April 2020

Beurs- en economisch nieuws april 2020

De US steekt zich in de schulden
De nationale schuld in de VS is inmiddels opgelopen tot 24.468 miljard US$, ofwel 113,8% van het BBP per 18 april 2020. Het bedrag zal nog verder oplopen wanneer de coronacrisis nog langer aanhoudt en het bedrijfsleven moet worden gered van de ondergang. Vooral de vliegmaatschappijen hebben het moeilijk omdat 90% van de toestellen aan de grond staan. Als dit nog lang duurt zal de overheid ingrijpen door leningen te verstrekken of maatschappijen te nationaliseren. Trump zal er alles aan doen om zijn herverkiezing niet in gevaar te laten komen. Als u de schuld en andere gegevens van de US wilt volgen, kijk dan eens op www.usdebtclock.org/ voor de laatste stand.

Vergoeding Rabobank Ledencertificaten FRN 2013-Prp geschrapt
Net voor de uitkering over het 1e kwartaal besluit Rabo de coupons niet uit te keren. Ook de ING en ABN-Amro zien af van dividendbetaling. Dit alles op advies van de ECB om geen kapitaaluitkeringen te doen.
Bij de Rabobank kon daar wel eens een probleem ontstaan. Op de dag van de kwartaaluitkering werd het eerst op de bankrekening bijgeboekt, terwijl nog dezelfde dag het bedrag werd gestorneerd. Het is immers geen dividend op aandelen maar een uitkering op een achtergestelde lening. En daar zit hem de kneep. De VEB, waarbij BZN overigens ook is aangesloten, stelt zich terughoudend op. Een juridisch gevecht ligt echter op de loer. De koers van de certificaten zakten na het bericht van 137% naar het laagste punt van 88%. De slotkoers per 17 april is 97,50%.
Zodra er meer bekend wordt zal ik dat uiteraard uit de doeken doen. Er zijn immers veel beleggers die de Rabo Ledencertificaten in portefeuille hebben vanwege de hoge coupon. Hopelijk hebben ze niet op de top gekocht.

Volatiliteit op de S&P 500 zakt terug
Wanneer de CBOE VIX terugzakt dan weten beleggers dat de grote dalingen even verleden tijd zijn.
Op de top stond de VIX even op 83. Op 17 april stond deze op een slotkoers van 38,15. Dat wil zeggen dat de 500 aandelen binnen de S&P eerst gemiddeld zijn gedaald en de wilde uitslagen tijdens de daling even verleden tijd zijn en beleggers weer omhoog kijken. Ook de Dow en de technologiebeurs NASDAQ vertonen dezelfde verschijnselen. Zelfs de Europese beurzen, waaronder onze AEX zijn ook weer flink gestegen.
Is alle narigheid dan achter de rug? Zeker niet. Overheden steken zich in de schulden om ondernemingen te redden. Maar ooit zullen deze schulden moeten worden afgelost, hetgeen jaren kan duren. De rente op staatsleningen zal nog wel even laag blijven, maar eens gaat deze omhoog. Rente omhoog betekent normaal gesproken dat de beurzen zullen dalen. Maar zover is het nog niet. Door de VIX goed in de gaten te houden kunnen beleggers zien welke kant de beurzen opgaan.

IMF voorspelt niet veel goeds voor 2020
Het World Economic Outlook Report van april 2020 van het IMF heeft niet veel goeds te melden voor dit jaar. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de mondiale economie krimpt met 3%. De reden is natuurlijk de coronavirus pandemie en bedrijven die (gedeeltelijk) stil liggen. Dat is veel slechter dan tijdens de financiële crisis in
2008-2009. En als het virus nog langer aanhoudt, kan de schade nog veel groter worden.
Voor Nederland wordt een krimp van 7,5% berekend. Beleggers hebben tot heden al de nodige verliezen op hun aandelen moeten incasseren. Maar hoewel de koersen de laatste weken weer flink zijn aangetrokken zullen waarschijnlijk eerst de bodems nog eens worden getest. Wanneer die houden, dan kunnen de koersen weer omhoog. Dat alles kost al snel enkele maanden.

Coronavirus trekt zich terug
Als eerste land heeft China de machines weer langzaam opgestart. Europese landen denken er over na om stapsgewijs terug te keren naar een normaal leven. Trump wil in de Verenigde Staten zo snel mogelijk weer aan het werk. Ja, hij wil zijn herverkiezing natuurlijk niet verpesten.
Een van de weinige ondernemingen die profiteert van het virus is Amazon. Die verkoopt veel meer omdat mensen de deur niet meer uit mogen. Op 30 april zal Amazon de cijfers over het 1e kwartaal 2020 presenteren en de vooruitzichten voor 2020.

Wat doen de aandelenbeurzen op dit moment
Het lijkt wel of er niets meer aan de hand is op de beurzen in de VS, Europa en veel andere landen.
Zelfs de AEX is sinds 20 maart alweer 12% gestegen (zie de Trends). De DOW heeft er al weer ruim 18% bijgekregen. Maar lopen de beurzen niet te hard van stapel?
De narigheid zit in de staart. Het zou zo maar kunnen zijn dat de laagste koersen dit jaar nog eens worden getest. Wanneer de bodems stand houden kunnen we langzaam weer omhoog kijken. Maar om nu al vol in aandelen te stappen lijkt me niet verstandig. Fundamentele cijfers berekenen (zie kopje “Fundamentele analyse” op onze site) en grafieken raadplegen (technische analyse) kunnen u veel ellende besparen. En zeker niet afgaan wat analisten u allemaal beloven. Zij hebben vaak belangen en praten de markt omhoog.

Bitcoin en Ethereum herstellen sterk
Voor beleggers in deze “alternatieve” valuta’s is er weer hoop. De koers staat op dit moment (18.4.2020 om 20:45) voor de Bitcoin $ 7.205,00 en de Ethereum $ 182,52. Op de beurs OMX in Stockholm zijn beide fondsen te koop via Binck, echter in Euro’s. Voor meer informatie kunnen beleggers contact met mij opnemen.

Brent en WTI olie
In verband met productiebeperkingen zouden de olieprijzen van zowel de Brent als de WTI moeten stijgen, maar het tegendeel is waar. Omdat er veel minder auto wordt gereden, omdat fabrieken stil staan en kantoormensen vanuit huis werken, en 90% van de vliegtuigen aan de grond staan wordt er veel minder olie verbruikt.
De tanks bij Vopak en andere opslagplaatsen puilen uit van de voorraden. Dus de kranen zullen verder moeten worden dichtgedraaid om nog meer overschotten te voorkomen. Maar wie neemt het voortouw? De olielanden kijken eerst naar elkaar hoe de ander reageert. Afspraken worden vaak niet nagekomen.

Goud, zilver, platina en palladium
Goud wordt altijd gekocht in slechte tijden, althans zo is de gedachte.
Maar tegenwoordig is dat blijkbaar anders. Als de beurzen omhoog gaan stijgt het goud in prijs, en omgekeerd.
Platina is momenteel 19% goedkoper en palladium 13% duurder dan begin 2020. Beide worden ze onder andere verwerkt in de auto industrie.

Agroproducten kommer en kwel
Alleen rijst staat 10% in de plus sinds 1 januari. De andere drie, in de trends genoemde producten, staan behoorlijk in de min. Vooral opvallend is de prijsdaling van sojabonen. Trump heeft een “geweldige” deal gemaakt met China. “De boeren zouden maar vast trekkers bijkopen om te kunnen oogsten” aldus Trump. Daarna is het oorverdovend stil geworden over de afspraken.

Tropische producten
Katoen, koffie en suiker zijn de grotere dalers. Alleen sinaasappelsap staat 6,5% in de plus.

Metalen over het algemeen duurder
Nu China weer aan het werk gaat stijgen de metalen koper, zink en nikkel in prijs de laatste maand. Aluminium is echter goedkoper geworden. Vooral van koper verwacht men veel. U kunt daarin handelen met Turbo’s long van SOG (Société Générale) bij Binck.

 

Tot zover de belangrijkste zaken voor beleggers. Ik wens iedereen veel succes met de beleggingen in de komende maand. Veel cijfers over het 1e kwart.2020 komen uit. Verder zullen de ondernemingen vooruit kijken wat de volgende kwartalen te bieden hebben.

Theo Bussink
april 2020