Mei 2020

De bijeenkomst van a.s. woensdag 20 mei gaat niet door i.v.m. de Corona-maatregelen.

 

Beurs- en economisch nieuws mei 2020

Goed nieuws voor gebruikers van olie
Maandag 20 april 2020 was een uitzonderlijke dag op de oliemarkt. Bij aankoop van de Amerikaanse schalie olie WTI kregen beleggers geld toe, en niet zo weinig ook !
Bij het slot van de handel stond het zwarte goud levering mei op een prijs van $ -37,63 per barrel. Maar het gaat hier om contracten WTI voor levering mei 2020. U krijgt dan wel 1000 vaten van 159 liter in uw tuin. Dat is voor veel beleggers net iets te veel. Turbo’s Short op deze future mei waren er niet meer. Wel waren er turbo’s op futures juni te koop. Ook die daalden flink, maar niet zo spectaculair.
De oorzaak voor de negatieve prijs was de overvloed aan olie op de markt. Alle opslagtanks zitten vol. Denk aan Vopak. Oliemaatschappijen zitten met de handen in het haar nu ze niet weten waar ze met de olie heen moeten. Voor de westkust van Afrika liggen schepen met meer dan 150 miljoen vaten olie in afwachting van kopers.
In de VS worden zelfs tanks op treinen gevuld. Met de huidige lage prijzen is het voor vele schalieondernemingen niet meer rendabel om de olie op te pompen. Faillissementen zullen er zeker volgen in de VS.

Twee weten meer dan één
Dat geldt zeker voor leden van BZN. Als belegger heeft u natuurlijk de dips sinds maart allemaal meegemaakt. Of had u net voor die tijd een coronavirus en/of een recessie zien aankomen en alles verkocht? Het is maar weinig gegeven die de beurzen exact kunnen voorspellen. Zelfs economen en analisten zitten er vaak naast. Al doen ze altijd of ze de wijsheid in pacht hebben. Gezond verstand helpt meestal beter. Een ding is zeker en dat is dat er na de coronacrisis een recessie zit aan te komen. Dat kan ook niet anders als het economische leven grotendeels stil ligt. Horeca, concerten, de Zwarte Cross, vakantieparken, luchtvaart, vakantieondernemingen, scholen, ze liggen allemaal stil. Economisch moet de grote klap nog komen. Overheden geven miljarden uit om een recessie te dempen. Maar ooit moeten de gemaakte schulden worden terugbetaald via belastingen. Voor de overheid is het makkelijk schulden te maken. Deze zijn het grootste tijdens oorlogen en recessies. Dus u en ik zijn uiteindelijk de pineut, niet de politiek die alles bedenkt. Met deze inleiding kom ik op een ander punt voor beleggers. Dat zijn de procentuele verliezen op uw beleggingsportefeuille. Wanneer u zeg maar 33% gemiddeld heeft verloren, betekent dat niet dat u maar 33% hoeft goed te maken om het verlies weer terug te verdienen, nee dat ligt op 50%! Dat komt omdat 33% verlies over een hoger bedrag wordt gerekend. Van verlies terug naar winst moeten de koersen gemiddeld >50% omhoog gaan. Dat zal langer duren dan u de verliezen hebt zien toenemen. Ik geef hierna in een overzicht weer hoe het verhaal eruit ziet bij verschillende verliespercentages.

Heeft u afgelopen maand ook gehamsterd?
Ik bedoel niet dat u supermarkten heeft afgelopen om closetpapier en tarwebloem in te slaan omdat het einde van de wereld in zicht was. Ik bedoel de aankopen van aandelen wereldwijd. Dat terwijl de pers ons waarschuwde dat de stijging van de aandelenkoersen niet zo kan doorgaan. De wereld staat in brand door het coronavirus en de beurzen stijgen maar verder. Begin mei kwam volgens onderstaande grafieken het herstel op gang. De Dow en onze AEX gingen er vandoor, maar voor hoe lang? Inmiddels hebben zowel de Dow als de AEX de helft van het verlies al weer goedgemaakt. Overigens is in de grafiek te zien dat de blauwe lijn, het 20-daags voortschrijdend gemiddelde, op beide grafieken weer begint af te vlakken. Wanneer dit verder doorzet en door de bestaande bodems zakt kunnen de koersen nog verder dalen, misschien tot de laagste punten van dit jaar worden bereikt. De economie ziet er in de VS en in Nederland niet goed uit. Daarom zal het 2e kwartaal waarschijnlijk nog slechtere cijfers van ondernemingen laten zien dan het 1e kwartaal. Beleggers moeten de komende maanden dus niet teveel van de aandelenmarkten verwachten. Misschien kunt u beter in China beleggen omdat daar de economie al weer op gang is gekomen. Er staan wat Chinese fondsen in de VS genoteerd.

Rabobank schrapt de vergoeding op de 6,5% Rabobank Ledencertificaten
Vorige maand ben ik met deze aanhef begonnen. Leest u dat even terug.
Op dit moment biedt IEX de mogelijkheid aan certificaathouders zich aan te melden om gezamenlijk een proces voor te bereiden om de Rabo te bewegen dat hier geen sprake is van een dividend maar een vaste rente. Van de VEB heb ik tot op heden nog niets gelezen of zij een stelling gaan innemen. Overigens heeft Rabobank in haar prospectus staan dat ze de mogelijkheid heeft de rente op elk moment in te trekken wanneer de noodzaak zich daarvoor aandient. Het vertrouwen in de Rabobank is naar mijn mening hierdoor ernstig geschaad. Dit zal ze klanten gaan kosten. Het zal zeker een rol spelen bij beleggers die het product in portefeuille hebben. Naast het verlies aan rente is ook de koers van 137% enorm gedaald naar 95,01% op 15 mei. Dat geeft het wantrouwen van de beleggers weer in de Rabobank.

Trump dreigt afscheid te nemen van zijn Chinese “vriend” Xi Jinping
Trump heeft een “geweldige” deal gemaakt met China. “De boeren zouden maar vast trekkers bijkopen om te kunnen oogsten” aldus Trump. Daarna is het oorverdovend stil geworden over de afspraken.
Dit schreef ik in de nieuwsbrief van april 2020. Nu lees ik op de Duitse teletekst dat hij de gemaakte “geweldige” deal met China wil afbreken, zonder nadere details te geven. Hier zien we maar weer dat China zich niet gek laat maken door Trump. Dat zal hem niet goed uitkomen voor zijn herverkiezing in november. Het is te hopen dat de boeren niet naar hem hebben geluisterd door alvast nieuwe trekkers aan te schaffen.

AEX en Dow Jones gaan samen op in het koersverlies sinds begin 2020
De AEX heeft 17% verloren evenals de Dow Jones.
De overige indexen in Europa, genoemd in de trends 2020 hebben gemiddeld zo’n 25% verloren. De Madrid IBEX-35 staat zelfs op een min van 32%. Hiervoor heb ik geschreven dat het voor beleggers oppassen is geblazen. Misschien gaan we nog eens terug naar het laagste punt van het jaar. Immers de faillissementen van bedrijven moeten nog komen. Dat zal over het geheel genomen niet goed zijn voor de aandelen.

Krimp economie in het 1e kwartaal 2020 was fors maar valt mee
Vrijdag 15 mei heeft Eurostat de economische cijfers gepubliceerd over het 1e kwartaal 2020. Nederland kwam daarbij nog goed voor de dag hoewel de economie 1,7% was gedaald over het eerste kwartaal 2020 in vergelijking met het laatste kwartaal 2019. Onderstaand heb ik de belangrijkste landen voor Nederland geselecteerd met daarbij de dalingen van hun economie.

Bitcoin en Ethereum zijn flink gestegen
In tegenstelling tot de aandelen heeft de Bitcoin vanaf begin 2020 een winst geboekt van 31%. De Ethereum heeft met 52% winst de Bitcoin veruit verslagen.
U weet dat u op beide “munten” kunt handelen door afgeleide producten. Zie een eerdere nieuwsbrief hierover.

Olieprijzen na eerdere dip weer naar boven gericht
Hoewel er nog steeds teveel olie naar boven wordt gehaald door de olielanden en de crisis tot minder verbruik van olie en olieproducten heeft geleid, zijn de prijzen flink gestegen de laatste weken. Zie hierna de WTI-grafiek. U ziet daarbij de sterke terugval tot min $40 per barrel op 20 april 2020. De WTI is op dit moment ongeveer $ 3,00 goedkoper dan de Brent. Sinds 1 januari hebben beide koersen ruim 50% ingeleverd.

Palladium zwarte schaap onder de edelmetalen
In tijden van paniek op de aandelenbeurzen doet goud het prima dit jaar. De koers staat in USD op 1742,23 afgelopen vrijdag. Dat is een stijging van 14,62% sinds begin dit jaar.
Palladium daarentegen heeft dit jaar al 2,23% moeten inleveren. Vorige maand stond er nog een plus van 13,42% op de borden.

Agroproducten bijna allemaal in de min
Mais, sojabonen en tarwe hebben deze maand alle drie verder moeten inleveren. Het verder oplopende geschil tussen de VS en China (zie hiervoor) zal daar zeker mee te maken hebben. De rijstboeren zijn dit jaar beter af met een plus van 21,51% tot heden.

Bij de tropische producten doet het gezonde sinaasappelsap het beter
Sinaasappelsap is dit jaar met een winst van 24,12% duidelijk de koploper. Koffie is de grote verliezer met een min van 17,03%. Wordt door het thuiswerk in verband met de coronavirus er misschien minder aan de koffieautomaat geleuterd? En is er thuis meer sinaasappelsap gedronken?

Bij de metalen zien we geen grote bewegingen
Aluminium en koper is iets verder weggezakt. Nikkel en zink zijn wat duurder geworden de laatste maand, maar staan nog behoorlijk in de min.

 

Beleggers kunnen de komende maand alweer speculeren over de cijfers van 2e kwartaal 2020. Dit wordt een kwartaal waar niet veel goeds is te verwachten. Ondernemingen zullen echter ook inzicht geven over het derde kwartaal. Langzaam wordt de lock-down opgeheven en kunnen we kijken of dat voordelig is voor ondernemingen of dat we faillissementen kunnen verwachten. Dividenden over 2019 worden in veel gevallen verlaagd of niet meer uitgekeerd. Ook de aandeleninkoop komt op een lager pitje te staan.

Om met een positief bericht te eindigen geef ik hierbij een tip voor een aandeel dat koopwaardig is.
Het betreft Gea Group AG, verhandeld op de Duitse Xetra, ISIN: DE0006602006.
Het bedrijf staat genoteerd onder de sector Werktuig en Machinebouw en levert machines en aanverwante gereedschappen aan de voedselindustrie. Volgens eigen zeggen had het bedrijf weinig last van de coronacrisis. Hierna enkele cijfers over het
1e kw. 2020 en een vergelijking met het 1e kw.2019 plus een koersgrafiek welke een uitbraak laat zien na de cijferpresentatie op 15 mei 2020. Voor meer informatie kijk op de site: www.gea.com

Tot de volgende maand.

Theo Bussink
mei 2020