Juli 2020

Beurs- en economisch nieuws juli 2020

Wirecard heeft faillissement aangevraagd
In de nieuwsbrief van juni ben ik geëindigd met het bericht dat CEO en grootaandeelhouder Marcus Braun is opgestapt. Zie de nieuwsbrief tot dat moment. Hierna het verdere verloop.

Koers zinkend schip Wirecard

Het metaal koper is de voorloper van de economie. Maar klopt dat?
Kenners beweren dat dikwijls. Maar is dat ook zo? Ik ga het maar eens narekenen en begin met een tabel van 1 januari tot en met 17 juli 2020 om te kijken of dit op zo’n korte termijn opgaat. Ik vergelijk de prijs van koper met de DAX en de MSCI World. Koper en de World index zijn beide wereldnoteringen, terwijl de DAX de Duitse hoofdindex is.

MSCI World is de afkorting van de Morgan Stanley Capital International Index. Deze index is samengesteld uit 1654 aandelen uit 23 ontwikkelde landen. De Verenigde Staten heeft met 63% het grootste gewicht, gevolgd door Japan met 8% en het VK met 5%. De grootste sector is de financiële sector met 17%.
In grote lijnen lijkt koper een goede voorspeller te zijn volgens de grafiek. Achteraf blijkt deze conclusie niet te kloppen. Wanneer ik de drie grafieken bij MarketWatch met elkaar vergelijk dan blijkt juist de MSCI World de leidende index gedurende dit jaar (YTD). Over een langere termijn van drie of vijf jaar is dat ook het geval. Nader beschouwd is dat natuurlijk ook wel logisch. Bij de MSCI en DAX hebben we het over aandelen. Bij koper praten we over een basisbehoefte van een metaal. De prijs zal altijd stijgen wanneer de economie aantrekt, maar als de prijs te hoog wordt gaat men over op andere metalen of kunststoffen die koper kunnen vervangen. Zo zien we als belegger dat je altijd voorzichtig moet zijn wat er allemaal wordt geschreven en verteld. Zelf op onderzoek uitgaan is altijd het beste. Ook wat men over aandelen verteld is niet altijd de waarheid. Zie hiervoor het stuk over Wirecard.

Welke beleggingsproducten doen het prima sinds 1 januari 2020
Deze maand zal ik uit de trends enkele uitschieters in een tabel zetten. U hebt dan snel een overzicht hoe ze het dit jaar doen. Winnaars blijven vaak winnaars, al zal de koers heus wel eens dalen.
Vergeet niet dat de centrale banken de rente met hun beleid nog steeds drukken. Dus vlucht men al snel naar aandelen en andere afgeleide producten of ETF’s.

Toppers en Floppers van 2020
Welke beleggingsproducten zijn voor 2020 tot heden de moeite waard om te kopen en welke moeten worden gemeden of verkocht. Daarbij is zo veel mogelijk naar verschillende categorieën producten gekeken.

Aandelenbeurzen algemeen
Het is moeilijk handelen op de Amerikaanse en de Europese beurzen sinds begin juli. De koersen zwalken heen en weer. Elk bericht, of dit van de Centrale Banken komt, van Trump of een andere wereldleider, worden op een goudschaaltje gewogen. Een duidelijke richting ontbreekt vaak. Voor beleggers moeilijke tijden dus. Maar steeds meer vermoeden analisten dat de koersen wel eens met tien procent kunnen gaan dalen. Waarzeggers hebben er maar druk mee. Van de andere kant zullen de bedrijfscijfers over het 2e kwartaal 2020 wel tegenvallen. Maar de verwachtingen voor 1het 3e kwartaal moeten toch aantrekken nu meerdere lockdowns worden opgeheven. In de VS stijgen de coronabesmettingen nog steeds. Dat is een risico dat opnieuw maatregelen zullen worden genomen, met dalende beurzen tot gevolg. Verder zijn de speculaties over de verlenging van Trump als president niet van de lucht.
Joe Biden, Democraat, hijgt hem met 10% voorsprong in de nek. Hij zou de belastingen weer kunnen verhogen, zeker voor de rijken. Ook de sociale voorzieningen voor de armeren zullen bij hem weer meer de aandacht krijgen. Maar het blijft altijd Amerika, het land van de ongekende mogelijkheden.

De rente zal voorlopig nog laag blijven
De Centrale Banken wereldwijd steken vele miljarden in hun economieën om deze tijdens de coronapandemie op te peppen. Dan weten beleggers ook dat de rente voorlopig laag zal blijven. Voor hen blijft er dan niets meer over dan zich op aandelen te richten. Sparen loont niet bij een lage of zelfs negatieve rente, zeker niet als de belastingen op het eind van het jaar ook nog even langs komt om de inkomsten uit
box-3 af te romen.

Analisten zijn de weg kwijt
Het lijkt wel of analisten de laatste tijd net zo lang zoeken tot ze een cijfer hebben gevonden waarmee de stijging van de Dow Jones, S&P-500 of de Nasdaq kan worden verklaard. Maar wat kan de belegger daar mee? Beleggers lopen gewoon achter de markt aan. Wat moet je anders als fundamentele analyse niet meer werkt en de technische analyse zegt kopen. Dan maar doen. Tot op een gegeven moment de ballon leeg loopt. Wanneer dat is? Niemand die het echt weet.

Tot zover de maand juli. Ik wens alle lezers een prettige vakantie en tot ziens in augustus.

 

Theo Bussink
juli 2020