onderstaande tabel een overzicht.

Voorstel belastinghervorming box 3 in 2022
Hoewel het nog 3 jaar gaat duren voordat beleggers aangifte moeten doen, wil ik volgende maand de voorstellen van voormalig staatssecretaris Snel van Financiën toelichten met enkele berekeningen. Of het allemaal precies zo doorgaat moeten we ook hier maar weer afwachten. Maar goed voorbereid zijn spaart later veel ellende. Want dat lijkt eraan te komen. Beleggen in Staatsleningen zal bijvoorbeeld flink geld gaan kosten. U kunt dus beter in aandelen gaan beleggen. En daar zit nu juist de kneep. Aandelen brengen meer risico’s met zich mee.
Beleggingsstudieclubs zijn er juist voor om de voor- en nadelen van aandelen aan beleggers duidelijk te maken; onbevooroordeeld en objectief!
Denk er eens over of het niet verstandig en leuk zou zijn u aan te sluiten bij BZN, de beleggingsstudieclub in de Achterhoek. De bijeenkomsten worden gehouden in Doetinchem.
Kijk eens rond op onze site: http://www.beleggingsclubbzngaanderen.nl/

Ik wens u de komende tijd veel succes met uw beleggingen. De laatste jaarcijfers 2019 van ondernemingen komen nog op ons af. Daarna kijken we half maart alweer uit naar de 1e kwartaal cijfers 2020.

Theo Bussink
februari 2020