Maart 2020

Beurs- en economisch nieuws maart 2020 

Coronavirus, woord van 2020
Je kunt geen krant of weekblad openslaan, de TV aanzetten op welke zender dan ook, of je wordt geconfronteerd met de uitbraak van coronavirus. Het begint zo langzamerhand zoveel angst aan te jagen dat zelfs beleggers massaal hun aandelen verkopen.
De meeste last ondervinden de toeristenindustrie, de luchtvaartmaatschappijen en bedrijven die zich afhankelijk hebben gemaakt van China. Immers daar worden veel goederen vandaan gehaald vanwege de lage lonen en uiteindelijk lagere product- of onderdelenkosten. Maar hebben bedrijven zichzelf niet te veel afhankelijk gemaakt van China? Ik denk het zeker. Het is net als bij beleggen; spreiden, spreiden en nog eens spreiden wordt daar steeds gepropageerd. Maar ondernemers hebben zich in vele branches te veel op China gericht. Daar komen ze nu achter daar vele producten niet geleverd worden omdat productie en transport stil ligt. Daardoor komen in Europa en andere werelddelen veel bedrijven in de problemen. Eerst nu wordt er nagedacht dat inkoopspreiding ook belangrijk kan zijn en niet alleen de prijs van producten.
Overigens vraag ik mij af waar al die virusangst vandaan komt. Zijn het alleen de kranten en TV? Ik denk dat sociale media de aandacht voor het coronavirus nog eens extra aanwakkeren. Griepvirussen zijn van alle tijden, maar nu lijkt het wel dat de wereld vergaat.


Voorstel belastinghervorming box 3 in 2022
Hoewel het nog 3 jaar gaat duren voordat beleggers aangifte moeten doen, wil ik nu de voorstellen van de Staatssecretaris Snel van Financiën toelichten met enkele berekeningen. Hij is inmiddels al vertrokken (18 december 2019) omdat de Tweede Kamer geen vertrouwen meer in hem had dat hij de problemen bij de belastingdienst zou kunnen oplossen. Of het allemaal precies zo doorgaat moeten we ook hier maar weer afwachten. Maar goed voorbereid zijn spaart later veel ellende. Want problemen lijken er aan te komen. Beleggen in Staatsleningen zal bijvoorbeeld flink geld gaan kosten. U kunt dus beter in aandelen gaan beleggen. En daar zit nu de kneep. Aandelen brengen meer risico’s met zich mee.
Beleggingsstudieclubs zijn er om de voor- en nadelen van aandelen aan beleggers duidelijk te maken; onbevooroordeeld en objectief! Denkt u daarover eens na of het niet verstandig is voor BZN te kiezen wanneer u in de regio Gaanderen/Doetinchem woont.

Kijk eens rond op onze site: http://www.beleggingsclubbzngaanderen.nl/

Hierna volgen twee voorbeelden voor het berekenen van de jaren 2019 en het nieuwe systeem in 2022. In de vergelijking ziet u dat met name in het 2e en 3e berekeningsvoorbeeld de verschillen groot zijn. De gehele brief van Staatssecretaris van het Ministerie van Financiën Menno Snel aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal kunt u vinden op: www.rijksoverheid.nl

Zoals u hiervoor kunt lezen is Menno Snel reeds verdwenen. En er komen volgend jaar ook nog verkiezingen voor de Tweede Kamer. Afwachten dus maar weer hoe dit afloopt. Het eerste geharrewar is al ontstaan. Het is opvallend dat juist het AFM tegen de wijziging van de vermogensrendementsheffing is die het kabinet voorstelt, met name over het verhoogde percentage over beleggingen.


Aanpassing AEX, AMX en AScX
Op de derde vrijdag 20 maart na het slot van de handel vindt de nieuwe samenstelling van de indices en de weging van de fondsen plaats. Als u veel in de AEX (hoofdindex) handelt is dat belangrijk. Daarin is de spread tussen de bied- en laatprijs meestal laag. Bij de fondsen in de AMX en AScX is de spread hoger.
Wanneer u in opties op aandelen in de AMX handelt dient u ook rekening mee te houden dat in sommige series moeilijk te handelen is zonder teveel te moeten betalen. Dus in feite een groot verschil tussen de bied- en laatprijs. Dat geldt overigens ook wanneer u het eerste half uur na opening handelt. Met de hoge volatiliteit van de eerste weken van maart op de beurs werd dat nog erger.
Inmiddels is bekend dat Just Eat Takeaway en ASMI in de AEX komen, eruit gaan Aalberts en Vopak.

Hoe gedragen de beurzen zich de laatste maand
Zoals alle beleggers wel hebben gelezen is de beer losgebroken. Het begon met het coronavirus als aanleiding, maar daarna gingen op de aandelenbeurzen de aandelen, rijp en groen, door het putje. Sterker nog, sinds Trump op 8 november 2016 president van de US werd is de koers van de DOW weer terug bij af. En dat alles met zijn “geweldige” verlaging van de belasting voor bedrijven. Zo langzamerhand zullen Amerikaanse kiezers toch wel tot de conclusie komen dat deze president van toeten noch blazen weet, behalve van onroerend goed handel. Ik hoor ook niets meer over de “geweldige” afname van Amerikaanse goederen, waaronder soja. In november vindt zijn eventuele herverkiezing plaats.

Over volatiliteit gesproken
De volatiliteit op de Europese en andere beurzen is begin maart flink gestegen. De oorzaak werd toegewezen aan het coronavirus. Later begonnen analisten ook heel voorzichtig tot de conclusie te komen dat er wel eens sprake van een opkomende recessie zou kunnen zijn. Het laatste lijkt me het meest waarschijnlijk. Wanneer in april de eerste kwartaalcijfers verschijnen zullen de bedrijven een recessie nog wel ontkennen en verwijzen naar het virus. Let dus goed op wat er geschreven wordt wanneer u in zo’n aandeel wilt stappen en neem niet alles klakkeloos als waarheid aan.

Beurshandelaren op de NYSE evenals op de optiebeurs in San Francisco naar huis
In verband met het coronavirus zijn alle handelaren die er nog op de vloer staan naar huis gestuurd. De handel gaat ook nu al volledig elektronisch en gaat op de normale tijden door. Contacten die de handelaren hebben met grote klanten gaan vanuit huis plaatsvinden.

Tijdelijk verbod op shortselling aandelen in sommige landen
Nieuwe shortposities op aandelen zijn op dit moment niet meer toegestaan in de volgende landen: Frankrijk, België, Italië, en Spanje. Hieronder vallen voor particuliere beleggers ook putopties en turbo’s short op aandelen. Leest u vooral de voorwaarden hierover bij uw bank, Binck, de Giro of ander aanbieders van aandelen en afgeleide producten.

April doet wat ie wil
Als ze dat zeggen in de Achterhoek hebben ze het over het weer. Maar ook de eerste kwartaalcijfers over 2020 komen begin april weer uit. ASML geeft bijvoorbeeld reeds op 15 april een inkijkje in de cijfers. Ook zullen ze waarschijnlijk met de vooruitzichten voor de rest van het jaar komen. En niet alleen in Nederland begint dan het kwartaalfeest (of verdriet) voor beleggers, maar ook elders in Europa en de VS gaat het spektakel weer van start. Wees dit jaar voorzichtig met het innemen van posities vooraf, want dat kan desastreus uitpakken in deze volatiele beurzen.

Rente tienjarige staatslening schiet omhoog
Zoals u in de kranten of andere media heeft kunnen vernemen schiet de laatste week de rente in Nederland omhoog. Hierna ziet u een grafiek over het laatste jaar. Op vrijdag 20 maart sloot de rente op -0,06% nadat de dag ervoor iets boven de 0% werd genoteerd.

Verder ga ik alle maandelijkse koersen welke genoemd worden in onze TRENDS niet individueel toelichten in verband met de ruimte. Voor adviezen over aandelen of andere producten mag u altijd in deze roerige tijden contact via e-mail met mij opnemen. Ik wens u veel succes de komende maand.

Theo Bussink
maart 2020