Augustus 2020

Beurs- en economisch nieuws augustus 2020

Vervolg Wirecard
In de nieuwsbrief van juli ben ik geëindigd met het bericht dat de VEB vier banken en accountant EY aansprakelijk wil stellen. Volgens de VEB hebben de banken hun werk niet goed gedaan. De VEB heeft al eerder aangekondigd stappen te zetten tegen EY. Hierna een kort vervolg.


UBS gaat auto’s slopen. Is dit een nieuwe trend?
U kunt het geloven of niet, maar de Zwitserse Bank UBS gaat e-auto’s uit elkaar halen. Het werk wordt niet verricht door de analisten maar wel voor de analisten.
Wat is het geval? Techneuten halen de auto’s uit elkaar om de chips die erin zitten te tellen en welke chip van wie afkomstig is. En dat alles voor analisten die dan kunnen kijken welke chipfabrikanten op de beurs zitten zodat ze hun koersdoelen van de betreffende onderneming naar boven of misschien wel naar beneden kunnen aanpassen.
Het moet toch niet gekker worden met die analisten die zelf alleen maar cijferaars zijn en geen idee hebben wat er onder de motorkap zit. Ze gaan vaak maar af op wat de CEO’s van ondernemingen te vertellen hebben. En die CEO’s hebben altijd wel een positief item ontdekt, zelfs wanneer de cijfers slecht zijn. De analist van een bank of broker moeten de aandelen aan de man brengen, dus geven ze  vaak een positieve draai aan het verhaal. Ze zijn dus nooit onafhankelijk! Alleen als u zelf op onderzoek uitgaat kunt u berekenen of de koers omhoog zal gaan zoals de analist denkt.  
Onze beleggingsstudieclub BZN heeft vele berekeningsmethoden op de site staan. En weet u het dan nog niet dan kunt u altijd contact met ons opnemen. In ieder geval is onze club geheel onafhankelijk.


Alleen al de waarde van Apple is twee keer de Amsterdamse beurs waard
In het verleden heb ik Euronext al eens een “Mickey Mouse-beurs” genoemd. Nu zal ik dat beleggers nader gaan uitleggen. De Amsterdamse beurs is ontstaan in 1606, nadat de VOC in 1602 werd opgericht. De Nederlandse overheid kreeg daarmee het monopolie op de handel met Azië. De VOC ging als eerste onderneming met verhandelbare aandelen aan het werk via de Amsterdamse beurs.
Op 31 december 1800 eindigde het octrooi. Na bijna 200 jaar werd de VOC opgeheven. Hierna kwamen er meerdere ondernemingen naar de beurs. Op dit moment staan er 123 ondernemingen op Euronext Amsterdam genoteerd.
De grootste beurs van Amerika NYSE (New York Stock Exchange) is tevens de wereld grootste op dit moment. Vandaar dat de omzetten in aandelen in de US vele malen groter zijn dan op de Nederlandse beurs. Dit heeft zowel bij de handel in aandelen maar ook in opties etc. vele voordelen. De spreads in grote bedrijven zijn smaller en de dagelijkse omzetten vele malen groter. Dat alles werkt in het voordeel van beleggers. Natuurlijk hebben we dan te maken met de koers van de EUR/USD. Maar het valutarisico geldt voor alle beurzen buiten het Euro-gebied. Ik hoop dat ik hiermee duidelijk heb gemaakt waarom ik Euronext een “Mickey Mouse-beurs” heb genoemd.

Apple en Tesla splitsen de aandelen
Gezien de hoge koers van het aandeel Apple, maar zeer zeker van Tesla, komt er een splitsing. Bij Apple is de omwisseling 1:4, bij Tesla 1:5. Het wordt voor particuliere beleggers voordeliger om een veel lager geprijsd aandeel aan te schaffen. Op zichzelf maakt het natuurlijk niets uit, maar wie voor een klein(er) bedrag wil deelnemen kan na de splitsing beter uit de voeten. Ook de opties worden minder prijzig.


Splitsing Apple
Bij het sluiten van de markt op 24 augustus 2020 ontvangt ieder die op dat moment aandelen van Apple bezit drie extra aandelen per aandeel.
Met ingang van 31 augustus 2020 worden de aandelen verhandeld op basis van de splitsing. Overigens is de beurswaarde van Apple voor het eerst boven de $ 2.000 miljard gekomen. Niet slecht in het coronatijdperk.


Splitsing Tesla
Iedere aandeelhouder die op 21 augustus een aandeel van Tesla heeft, zal daar op 28 augustus, na sluiting van de Amerikaanse beurs, vier aandelen bij krijgen. 


Galapagos schrikt
Evenals de onderneming schrikken ook de aandeelhouders. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft nog geen goedkeuring gegeven voor het reumamedicijn Filgotinib. De FDA wil eerst nog meer data zien. Volgens Galapagos duurt het nog tot volgend jaar voordat deze beschikbaar zijn. De koers van het aandeel ging woensdag 19 augustus in een klap met 24,3% naar beneden en sloot de dag af met een stand van € 118,55. Met het uitstel van de goedkeuring komt ook de mijlpaalvergoeding van $ 100 miljoen in het geding, vandaar de koersreactie.

Olieprijzen
De laatste maand beweegt de prijs van de WTI-olie tussen de $ 40,33 en $ 43,09. Sinds 1 januari is de olieprijs gedaald van $ 61,08 naar $ 42,24 op het slot van
21 augustus (zie de TRENDS per 21 augustus 2020 op de site van BZN).
De grote val in de grafiek is geen fout! De verklaring kunt u vinden in het Beurs- en economisch nieuws van mei 2020.


Ethereum verslaat procentueel de meest bekende cryptomunt Bitcoin
Het gaat hard met Ethereum dit jaar. Procentueel is de “munt” sinds 1 januari met 202,06% gestegen terwijl de Bitcoin “slechts” 60,29% naar boven ging. Dat zijn voor beide fondsen beslist geen slechte cijfers. Beginnen deze munten dan toch serieuze vormen aan te nemen voor beleggers?  U weet dat er afgeleide Trackers in euro’s van beide fondsen te koop zijn op de beurs OMX in Stockholm.

 
Aandelen-Indexen
Van de in de Trends genoemde indexen doen onze AEX en de DAX het dit jaar beter dan de overige Europese indexen. Dat geeft beleggers moed. De techfondsen in de Verenigde Staten doen het nog beter. De Nasdaq Composite staat sinds 1 januari op een winst van 26,07%! Ook de S&P 500 staat op een winst van 5,18%. En dat alles in een land dat op politiek niveau nogal wat problemen heeft. Denk aan de voorsprong van Biden op Trump voor de verkiezingen van een president op 3 november a.s.
Verder loopt het ook niet lekker tussen Trump en zijn Chinese “vriend” Xi Jinping betreffende een getekende verkoopovereenkomst van Amerikaanse goederen.


Bij de BRIC-Landen is China koploper
Kijken we naar de China Shanghai Comp. dan zien we daar de laatste maanden een flink herstel van de economie. De beurs is bijna 11% gestegen sinds begin 2020. Daaraan is te zien dat men de coronacrisis achter zich heeft gelaten.


Goederen

Edelmetalen
Goud en zilver zijn de koplopers bij deze metalen. Goud is met 27,66% gestegen sinds 1 januari en zilver doet het met een plus van 49,66% nog aanmerkelijk beter. Het lijkt erop dat beleggers het zekere voor het onzekere nemen en zich op de goudmarkt bewegen in deze onzekere tijden. Aandelenbeurzen zullen niet blijven stijgen bij een verder oplopende koers/winstverhouding van de aandelen. Op enig moment worden ze te duur. Wanneer? Er gaat nergens een bel wanneer het zover is.

Agro- en tropische producten
Bij de agroproducten is weinig beweging te zien. Bij de tropische producten zien we flinke stijgingen bij koffie, cacao en suiker. Katoen zakt wat weg.

Metalen
Bij de metalen is zink de grote winnaar de laatste maand. Ook de andere drie metalen hebben de maand positief afgesloten. Dat betekent dat er meer vraag is gekomen. Vergeet niet dat ook beleggers deelnemen op de LME door het kopen van futures op de metalen.

Tot zover het beursnieuws van deze maand. Knoop vooral het stukje over de edelmetalen in uw oren. Een gewaarschuwd belegger telt voor twee.

Theo Bussink
augustus 2020